Doğum esnasında bebeğinizde risk teşkil edecek durumlar

Uzman SühaN

Administrator
Doğum esnasında bebeğinizde risk teşkil edecek durumlar
doğum sonrası bebek bakımı,doğum sonrası bebekte oluşan riskler,doğum sonrası bebek nasıl bakılır,yenidoğan bebek bakımı hakkında bilgiler

b.jpg






Annenin yaşı
Akraba evliliği
Önceki gebeliklerde ölü doğum ve düşük hikâyesi
Annenin ilaç, alkol, sigara kullanımı
Annede bebeğe bulaşabilecek enfeksiyon varlığı
Gebelik takiplerinde yapılan tetkiklerde tespit edilen durumlar
Annenin kan grubu
Doğum şekli
Erken doğum
Geç doğum
Çoklu doğum
Anne karnında tespit edilmiş gelişme geriliği
İri bebek
Mekonyumlu doğum
Anne karnında göbek kordonunun bebeğe bulaşması
Anne suyunun erken gelmesi
Bebeğiniz doğup göbek bağı kesildikten sonra ısıtılmış havlu ile bebek hemşiresi tarafından alınır ve radyan ısıtıcı altında yapılması gereken tüm müdahaleler yapılır. Sırası ile bebek kurulanır, ıslaklar uzaklaştırılır, ağız ve burun sekresyonları çekilir, kalbi solunumu ve rengi değerlendirilir. Bebeğinizde problem yok ise göbeği klemplenir ve ilk bakımlarının yapılması için bebek bakım odasına alınır. Ortam ısısı bebeği hipotermiye sokmayacak şekilde ayarlanır. Bebeğiniz stabil ve problemi yok ise yüzeysel yıkanıp kurulanır. Boy, kilo, baş çevresi ölçümü alınır dosyasına kaydedilir. Göz ve göbek bakımı yapılır. Rutin olarak K vitamini ve Hepatit B aşısının ilk dozu uygulanır aşı kartına işlenir. Kan grubu ve hemotokrit düzeyi için kan alınır. Detaylı doktor muayenesi yapılıp bebek giydirilir. Anneye ve bebeğe üzerinde protokol numarası ve soyadı kayıtlı künye takılır. Anne odasına gelir gelmez yanına verilir ve emzirmeye en kısa sürede başlanır.
Yenidoğan bebeğin ilk bakımları nelerdir?
Boy, kilo, baş çevresi ölçümü
Göz bakımı
Göbek bakımı
K vitamini enjeksiyonu
Hepatit B aşısı uygulaması
Hemogram kan grubu tayini
Hastanede kalış süresi boyunca bebek bakımı ile ilgili tüm eğitim ve bilgilendirme uygulamalı olarak anlatılır ve gösterilir.
Hastanede;bebek bakımı eğitim konuları
Anne sütü ve önemi
Emzirme teknikleri
Bebek bakımı
Bebek için uygun ortam sağlama
Risk teşkil edecek durumlar ve korunma
Yapılacak özel tetkikler
Rutin kontrol zamanları
Aşılar ve zamanları
Hastanede kaldığı sürece çocuk doktoru tarafından günlük muayenesi yapılır ve ailesi bilgilendirilir. Bebeğinizde sonradan gelişebilecek sarılık ve enfeksiyon açısından değerlendirilir. Bebek hemşiresinden son 24 saatlik seyri hakkında bilgi alır ve merak ettiğiniz sorular cevaplanır.
Yatan Bebekte Takip Parametreleri
Ateş
Nabız
Sonlum Kusma
Annesini emmesi ve emme sıklığı
Çişli ve kakalı bez sayısı
Günlük kilosu
Aktivitesi
Ağlaması ve huzursuzluk varlığı
Annenin beslenmesi
Taburcu olacak bebeğinizden, hipotiroidi ve fenilketonüri hastalıkları için özel bir kâğıda topuk kanı alınır. Bir hafta sonra aynı testlerin tekrar edilmesi ve bebeğin değerlendirilmesi için kontrole çağrılır.
Taburcu edilen yenidoğan bebek ailelerinin yapması gerekenler
Sık emzirme, Annenin yeterli sıvı alımı, Göbeği düşene kadar alkollü göbek bakımı, Bebeğin günlük yıkanması, Burnu tıkalı bebekler için serum fizyolojik kullanılması, Doğumun yedinci günü kontrole getirilmesi, Taburcu sonrası fark edilen sarılık emmeme sürekli uyuma şikâyeti olursa, erken hastaneye getirilmesi, Doğumun 1. ayına kalça çıkıklığı açısından kalça USG randevusu alınması
 
Geri
Üst