Doğum Lekesi Nedir

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Doğum Lekesi Nedir
Doğum Lekesi Nedir nasıl geçer ve neden olur bu doğum lekeleri yaa bir yardım edin bilgi verin.
 
Doğum Lekesi Neden Olur,




Doğum lekesinin gerçekte nedenleri Tam Olarak bilinmemektedir.
Doğum lekesi, bir bebeğin derisinde görülebilir herhangi bir olağandışılıktır. Şişlik, çukurluk ya da renk değişikliğidir. Doğuştan olabileceği gibi, hemen sonra da ortaya çıkabilir. Deri gelişimindeki bir bozukluktan kaynaklanan bu tür izler normal olmayan damarlardan, pigment yapıcı hücre topluluğundan ya da deri yüzeyini ortaya çıkarmakla görevli üstderi hücrelerinden oluşabilir. Lekeler tıp dilinde, ”nevus” (birden çoksa nevi) olarak adlandırılır.

Damarlardan oluşan doğum lekelerine ”vakküler nevi”, pigment hücrelerinden oluşana ”melanositik nevi” (ben), epidermisten oluşanlara da ”epidermal nevi” denir. Çil, doğum lekeleri arasında en yaygın olanıdır. Genellikle yüzde, boyunda ve kulaklarda bulunur.

Doğum lekesinin Nedenleri
Çoğunun bilinen bir nedeni yoktur. Bazı (daha ciddi) doğuştan bozuklukların nedeni bilinmekte, sözgelimi enfeksiyon, kızamıkçık gibi nedenlere bağlanabilmektedir; ancak doğum lekeleri için henüz böyle bir bağlantı kurulamamıştır.


Geçici Doğum Lekeleri
Damar topluluklarının oluşturduğu iki tür doğum lekesi vardır. Nevüs flammeus, şarap lekesi ve kapller nevüs gibi türleri içerir ve derinin üst tabakasında söz konusudur. Dmarlar genişlemiş olduklarından, deriye kırmızı renk verirler.
Damar kökenli bir başka doğum lekesi de , daha sonradan damarların geliştiği ilkel dokudan oluşur. Başka bir deyişle bunlar, selim damar tümörüdürler. ”Çilek lekesi” ya da ”kavernöz nevüs” diye bilinirler.
Güle benzeyen lekeler doğuştandır. Açık pembedirler., içlerinde ince damarlar vardır ve genellikle ensede, alnın ortasında ve gözkapaklarında görülürler. Büyük bir çoğunluğu çabuk solar ve bir yaşında yok olduklarından tedavi gerektirmezler.

Kalıcı Doğum Lekeleri
Şarap lekeleri, güle benzeyenlerden daha enderdir, ancak genellikle kalıcıdır.
Bedenin her yanında olabilirler, ama çoğunlukla yüzde ve gövdenin üst bölümünde bulunurlar. Renkleri uçuk pembe, canlı kırmızı ve mor arasında, büyüklükleri ise birkaç milimetre ile birkaç santimetreye kadar değişebilir.
 
Geri
Üst