Doğuştan kalça çıkığı belirtileri

Uzman SühaN

Administrator
Doğuştan kalça çıkığı belirtileri
Sorunu Doğuştan kalça çıkığı, kalça oynağının anatomik yapısının normal gelişmemesi sonucu meydana gelen bir bozukluktur.

Ya doğum esnasında ya da doğumdan hemen sonra üst bacağın kalçaya giren bölümünün bulunması gereken yerde olmaması söz konusudur. Tam veya yarı çıkık olabilir.




% 25-50 oranında kalça çıkığı iki taraflı olur. Kız çocuklarında erkek çocuklara oranla daha sık rastlanır. Anne veya babadan birinde varsa çocukta da görüime ihtimali diğer anne-babası sağlıklı çocuklara göre daha fazladır. Boylece akraba evliliği ile bu kalıtsal hastalığın ortaya çıkma ihtimali artar.



1.jpg







[dropcap type=”square”]S[/dropcap]ebep olarak birçok faktörün rolü vardır. Bunlar arasında kalıtsal olarak ortaya çıkan mafsal gevşekliği ve kalça gelişme bozukluğu, hormonlara bağlı olan lîgaman gevşekliği sayılabilir. Doğumda makatla gelen bebeklerde görülme olasılığı fazladır.

Doğuştan kalça çıkığı ‘nda erken teşhis çok önemlidir. Tedavi edilmeden bırakılırsa kısa sürede kalça ekleminde kireçlenme başlar ve aşırı ağrıya neden olur. Bu bakımdan çocuklar daha yürümeye başlamadan, hastalığın belirtilerine dikkat etmek gerekir.

Kalça Çıkığı Belirtileri ;

Bebeğin bacaklarındaki boğum sayılarının farklı olması , bacaklar arasındaki uzunluk farkı , dizler bükülü vaziyette İken kalça çıkıklığı olan bacağın, kalçadan yan tarafa doğru bükülememesi ve bükme esnasında klik sesi duyulması.,

İki taraflı kalça çıkığı olan çocuk ördekvarl bir şekilde yalpalayarak yürür. Tek taraflı çıkıkda yalpalama tek tarafa doğru olur.

Doğuştan kalça çıkıklığı, çocuklarda geç yürüme sebeplerinden biridir. Tek taraflı çıkıklarda hastalar ayakta durdukları zaman çıkık olan tarafa dayanır ve sağlam tarafı hafifçe bükerek ayakta dururlar.

Bütün doğum kliniklerinde yeni doğmuş bebeklerin kalça çıkığı açısından ultrason ile muayenesi yapılmaktadır.

Erken tanı konulduğunda kalça gelişim bozukluğu, yapılacak tedavi ile normale döner; eğer erken tedavi başlamazsa çocuk çıkık bir kalçaya sahip olur. Uygulanacak cerrahı girişimlerde ne kadar geç kalınırsa başarı şansı da o kadar düşük olmaktadır.

Hastalığın tedavisinde en önemli aşama akraba evliliklerinin önlenmesi ve hastalığın erken tanınmasıdır. Çıkığın ağırlık derecesine göre bir ortopedi uzmanının kontrolünde kalın ara bezleri kullanılarak ya da alçı ile bacakların birbirinden ayrı tutulması gerekir.
 
Geri
Üst