Dondurma ve cips haram mı?

Dondurma ve cips haram mı?
Küçük büyük herkesin severek tükettiği atıştırmalıklardandır dondurma ve cipsler.Ve tüm dünyada en çok tüketilenler arasındadır bu lezzet ikilisi.Son günlerde dondurma ve cips hakkında çarpıcı iddialar gündemde.Dondurma ve cipsin haram olduğu açıklaması bir çok müslüman tüketiciyi telaşlandırdı.Peki dondurma ve cips neden haram tüm detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi; Helal ve haram olan yiyecekler adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



Yaz aylarının kavurucu sıcaklığını bir nebzede olsa hafifletmek için dondurma yeriz .Dondurmanın ana malzemesi süt olduğu için çok faydalı bir besin lakin son günlerde ortaya atılan dondurmanın haram olduğu iddiası bir çok kişiyi bu lezzetten uzaklaştırdı.Aynı iddia büyük küçük herkesin yine zevkle tükettiği cipsler için de yapıldı.Cip ve dondurmayı haram kılan sebepler şöyle açıklanıyor.Dondurmada kıvam arttırıcı olarak E441 kodlu jelatin kullanılıyor .Bu jelatinde çoğunlukla yurt dışından temin ediliyor.Jelatin hayvansal bir ürün.Kesimi nin hangi hayvana ait olduğu bilinmediği için dinimizce tüketilmesi sakıncalı bulunuyor.Cipslerde ise Homojenleştiriciler yoğunluklu olarak kullanılıyor bu üründe hayvani ve bitkisel kökenli olduğundan hellaliği şüpheli kabul ediliyor.Dondurma ve cipsin haram oluşu ile ilgili ayrıntılı bilgileri yazımızın devamın da bulabilirsiniz.



dondurma ve cips harammı.jpg





Dondurma ve cips haram mı?

Kayseri’de Gençlik ve Spor Bakanlığı onaylı Yurtkur broşüründe dondurma ve cips için "dinen helalliği şüpheli" ifadesi kullanıldı.

Diyanet’in skandal fetvalarından sonra bu kez Kayseri’de bir devlet yurdunda Gençlik ve Spor Bakanlığı, Beslenme Bilgi Platformu adında bir broşür dağıtarak dondurma ve cipsin haram olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre, Kayseri’de devlete bağlı üniversite yurdu olan Şule Yüksel Şenler Kız Öğrenci Yurdu’nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından onaylı Yurtkurt Beslenme Bilgi Platformu adında bir broşür dağıtıldı. Broşürde dondurma ve cipsin dinen helalliği şüpheli olduğu belirtildi. Broşürde dondurma için dinen sakıncalı olduğu ifadeleri kullanılarak “Dondurmada kıvam arttırıcı olarak E441 kodlu jelatinin vücuda fazla alınması alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor.

Tamamı yurtdışında ithal edilen bu katkı maddesi hayvansal bir ürün. Kesimi ve hangi hayvana ait olduğu konusunda kesin bir bilgi olmadığı için dinen de sakıncalı kabul ediliyor” açıklamaları yer aldı. Cips için ise “Homojenleştiriciler cipslerde yoğunluklu olarak kullanılan katkı maddeleridir Mono ve digliseridler (E471), sodyum sttearol ve kalsiyum stearol kullanılan homojenleştiricilerden bazıları. Dinen helalliği şüpheli kabul edilen bu ürün bitkisel ve hayvani kökenli olabiliyor” ifadeleri kullanıldı.
 
Üst