Doğumdan sonra isteksizlik ve öneriler

Uzman SühaN

Administrator
Doğumdan sonra isteksizlik ve öneriler
Doğum yapmış olan kadınların büyük kısmında, cinsel isteksizlik görülmektedir. Lohusalık döneminde, cinsel ilişkide bulunması önerilmez. Bu süreçte kadınlar fiziksel ve ruhsal olarak doğumun yorgunluğunu atarak toparlanırlar. Vajina bu süreçte iyileşir. Bu sebeple de cinsel ilişkide bulunması önerilmez. Bu sürecin ardından da bazı kadınlarda cinsel isteksizlik görülebilir.

Bu durum, kadının yaşadığı kültüre ve tecrübelerine bağlıdır. Gebelik ve doğum sürecinde yaşadığı zorluklar ve bebek bakımı sebebiyle isteksizlik 1 sene boyunca devam edebilir. Yorgunluk ve adapte olma sorunu giderildiğinde, cinsel isteksizlik de düzelecektir.

Doğumdan sonra cinsel isteksizliğe sebep olan nedenler:

Yorgunluk, halsizlik:

Hamilelik, zor ve yorucu bir süreçtir. Aynı zamanda heyecan, kaygı, mutluluk ve korku gibi duygu değişimlerin bir arada yaşanması, doğumdan sonraki uykusuz geceler ve vücudun yorgunluğu kadınları cinsellikten uzaklaştıran en büyük etkenlerden biridir.

Yeni dünyaya gelmiş bir bebek, sürekli olarak annesine ihtiyac duyar. Sık sık emzirilmek ister ve uyku sorunları yaşayabilir. Bu durumlarda da kadın bebeğiyle ilgilenmek durumundadır. İlgilenmeye ara verip, yeterli dinlenme zamanı da bulamaz. Bu sebeple de cinselliği unutabilir. Babanın durumda anlayışlı olması ve annenin omuzlarındaki yükü alması gerekir.




5.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/





Lohusalık dönemi:

Kimi zaman cinsel isteksizlik yalnızca dışardan görülen basit bir faktördür. Ancak bu duruma yol açan temel faktör, lohusalık dönemidir. Lohusalık sendromunda kadınlar doğumdan sonra depresyona girebilir. Hormonal olarak yaşanan ani değişim ve vücuttaki fizyolojik değişimler annenin depresyona girmesine yol açabilir. Artık kadının annelik rolünü alması ve birçok sorumluluğun altına girmesi, bebeğine bir şey olacak korkusu onu bu sendroma sürükleyebilir. Terapi ile düzelecek bir sorundur. Kontrol altına alınması durumunda, ilerlemeden lohusalık döneminde tedavi edilebilir.

Vajina ile ilgili sorunlar

Doğum yaptıktan sonraki dönemde kadının cinsel hayatını sürdürebilmesi için ilk olarak doğumdan sonraki fizyolojik iyileşme sürecinin tamamlanması gerekir. Normal doğumdan sonraki iyileşme süreci 6 haftadır. Sezaryen olan ya da vajinal dikişi olan kadınlarda ise bu süre daha uzundur. Kadın psikolojik olarak yaranın iyileşmediğini düşünerek psikolojik olarak acı çekeceğini düşünebilir ve ilişkiden kaçabilir. Emzirme dönemindeki hormonlar sebebiyle vajinada kuruluk olur. Bu kuruluk da cinsel ilişkide acı ve ağrıya yol açabilir. Bu kuruluğu gidermek için özel üretilmiş kayganlaştırıcı ürünler kullanılabilir.

Yeniden gebe kalmaktan korkmak

Yeni bebeğin zorlukları, gebelik dönemi gibi faktörler anneyi yeniden gebe kalma korkusuna sürükleyebilir. Bu sebeple de cinsel ilişkiden kaçılabilir. Doğumdan sonra cinsel ilişkiye başlamak için en doğru dönem, adetlerin yeniden başlamasıdır. Emzirme döneminde gebelik riski nispeten az da olsa, söz konusudur. Bu sebeple doğum kontrol yöntemleri kullanmak önemlidir.Annelik güdüleri

Artık bir bebeği olan anne, hayatına bu rolü en merkeze alır. Bu sebeple cinselliğini bi süre unutabilir. İlk olarak önceliği bebeğini emzirmek ve korumak olan anne, uzun bir süre cinsel ilişkide bulunmak istemeyebilir. Bunun dışında özellikle normal doğum yapan anneler, vajinayı doğum ile özdeştirdiği için cinsellikle yakıştıramayabilir. Bu sebeple de bir süre boyunca kafaları karışabilir. Bu sebeple anneye zaman vermek, duruma alışmasını sağlamak ve o ne zaman hazır olursa, o zaman cinsel ilişkide bulunmak, ilerleyen zamanlarda annenin cinsellikten soğumasını engelleyecektir.

Emzirme dönemi

Emzirme süreci de cinsel arzuyu kötü yönde etkileyebilir. Emzirme döneminde prolaktin adı verilen bir süt hormonu salgılanır. Bu hormon vajinanın kuruluğuna sebep olur. Bundan dolayı da cinsel ilişki ağrılı ve acılı geçebilir. Bu sebeple de ilişkiden uzak durulabilir. Emzirme döneminde memelerin süt sızdırması gibi durumlar da ilişkide olumsuzluklara sebep olabileceği için ilişkide konsantre olma sorunları yaşanabilir.

Görünüşle ilgili kaygılar

Kadınlar, kendilerini güzel ya da çekici hissetmekdikleri zaman cinsel ilişkiden kaçınmaktadır. Doğumdan sonra vücudun toparlanma süreci tamamlanmadan da kadınlar ilişkiye yanaşmayacaktır. Doğumdan sonra vücutta meydana gelen çatlaklar ya d fazla kilolar kadını cinsellikten soğutacaktır. Ancak vücut kendini toparladıktan sonra anne gene kendini kadın gibi hissetmeye başlayacaktır.

Baba ile ilgili sebepler

Doğum olduktan sonra meydana gelen cinsel isteksizliğin önemli bir başka sebebi de aileye yeni katılan bebek ile birlikte artar maddi sorumluluktur. Kadın hem bebeğe bakar, hem de maddi açıdan kaygılar duyar. Babanın çalışmasını ve kendinin bebek sebebiyle eve parasal anlamda katkı sağlayamamasını görerek, üzülebilir. Bu gibi durumlar lohusalık sendormunda daha yaygındır.

Doğum yaptıktan sonra kadın oldukça ilgi ve şefkat ister. Bu sebeple babalar maddi kaygılarını geride bırakıp eşleriyle ilgilenmelidir.

Doğumdan sonra cinsel hayat için öneriler:

Cinsel hayatınızın eskisi gibi olması için acele etmeyin. Bu konuda baba anneyi zorlamamalıdır. Geçici bir durum olduğu bilinmelidir.
Lohusalık belirtileri söz konusu ise mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Eşler arasındaki iletişimin sağlam olmasına dikkat edin. Birbirinizin düşüncelerini dinleyin, birbirinize destek olun. Cinsellik gibi konuları konuşmaktan çekinmeyin. Ufak süprizler hazırlayarak yeni anneyi mutlu edin
Cinselliği mutlaka gece ve yatakta yaşamanız gerekmemektedir. Gün içerisinde de yaşayabilirsiniz
Cinsel ilişkiden ziyade birbirinize dokunun, sarılın, konuşun. Odaklandığınız nokta, direkt olarak cinsel ilişki olmasın.
Şayet annenin kilo sorunu var ise, doğumdan sonra kilo kaybını sağlamak için eşinizle beraber yürüyüş yapın.
Doğum kontrol yöntemleri kullanmayı unutmayın.
Şayet cinsel isteksizlik 3 aydan fazla sürmüş ise mutlaka bir uzmandan yardım alın.
 
Geri
Üst