Doğum kontrol yöntemleri ve etkinlik oranları

Uzman SühaN

Administrator
Doğum kontrol yöntemleri ve etkinlik oranları
Doğum,doğum kontrol,doğum kontrol yöntemleri,doğum kontrol hapı,ria,spermisid,ertesi gün hapı,prezervatif

Binlerce yıldır insanlar farklı doğum kontrol yöntemleri kullanıyorlar . Bugün 2017 de insanlar, kullanabilecekleri en güvenli ve etkili yöntemlere sahipler. Farklı yöntemler hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen aşağıdaki seçeneklere göz atın.Her doğum kontrol türünün her bir kullanıcı için ideal olmadığını unutmayın. Burada, her cinsel ilişki hareketinden önce kullanılması gereken farklı bariyer yöntemleri , spermisidler ve farklı yöntemler belirtilmiştir.


doğum kontrol.jpg





Hangi doğum kontrol türünün kullanılacağını seçmek çok karışık olabilir. Doğum kontrol haplarından doğum kontrol implantlarına kadar pek çok seçenek vardır.Doğum kontrol yöntemlerinin etkinliği, tipik kullanım sırasında ölçülür; bu yöntem tutarsızlıklar ve yanlış kullanım da dahil olmak üzere yöntemin gerçek kullanım sırasında ne denli etkili olduğunu belirtir.


Doğal Aile Planlaması Nedir?

Tüm doğum kontrol yöntemleri bir cihaz, ilaç veya prosedür ile ilişkili değildir. Doğal aile planlaması veya doğurganlık bilinci , bir kadının en verimli zamanından kaçınması için cinsel aktiviteden zamanlamayı içerir .


Doğal Aile Planlaması Nasıl Kullanılır?

Bir kadın, ovulasyondan önceki beş gün , ovülasyon günü ve bir veya iki gün önce ovülasyondan sonra cinsel ilişkide bulunması durumunda gebe kalma olasılığı yüksektir. Ne zaman yumurtladığınızı tahmin etmek için kullanılabilecek birkaç farklı yöntem vardır. Bazal vücut ısısını ölçmek ve rahim ağzı mukusunu izlemek, bir kadının ne zaman yumurtlayacağını belirlemek için yöntemlerdir.. Takvim yöntemi, döneminizi izlemede de yararlıdır .

Ateş Ölçme Yöntemiyle Nasıl Gebe Kalabilirim Diyenler Buraya



Doğal Aile Planlaması ne kadar etkilidir?

Tipik kullanım:% 76 etkili


Sperm öldürücü


Spermisitler, spermi öldüren ve yumurtanın döllenmesini önleyen kimyasal maddelerdir. Köpük, krem, jel gibi farklı formlarda bulunurlar. Cinsel aktiviteden önce spermisidler vajinaya derinlemesine sokulmalıdır. Spermisit serviksi bloke eder ve spermlerin hareket etmesini önler, böylece sperm yumurtalara ulaşmaz. Bunlar, tek başına değil, diğer doğum kontrol yöntemleriyle birlikte sıklıkla kullanılırlar.

Spermisit sperm öldüren doğum kontrol yöntemleri



Spermisid ne kadar etkili?

Tipik kullanım:% 72 etkili


Erkek prezervatifleri

Erkek prezervatif sperm ve yumurta arasındaki teması önleyen bariyer bir yöntemdir.Lateks erkek prezervatifleri, bariyer kontrasepsiyonunun klasik olanıdır. Kullanılan prezervatif ikinci kez kullanılmaz. Prezervatif alırken son kullanma tarihine bakın.Prezervatif bir çok cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaktadır.


Prezervatifler ne kadar etkilidir?

Tipik kullanım:% 82 etkili


Kadın kondomu


Bu doğum kontrolü seçeneği, klitoral stimülasyon sunan seks öncesi vajina içine yerleştirilen plastik, kese benzeri bir cihazdır. Kadın prezervatifinin her iki ucunda vajinal seks sırasında klitorisi uyarabilen esnek halkalar vardır.

Kadın Prezervatifi Etkili Nedir?

Tipik kullanım:% 79 etkili


Diyafram

Diyafram, cinsel aktiviteden önce vajina içine yerleştirilen ve rahim ağzının üzerine yerleştirilen kauçuk bir şapkadır. Diyaframın yerleştirilmesi prezervatif kadar basit değildir .


Diyafram ne kadar etkilidir?

Tipik kullanım:% 88 etkili


Servikal kap

Bir servikal kap başka kontraseptif yöntemdir. Bir diyaframtan daha küçüktür ve servikse uymaktadır. Diyafram gibi, serviks kapağı da spermisit ile birlikte kullanılır. Servikal kapak rahim ağzını tıkar ve spermlerin yumurta ile birleşmesini engeller.Servikal kapağı takmak zor olabilir.

Servikal Kap Ne Kadardır?

Tipik kullanım:% 88 etkili


Doğum kontrol hapları


Doğum kontrol hapı hormonal kontrasepsiyon için en yaygın yöntemdir. Doğum kontrol hapları günlük alınır ve çoğu hap, östrojen ve progestin hormonlarının bir kombinasyonunu kullanır.İki tip doğum kontrolü hapı, kombine hapı ve miniputu var. Kombine haplar hem östrojen hem de progestin içerir ve minipil sadece progestin içerir. Bileşik haplardaki östrojen miktarı değişebilir


Doğum Kontrol Hapları Etkili Nedir?

Tipik kullanım:% 91 etkili


Vajinal Halka (NuvaRing)

Vajinal halka, östrojen ve progestin ile aynı hormonları içeren küçük, esnek bir halkadır. Vajinal halkadaki hormonlar, yumurtalıkların yumurtalıkları terk etmesini ve servikal mukusun koyulaşmasını önleyerek hamilelikleri engeller. Hamileliği önlemek için vajinaya sokulur. Vajinal yüzük, markası adı NuvaRing olarak da bilinir.

Vajinal Halka ne kadar etkilidir?

Tipik kullanım:% 91 etkili


Gebelikten koruyan iğne


hormonal enjeksiyon üç ay boyunca gebeliğe karşı koruma sağlayabilir.

Doğum Kontrolü Nasıl Etkiliyor?

Tipik kullanım:% 94 etkili


Doğum kontrol implantı

İmplant, üst kolun derisinin altına implante edilen, kibrit çöpü boyutlu küçük bir cihazdır. Doktor, kolunuzun küçük bir bölümünü uyuşturur ve implantı yerleştirir. 4 yıl sonra veya istediğiniz zaman implantınız bir doktor tarafından çıkarılabilir.


Doğum Kontrol İmplantı Etkili Nedir?

Tipik kullanım:% 99,95 etkili


RİA (İntrauterin Cihaz)


RİA veya intrauterin cihaz, bir doktor tarafından uterusa sokulan küçük, T şeklindeki bir cihazdır. Uzun süre kaymadığı müddetçe gebeliği önler.En çok tercih edilen doğum kontrol yöntemidir.


RİA ne kadar etkili?

Tipik kullanım:% 99 etkili


Tüp ligasyonu


Tubal ligasyon, (tüpleri bağlama ) yumurta ile sperm temasın mümkün olduğu bir alana girmemesi için fallop tüplerini bloke eden, bağlayan veya kesen bir cerrahi prosedürdür.



Tubal ligasyonu ne kadar etkilidir?

% 100 etkili


Boru İmplantları


Tubal implantlar küçük metal yaylar veya süngerler fallop tüplerinin içine yerleştirilerek engellenir ve gebeliğin kalıcı olarak önlenmesi için kullanılır. Boru implantları ameliyat gerektirmez; Fallop tüpüne konana kadar vajina, rahim ağzı ve uterus yoluyla yönlendirilirler. İmplantlar metal veya silikondan yapılmıştır


Tubal İmplantlar Etkili Nedir?

% 100 etkili


Vazektomi


Vazektomi, erkekler için kalıcı bir doğum kontrol seçeneğidir. Vazektomi, spermi testislerden nakleden tüpler olan vaz deferens'in cerrahi olarak kapatılmasıdır.


Vazektomi ne kadar etkili?

Neredeyse% 100 etkili


Acil kontrasepsiyon


Cinsel ilişki sonrasında korunmaya ihtiyacınız varsa acil kontrasepsiyon düşünebilirsiniz. Acil kontrasepsiyon hormonal veya hormonsuz olabilir ve doğum kontrolü yapılmadığında hamilelikten korunmak için cinsel ilişkiden sonra kullanılır.


Geri çekme yöntemi

Geri çekme yöntemi erkeğin boşalma anında penisini vajinadan çekmesini gerektirir.Doğal bir doğum kontrol yöntemidir.


Çekme Metodu ne kadar etkilidir?

Tipik kullanım:% 86 etkili



Bir doğum kontrolü seçerken yaşam tarzı faktörleri ve yaş önemlidir. Menopozda yaklaşan kadınlar , hormonal doğum kontrol yöntemlerinden fazladan bir fayda sağlayabilir , çünkü perimenopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilirler . Unutmayın ki, bir kadın menopoza erişmediği sürece hala hamile kalma yeteneğine sahiptir.
 
Ben evliliğimin ilk ayları doğum kontrol hapıyla korundum. Genelde büyüklerimiz pek tavsiye etmiyor kısırlık yaptığı inanışı hakim. Tesadüf odurki doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra hamle kalamadım. Yumurtlama bozukluğum varmış.Bana göre düzenli kullanıldığın da en iyi doğum kontrol yöntemlerinden biri .Ondan sonra cinsel hastalıklardan ve gebelikten korunmak için prezervatif tercih edilebilir.
 
slm 4 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum bu ay adet olmadım hamile olabilirmiyim hiç istemiyorum
 
Merhaba, düzenli olarak doğum kontrol hapını kullanıyorsanız gebe kalmazsınız. Kaç günlük gecikmeniz var belirtmemişsiniz. Gecikmeniz 5 günden uzun ise hekime görünüp muayene olun.
 
Kadınların doğum kontrolünü tercih etmelerinin birçok geçerli nedeni vardır. En yaygın nedeni, ebeveyn olmaları için maddi ve duygusal olarak hazır olmadıklarını hissetmeleridir. Doğum kontrolünün birkaç yöntemi vardır, ancak ana amaçları aynıdır: spermin kadın yumurtalarını döllemesini önlemek. Bazı yöntemler fiziksel bariyer görevi görürken, diğerleri spermleri öldürmek ya da yumurtlamayı durdurmak için ilaç görevi görürler.Bazı kadınlar yumurtlama sırasında cinsel ilişkiden kaçınmaya çalışırlar. Jel, köpük, krem, kadınların spermicid kullanabileceği bir çok yol vardır. Spermi öldüren kimyasallar içerirler.Basitçe söylemek gerekirse, doğru yöntem sizin için en uygun olanıdır.
 
Göz önünde bulundurulması gereken birçok doğal ve etkili doğum kontrol formu vardır:Erkek prezervatifi : Doğru bir şekilde kullanıldığında yaklaşık yüzde 98 lik bir etkinliğe sahiptir.Kadın prezervatifleri yüzde 95 etkilidir ve erkek prezervatiflerin den daha az yırtılma olasılığı vardır.Doğum kontrol hapları düzenli ve doğru kullanıldığı zaman gebelikten % 99 korumaktadır. Spiral kadınların sıklıkla tercih ettiği doğum kontrollerinden biridir. İyi konumlandırıldığında gebelikten korumaktadır. Spiral kaydığı taktirde gebe kalınabilir.Sıcaklık yöntemi yumurtlama günlerini vücut ısısını takip etme. Bu yöntem % 100 gebelikten korumamaktadır. Geri çekme yöntemi bu yöntemde etkili bir doğum kontrol yöntemi değildir. Geri çekme metodunu uygulayanlarda gebelik yüksek oranda görülmektedir. Doğal doğum kontrol yöntemlerinin genellikle % 100 oranında çalışmadığını unutmayın. Size uygun doğum kontrol yöntemleri hakkın da bilgi edinmek için hekime danışın.
 
Geri
Üst