Doğumdan sonra fazla kilolar nasıl verilir?

Uzman SühaN

Administrator
Doğumdan sonra fazla kilolar nasıl verilir?
Her kadının doyasıya yaşamak istediği bir süreçtir gebelik. Olağanüstü bir duygu olan gebelik 9 ay süren bir süreçtir. Bu süreçte anne adayı aldığı kilolardan, vücudundadaki çatlaklardan kısacası fiziksel olarak değişiminden rahatsızlık duymaktadır. Anne adayının merak ettiği tek konu en kısa zaman da vücudumu nasıl toprlarım olmaktadır .

Bizde anne adaylarımıza doğum sonrası nasıl fit olunur, doğum sonrası fazla kilolar nasıl verilir,doğumdan sonra vücut nasıl sıkılaşır bu konularda araştırma yaptık ve tüm detayları bu yazımızda biraya getirdik.

Gebelik süresince vücutta bir çok değişim söz konusu olabilmektedir. Anne adayının kilo alması kaçınılmaz bir unsurdur.

Öncelikle gebelikte kilo alan anne adaylarımıza doğum sonrası fazla kilolardan kurtulmak için mutlaka bir diyetisyen önerisiyle hareket etmelerini tavsiye ediyoruz. Bilinçsiz diyet programı uygulamak , anne adayının sütün azalmasına , kesilmesine yada annede ciddi sağlık problemlerinin olmasına neden olabilir.

Anne adayına genelde şunu ye bunu süt yapar deniyor. Anne adayının kontrolsüz beslenmesi kilosunun katlanması demektir. Anne adayları doğum sonrası bslenirken aşırı şekerli besinlerden uzak durmalı ve su oranı yüksek olan sebze ve meyveler tüketmelidir. Ayrıca evde küçük egzersizler yapmakta fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olucaktır.Doğum sonrası fazla kilolar dan kurtulmanın yolları ile ilgili ayrıntıları vermeye devam edicez.

Öncesi ; Doğum Sonrası Kilo Vermenin Yolları adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



doğum sonrası kilo verme.jpg






Hamilelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenme ile 9-12 kilo alınması durumunda, doğumun ardından bol bol emzirerek fazla kilolardan kurtulmanın mümkündür.Hamilelik sonrasında vücudun süt yapımını artıracağı düşünülen şerbetler, tatlılar, aşırı karbonhidrat ve yağ içeren besinler ise sadece kilo almaya yarıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve bebeği sık sık emzirme hem fazla kilolardan kurtulmayı hem de vücudun süt yapımını artırmayı sağlıyor..

Ev işi yapın...


Bebeğiniz uyuyor ve evdesiniz, küçük bir dinlenme arası verdikten sonra ev işlerine zaman ayırın. İngiliz alışveriş dergisi Saga`nın yaptığı araştırmada kadınların bel bölgesinde genişleme olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre bunun nedeni kadının artık eskisi gibi ev işi yapmaması; çamaşırı, bulaşığı teknolojiye bırakması.

30 dakikalık ev işine karşılık yakılan kalori oranları yaklaşık şöyledir:
Toz almak, yüksek rafları temizlemek - 50 kalori
Ütü yapmak, yatak hazırlamak - 70 kalori
Yemek hazırlamak - 80 kalori
Yerleri süpürmek ya da silmek - 90 kalori
Bulaşık yıkamak odayı toplamak - 100 kalori
Camları silmek, araba yıkamak - 150 kalori
Banyo ovmak, torba taşımak - 200 kalori
Merdiven çıkmak, boya yapmak - 250 kalori

Doğru beslenin...
Diyet uzmanlar tarafından lohusalık döneminde çok önerilmez. Bunun nedeni yeni annenin bebeğine süt üretmesi gerektiğindendir.

Gebelikten sonra otoimmun tiroid hastalıklarının ortaya çıkmasında bir artış olur. Eğer lohusalık depresyonunuz var ise ve kilo artışı yaşıyorsanız bir iç hastalıkları uzmanına muayene olmanız önerilmektir.

Toplumda şekerli yiyeceklerin ve içeceklerin anne sütünü artırdığı ile ilgili yanlış bir inanış vardır. Bu tür yiyecekler sütü artırmaz. O nedenle loğusa şerbetleri, hazır meyve suları, şeker eklenerek yapılmış kompostolar, helvalar, tatlılar ve çikolatalardan uzak durun. Sütü artıran en önemli madde sudur. Ne kadar çok su içerseniz o kadar çok sütünüz olur. Özellikle her yemekte 2 bardak su için. Yediğiniz her meyveden sonra su için. Ortalama 10–12 bardak su içmeye özen gösterin.

Su oranı yüksek olan sebzeler ve meyveler çok süt yapar. Her yemeğinizin yanında bolca yeşil salata yiyin. O nedenle salatayı baş tacı yapın. Ancak içine yağ, mayonez ve salata sosu koymayın. Nar ekşisi, limon, sirke ve 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde yağ ekleyebilirsiniz.

Su oranı yüksek olan ıspanak, pazı, karalahana, yeşil fasulye gibi sebze yemeklerine sofranızda daha çok yer açın. Bu sebzeleri pişirirken kıymalı veya yumurtalı olarak hazırlamak besin kalitesini yükseltir. Ama eğer kıymalı yemek sevmiyorsanız yanında ayrıca köfte olarak hazırlayabilirsiniz.

Taze sıkılmış meyve suyu, ayran, maden suyu ve şekersiz bitki çaylarını içecek olarak tercih etmekte fayda var.

Yağlı yiyeceklere karşı dikkatli olun. Kızartmalar, pastane ürünleri, kurabiyeler, cipsler, çerezler, kremalı yiyecekler kalori oranları yüksek yiyeceklerdir. Küçük miktarda yenildiğinde çok fazla kilo yapabilir.

Süt veren annenin gece kalkmaları nerede ise bir rutindir. Emzirmek ayrıca enerji ihtiyacını artırır. Ancak geceleri kalktığınızda karnınız zil çalsa bile sakın ağzınıza bir lokma koymayın. Çünkü gece insan vücudu depolamaya daha eğilimlidir. Gece yediğiniz bir lokma gündüz yediğiniz 10 lokmaya bedeldir. Çok acıkırsanız sadece 1 bardak su için ve sabah güzel bir kahvaltı yapacağınızı hayal edin.

Emziklilik dönemi kilo vermek için bulunmaz bir fırsattır aslında. Çünkü insan vücudu süt yapmak için bir enerji harcar. Harcanan bu enerji özellikle ilk 2 ayda çok fazladır. Nerede ise günde 2 saatlik spor yapmaya bedeldir. O nedenle doğru yiyecek tercih yapmayı bilirseniz biraz da hareketinizi artırırsanız haftada 1- 1,5 kilo kaybedebilirsiniz.

Diyet için 4 ay bekleyin
Doğumdan sonra ilk aylar annenin ve bebeğin uyku düzeninin oturtulmaya başladığı dönemdir. Bunun için hemen (çoğunlukla 4 aya kadar) bir diyet programı uygulanmasını önerilmemektedir. Gebeliğinde fazla kilo alan anneler hamileliğin ilk 4 ayını atlattıktan sonra toparlanma dönemi sonrası diyet yapmaya başlayabilirler. Çoğunlukla bebekleri için ilgilendikleri için bu dönemde saatlere ve listeye uymaları oldukça güçleşmektedir. Özellikle bu dönemde saatleri düzenlemekte anneler zorlandığı için listeye bağlı kalamamaktalar. Bunun için başta bir listeye bağlı kalmasından çok sıvı alımının artırılması, tahıl, süt, sebze gibi gruplara yer verilmesi konusunda dikkatli olunabilir. Uygulanan diyet programı ile emzirme dönemi devam ettiği için annenin ayda 2-2,5 kg bile vermesi yeterlidir. Önemli olan verilecek olan hedef kiloyu başta çok yüksek tutmamaktır. Saat 07.00-09.00 arası kahvaltı, 12.00-14.00 arası öğle yemeği, 18.00-20.00 arası akşam yemeği yenilmesine özen gösterilmelidir.

Hangi besinden ne kadar tüketmelisiniz?
Annenin günlük alması gereken kalori emzirme döneminde kilosu bazında değişkenlik göstermektedir. Genelde günlük 2.000 kaloriyi bulabilmektedir. Çünkü emzirme ile de 300-400 kalori kaybının da karşılanması gerekmektedir. Örneğin; et ve et gruplarından birer köfte kadar et 70 kaloriye denk gelmektedir. Süt grubu ortalama 150 kalori gibi hesaplanmaktadır. Anneler bir dilim ekmek 70 kalori, bir kase çorba 150 kaloriyi bulabilir. Çorbalar çok yağlı yapılmamalıdır. Meyveler emzirme döneminde gaz yapabileceğini düşünerek komposto olarak önermekteyiz. Meyvelerin bir porsiyonu 45-50 kaloridir. Sebze grubu da ortalama 60-70 kaloridir. 4 kaşık sebze yemeği 70 kaloriye denk gelmektedir. Etli bir sebze yemeği ise bunun kalorisi 150’yi bulabilmektedir. Bir öğünde 8 kaşık sebze yemeği ya da 4-4 olarak iki öğüne dağıtarak tüketilebilir.
 
Hamile kaldığım zaman ilk aklıma gelen şey acaba çok kilo alsam bu konuyla nasıl baş edebilirim olmuştu. Çok keyifli bir süreç olmasına rağmen ister istemez aklım aldığım kilolara takılıyordum. Toplamda tam 25 kilo almıştım. Doğum sonrası ise 12 kilo fazladan vücudumda kalmıştı. Bebeğimi emzirerek ve bana enerji veren gıdalar ile beslenerek 6 ay içinde kilolarımdan kurtuldum.


Tabiki bu dönemi stres yaşamadan atlatmak çok önemli. Eşim asla psikolojik olarak bana baskı uygulamadı ve bunun çok etkili olduğunu düşünüyorum. Fazla yağlı ve hamur işlerinden kaçarak eski kiloma yeniden kavuştum. Şu anda spora da başladım. Böylece vücudumdaki sarkmalar azaldı ve sıkılaşmaya da başladım.
 
Geri
Üst