doğal bulaşık makinesi deterjanı nasıl yapılır?

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
doğal bulaşık makinesi deterjanı nasıl yapılır?
doğal çamaşır deterjanı nasıl yapılır bulaşık deterjanı nasıl yapılır bulaşık makinesi çalışır limon tuzu doğal makinesi


İşte, bu maddeleri kullanarak tahta kaşıklarınızı, bebeğinizin biberonlarını gönül rahatlığıyla yıkayabileceğiniz doğal deterjanları evde üretebilirsiniz.

Bulaşıklarınızı daha temiz ve parlak yapacak doğal bir temizleyici için gerekli malzemeler şunlar: Bir bardak boraks (aktarlarda, eczanelerde, kimyasal madde satıcılarında, zirai ürünler satan dükkânlarda kolayca bulabilirsiniz) maddesi... Bir bardak yemek sodası... Aynı bardağın dörtte biri kadar tuz... Dörtte biri kadar limon tuzu, yani citric asit (iri kristalli değil, rondoda toz hâline getirilmişi). Bulaşıklarınızın portakal, limon, mandalina vb. kokması için de bu ürünlerin yağlarından küçük bir miktar.

Yapılışına gelince... Plastik bir kapta önce tuz ve 30 damla yağ iyice karıştırılıyor. Ardından diğer malzemeler de ekleniyor. Kabın içindeki malzemeler iyice harmanlandıktan sonra kapalı bir yerde muhafaza ediliyor. Her yıkama için bu karışımdan 1-1,5 çorba kaşığı kullanılıyor.

Bulaşıklarınızın ışıl ışıl olması için de makinenizin parlatıcı bölümünü elma sirkesiyle doldurmanız şart. Kullanılan suyun kireç oranına göre karışıma eklenen yemek sodası ve limon tuzu oranları artırılabilir. Malzemelerin miktarı ne kadar artarsa artsın sağlığa zararlı değil, çünkü tamamen doğal.

Bu karışım bulaşık makinesinde kullanıldığında araç-gereçler hem temizlenecek hem de parlayacak. Üstelik makineden portakal veya limon kokuları gelecek. Yıkama sonrasında bazı cam ürünlerinde hafif su lekeleri kalabilir. Hemen üzülmeyin.

Bu görüntüyü ortadan kaldırmak veya daha aza indirmek için kurutma programı biter bitmez makinenin kapağını açarak bulaşıkları havalandırmanız kâfi.

Peki, elde yıkanacak bulaşıklar için neler yapmak lazım? Bunun için de önerimiz şöyle: Bir kalıp doğal sabun rendeleniyor ve üzerini örtecek şekilde içi suyla dolu bir kabın içine konuluyor. Hafif ateşte sabun tozu eritiliyor. İçine yarım tatlı kaşığı boraks ve yarım tatlı kaşığı da çamaşır sodası ekleniyor. Ardından iyice karıştırılıyor. Her yıkamada bu karışımdan bir tatlı kaşığı alıp kullanılıyor.

Eğer bu yöntem "Beni çok uğraştıracak" derseniz, bulaşık makinesi için hazırladığınız karışımın aynısını, meyve yağı koymadan yapabilirsiniz. Bundan sıcak suya iki yemek kaşığı ekleyip bir yemek kaşığı da arap sabunu ya da bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ilave edebilirsiniz. Bu karışım çok az köpürüyor ama bulaşıkları harika temizliyor ve büyük oranda da su lekesi bırakmıyor.

Mutfaklarda ocak ve fırınları temizlerken kullanılan krem temizleyiciler için de alternatifler var. Mesela temizleyeceğiniz yüzeye biraz karbonat, biraz tuz ve birkaç damla sirke damlatarak hafifçe ovuşturmanız yeterli. Aynı sonucu alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Peki, ya yüzey temizleyicileri? Piyasada 'yüzey temizleyici' diye satılan ürünlerin hepsinde insana ve çevreye zararlı kimyasallar bulunuyor. Bunu anlamak için içerik kısmına yazılmış 'anyonik aktif, noniyonik aktif' ifadelerine dikkat etmeniz yeterli.

Kimyager Ayşe Kuralay, zararlı kimyasalların ekstra temizleme gücünün olmadığını söylüyor. Ayşe Hanım'ın önerdiği alternatiflere gelince: "Ahşap temizliği için bir yemek kaşığı limon suyu ile iki yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın. Karışımın küçük bir miktarını temiz toz bezine dökün ve ahşap yüzeyi dairesel hareketlerle ovun. Karışımı sprey şişesine koyup yüzeye püskürterek de uygulayabilirsiniz."
 
fiziksel ve ruhsal sorunların temelinde zaten tükettiğimiz şeylerde aramakta yarar var diş macunu,çamaşır deterjanı,(oda oto tuvalet)parfümler,şampuanlar,makyaj malzemeleri,elbiselerdeki kimyevi boyalar,elektronik ev aletleri ve burda bunları yazmamı sağlayan biricik bilhgisayarım :) malesef teknolojiyi doğru kullanmak nedir,israf nedir,hayat nedir tekrar düşünmemiz gerekli ve huzur İslamda
 
typhoon sana kesinlikle katılıyorum tatlım.güsel faydalı bir bulgu elimize geçince oturup kafa yoruyoruz acaba ne yapıp etmelide bunu asıl amacından saptırarak başka şeylerde kullansam diye.e ole oluncada herşeyde bi karışıklık.bu konuda ilk akla gelen günümüzde cılkı çıkarılan kısa mesaj olayı.yan odaya hatta ranzanın altında yatana bile kısa mesaj gönderen bi millet olmuşuz..artık kimyasalların etkisi katkılı gıdaların etkisini siz düşünün.

konu için de teşekkürler.
 
doğal deterjanlar

deterjanların insan sağlığına zararları inanılmaz boyutlardadır,ancak bunu algılayabilen az bir kesim var,hemen hemen tüm mide ve cilt rahatsızlıklarının nedeni kimyasal kalıntılar,bebek çamasırlarını sabun tozuyla yıkıyoruz neden?buyuyunce kanser olunmuyor mu?)) 1 makine bulaşığın kimyasaldan arınması için 6 ton suyla durulama gerektiğini biliyormusunuz
çamaşır ise 8 ton ))))
 
Geri
Üst