Doku mühendisliğinde önemli bir adım

nisan

Yeni Üye
Üye
Doku mühendisliğinde önemli bir adım
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) araştırmacıları, yapay dokuların üretiminde kullanılan bir çeşit plastikler olan polimerlere nano yapılar ekleyerek doku mühendisliğinde önemli bir başarıya imza attılar
.
dok_.jpg

Bu gelişmeyle polimer yüzeylerde çoğaltılan dokuların, çoğaldığı yüzeylerden uzaklaştırılması sırasında sık karşılaşılan doku bozulmaları büyük ölçüde ortadan kalkıyor.
Araştırma sonuçları, doku mühendisliğinde dünyanın en ileri teknolojilerini kullanan Japon bilim çevrelerinin de dikkatini çekti. Geliştirilen sistemin öncelikle yapay korneaların elde edilmesi olmak üzere pek çok tıp uygulaması için yenilikler getirdiği kaydedildi.
HÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Güven, polimerlerin doku mühendisliği ve biyomedikal alanında yaygın kullanıldığını belirterek, özellikle hücre tabakalarının üretiminde en ileri teknolojilerin Tokyo Medical College'da uygulandığını söyledi. Güven, şöyle konuştu:
"Japonya'daki çalışmalarda polimer yüzeylerde oluşturulan termal duyarlıklı ara yüzeyler gelişigüzel olarak sentezleniyor ve bu nedenle optimum koşullar, bir anlamda sınama-yanılma yoluyla belirleniyor. Biz nanoteknoloji ile arayüzeydeki polimerlerde kalınlığı nanometre boyutunda kontrollü bir tabaka elde ettik. Elde ettiğimiz tabakada bu hücreler büyüyor, gelişiyor ve ortamın sıcaklığının kontrolü ile blok halinde büyüdükleri yüzeyden ayrılmış oluyorlar. Böylece hücre tabakalarının bir bütün halinde alınıp vücuda yapılacak aktarımların önündeki engeller de aşılmış oluyor.''
 
Geri
Üst