doğum izni en erken ne zaman başlıyor

  • Konbuyu başlatan hamilebayan
  • Başlangıç tarihi
H

hamilebayan

Forum Okuru
doğum izni en erken ne zaman başlıyor
selamlar benim merak ettiğim bir soru vardı şu an hamileyim ve doğuma yakın izne ayrılacam ama hamileliğim oldukça zor geçiyor hatta erken doğum riskim bile bulunuyor ilk bebeğim olacağı için endişe duyuyorum doktorum ağır bir iş yapmamamı ve bol bol dinlenmemi tavsiye ediyor çalışanlar için doğum izninin olduğunu biliyorum ama acaba doğum izni doğumdan önce en erken ne zaman alınabilir bu konuda bilgi verebilirmisiniz
 
Merhaba Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memuru olarak çalışan hamile bayanlar 8 haftası doğumdan önce ve 8 haftası doğumdan sonra olmak üzere toplamda 16 haftalık bir süre doğum izni kullanabilmektedirler. Şayet hakları olan doğum iznini doğumdan önce kullanmak istemezlerse doktor raporu almak şartı ile doğuma 3 hafta süre kalana kadar çalışmaya devam edebilecekleri gibi kullanmadıkları doğum izinlerini doğumdan sonra kullanabilmektedirler. Analık izni olarak da isimlendirilen doğum izni süresi ikiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde 2 hafta daha artmaktadır. Yani doğum öncesi doğum izni süresi 8 hafta iken çoğul gebeliklerde 10 hafta izin verilmektedir.

Erken Doğum Halinde Analık İzni

Gerek tabip raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmakta olduğu süre içerisinde ve gerekse çalışmadığı son 3 hafta içerisinde erken doğum gerçekleşir ise, doğum öncesi kullanmadığı analık izni doğum sonrası analık izni süresine eklenmektedir.

Geç Doğum Halinde Analık İzni

Doğumun beklenenden geç olması durumunda fazladan kullanılmış olan analık izni süresi doğum sonra analık izni süresinden düşülmeyecektir.
 
Geri
Üst