Dondumanın Yararları Nelerdir Ne Kadar Tüketmeliyiz ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Dondumanın Yararları Nelerdir Ne Kadar Tüketmeliyiz ?
dondurmanın faydaları

dondurmanın yararları



Yaz aylarının bir numaraları serinletici yiyeceği dondurmayı küçükten büyüğe hepimiz sever, kışın dahi tüketiriz melekler. Diyet listeleri için dahi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilen dondurma elbette ki kararında tüketilmeli. Bu yazımızda Diyetisyen Yeşim Çelik'ten dondurmanın faydaları konusunda bilgiler alacağız...



dondurma-240.jpg



Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra şeker ve glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, salep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur. Yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.

Dondurmanın sütü pastörize olmalı
Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşanın önlenmesi gereklidir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir.

İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst