Dolar 1.70'e dayandı

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Dolar 1.70'e dayandı
Dolar 1,70 liranın üzerine çıktı. Ekonomistlere göre, kurda yeni hedef 1,75.
Gelişmekte olan para birimlerinden çıkış eğilimi sürüyor. Bankalararası piyasada dolar 1,7055 lira ile 3 ayın zirvesine çıktı. Dolar bu seviyeyi en son 21 Kasım 2008’de görmüştü.

Kurdaki hareketi NTVMSNBC’ye yorumlayan A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar şunları söyledi: “Kurda bu saatten sonra 1,75’e gideriz. 1,75 önemli bir psikolojik bir seviye ancak orada duracağını zannetmiyorum. Bundan sonraki aşamayı tahmin etmek çok zor.

Orta ve Doğu Avrupa’da başlayan sıkıntı şimdi Uzakdoğu’ya sıçramaya başladı. Sıkıntı daha çok Türkiye benzeri ülkelerde yoğunlaşmaya başladı. Bir miktar korunaksızız. IMF kredisi bu dönemler için çok anlam ifade ediyordu. Burada ilerleme sağlanamaması bizde kurun değer kaybetmesine neden olacaktır.”

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

  • Doların yükselişindeki en temel etken yurtdışındaki gelişmeler. ABD’nin canlandırma paketi piyasalar için çok anlamlıydı. Ancak paket beklenen etkiyi yaratmayınca piyasalarda hayalkırıklığı yaşandı. Bu durum döviz piyasasında baskıyı artırdı.
  • Orta ve Doğu Avrupa’daki gelişmekte olan ülkelerin performansı sorgulanıyor. Bu ülkelerin reytinglerinde düşüş olasılığı var. Bu da gelişmekte olan para birimlerini vuruyor.
  • Faizlerdeki düşüş süreci TL’nin cazibesini azaltan bir gerekçe oldu.
  • IMF ile anlaşmanın yapılmamış olması bir etken.
  • Son dönemde açıklanan makroekonomik verilerdeki bozulma Türkiye’de yabancı sermaye akışını da olumsuz etkiliyor.
 
Geri
Üst