Dublin'de gezilecek yerler

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Dublin'de gezilecek yerler
dublinde nereleri gezmeli,dublinde nerede yemek yenir,dublinde tarihi yerler,dublinde turistik yerler,dublin nereye bağlı ,dubline nasıl gidilir,dublin hakkında bilgiler


Liffley ırmağının güneyinde bulunan cadde: Dublin şehir merkezindeki iki ana alışveriş caddesinden birisidir. Kuzeyde College Gren ve güneyde St Stephen Green arasında uzanır.
1980’lerden bu yana: cadde genellikle yayalara, müzisyenlere, şairlere ve mim sanatçılarına tahsis edilmiştir. Cadde boyunca: ünlü Brown Thomas alışveriş merkezi, Laura Ashley ve Mark&Spencer mağazaları bulunur.
Yüzyıldan fazla zamandır Dublin şehrinin simgelerinden olan “Bewley’s Oriental Cafe”, şehirde ayak üstü içilen kahve kültürünün hakim olmasıyla, 2004 yılında kapılarını kapatmıştır.
İlk olarak 1927 yılında açılmıştır. Bewley ailesi, Fransa kökenlidir ve 18. yüzyılda İrlanda’ya taşınmışlardır. Bewley şirketi 1840 yılında kurulmuştur.
Cafenin en ünlü özelliklerinden biri: kahve ve çay salonlarında bulunan ve 1931 yılında ölen sanatçı Harry Clarke tarafından yapılan 6 paha biçilmez vitray pencere dizisidir. Harry Clarke odası: yüksek tavan, avizeler, tablolar ve heykeller ile binanın en büyük odasıdır. Cafenin “Oryantal Room” denilen bölümünde: bir tiyatro bulunur ve burada öğle saatlerinde tiyatro, akşam kabare, caz ve komedi gösterileri düzenlenir.Cafenin hemen yanındaki ara sokaktadır. Burada: Phyllis Burke tarafından yapılmış vitray camları ve John Hogan tarafından yapılan heykel ilgi çekmektedir.
Kilise, Dublin şehrindeki en eski Katolik kilisesidir ve ilk olarak 1626 yılında İrlanda’ya gelen “Discalced Carmelitler” tarafından sipariş edilmiş ve 1793 yılında inşa edilmiştir. Ön cephe: granit ve portland taş kullanılarak yapılmıştır. Bugünkü şekline, sürekli genişlemeler nedeniyle, 1876 yılında ulaşmıştır.

Evet, yeni açılan birçok alışveriş merkezi kompleksi “Graffon Street” çevresindedir. Bunla arasında: Powerscourt Townhouse Centre” en ilgi çekendir.
Powerscourt Townhouse Centre:
1770’lerden kalma bu yapıda: daha önceleri Robert Mack tarafından tasarlanmış ve Viscount Powerscourt ikamet etmekteydi. Bu eski yapı: takip eden süreçte, balkonlarla çevrili ve cam çatılı avlusu ile birlikte zevkli bir şekilde yenilenmiştir.
Günümüzde: arka girişteki görkemli alçı işlerini görmek hala mümkündür.
Cuma ve Cumartesi günleri saat: 15.00 civarında binanın gezilmesine izin verilmektedir.
Öte yandan: burada, değişik fiyatlarla antika, el yapımı ürünler ve tasarımcıların elinden çıkma giysiler bulubilirsiniz. Ayrıca: birçok kafe ve restoran bulunur. En üst katta ise, bir sanat galerisi bulunur.
Evet, bu büyük alışveriş merkezinin açılış saatlerini de verelim: Pazartesi-Cuma günleri arasında saat 10.00-18.00 arasında ve Perşembe günü saat: 10.00-20.00 arasında ve Pazar günü saat 12.00-18.00 arasında açıktır.

Buradan ayrıldıktan sonra “South William No.58” de bulunan “Dublin Civic Museum” görülüyor.
Dublin Civic Museum:
Bu küçük müzenin bulunduğu yapı: eski Şehir Meclis Binasıdır. Burada: eski resim, fotoğraf, gazete küpürleri sergilenmektedir ve böylece: Dublin şehrinin geçmişi canlandırılmaktadır.
Müzede: eski sokak işaretleri, haritalar ve baskılara ek olarak, Viking eserleri, ahşap su şebekesi ve kömür kapakları görebilirsiniz. Özellikle: müzenin baş eseri olan ve 1966 yılında IRA tarafından bombalanana kadar “O’Connel Street” de duran “Nelson’s Pillar”ın (yani Nelson Sütununun) tepesi, günümüzde burada sergilenmektedir.

Powerscourt Centre’ın ön cephesinin tam karşısındaki yoldan devam ederseniz, bu kez başka bir alışveriş merkezine ulaşacaksınız.
Burası, Avrupa’nın ve İrlanda’nın en eski alışveriş merkezidir ve şehrin merkezindedir. Bu kapalı Victoria tarzı alışveriş mekanında: sizi butik dükkanlar ve moda giyim, takı, koleksiyon öğeleri, hediyelik eşyalar ve harika yemek ve gıda seçenekleri ile birlikte çok daha fazla değişen tezgahlar beklemektedir. Öte yandan, burada geleneksel ve modern karışımı kafeler de bulabilirsiniz. Tüm bunlar, 18. yüzyıla ait kemerler altında hizmet verirler.
Graffon caddesi ve Temle Bar bölgesinde yürüyün ve 1881 yılından beri Dublin şehrinde hizmet veren bu harika çarşıyı mutlaka gezin.
Evet, ilk olarak 1881 yılında yapılan bu çarşı: Ağustos 1892 tarihindeki yangından etkilenmiş ve Eylül 1894 tarihinde yeniden yapılmıştır.

Grafton Grafton Streettedir.
Heykel: 1988 Dublin Millenium kutlamaları öncesinde Jeanne Rynhart tarafından yapılmış ve kutlamalar sırasında Dublin Belediye Başkanı Alderman Ben Briscoe tarafından açılmıştır.
Heykelde: 17.yüzyıl kostümlü bir genç kadın olarak Molly İllustates canlandırılmaktadır. Molly: meşhur 18. yüzyıl şarkısını anlatan, el arabası ve derin dekoltesiyle dikkati çekmektedir.
Molly: sokaklarda tarak ve midye satarak geçimini sağlayan biridir. Ancak, bu satıcı genç kadın genç yaşta ölmüştür ve onun hayaletinin Dublin sokaklarında dolaştığı söylenir.
Öte yandan: heykeli tasvip etmeyen yöre halkından bazıları: bunu “Tart with the Cart” yani “el arabalı fahişe” olarak isimlendirmişler, tepki göstermişlerdir.

Molly heykelinden aşağı doğru giden caddede ilerlerken bir bina görülür.
Bank of Ireland:
College Green adresindedir.
İnanılmaz bir bina ve mimari. Neredeyse anıtsal ve güzel formu ve duvarları ile Dublin şehrinin merkezindeki bu bina, bence şehirdeki en güzel binalardan birisidir.
1729 yılında İrlanda Parlamentosuna ev sahipliği yapması için inşa edilen ve Dublin şehrindeki birçok binanın mimarı olan James Gadon tarafından tasarlanan bu çarpıcı yapı: 18. yüzyıl duvar halıları ve panelli tavanıyla birlikte etkileyici bir salonu barındırır. Bina yapıldıktan sonra orijinal hali üzerine birçok eklemeler yapılmasına rağmen, ortaya çıkan günümüzdeki görüntü mükemmel bir uyum içindedir.
Bağımsızlıktan sonra parlamentonun burada olması için yapılan planlar gerçekleşmemiştir. Parlamento için: Kildare Street’deki “Leinster House” tercih edilmiştir. Yapı inşa edildikten sonra, 1797 yılında İngiliz Başbakanı William Pitt: İrlanda’da dini şiddete bir son getirmek için tek yol olarak İrlanda Parlamentosunu kapattı ve İngilizler ile birleşmeleri konusunda kendilerini ikna etti. Bunun sonucunda 1801 yılında “Birlik Yasası” geçti. Ancak İngiltere Kralı George III: anti-Katolik yasaları nedeniyle, Pitt’in istifasını istedi ve bunun üzerine, İrlandalılar: kendi bağımsız hükümetini kaybetme karşılığında hiçbir şey elde edemediler. Ardından 2 yıl boş duran bu bina: 1803 yılında satıldı. Günümüzde burası bir banka olarak kullanılmaktadır.
“Irish House of Lords” salonu: Burası binanın Parlamento olarak kullanıldığı dönemde “Lordlar Kamarası”nın çalışma yeridir. Highlights Meclisi; oturumda iken dışarıdan dikkat dağılımının önlenmesi için: ön revak penceresiz olarak inşa edilmiştir. Ayrıca: yine burayı ziyaret ederseniz, 18.yüzyıl duvar halıları, parlak kristal avize ve altın topuz ilginizi çekecektir.
Binanın: Amerika-Washington şehrinde bulunan “Amerika Birleşik Devletleri Capitol Binası”nın tasarımı üzerinde etkisi olduğu söyleniyor.

Bankanın arka tarafında: Foster Place girişinde: İrlanda Bankası Sanat Merkezi (Bank of Ireland Arts Centre) bulunuyor. Burada: sanat sergileri, konserler ve edebiyat okumaları yapılıyor. Okumalar, öğle zamanı resitalleri ve sergilere giriş ücretsizdir. Yapının üst katında: bankacılığın tarihi ve kısa ömürlü İrlanda Parlamentosu hakkında bir sergi bulunuyor.Street’in yukarı bölümünde: Nassau Street ile kesiştiği yerde, bir heykel göreceksiniz.
Kütüphane meydanı yakınındaki bu kule; 30 metre yüksekliğindedir ve Üniversitenin çanına ev sahipliği yapmaktadır. Yapı: 1853 yılında; granit, dökme demir ve portland taşından Sir Charles Lanyon tarafından yapılmıştır.
Başlangıçta her iki tarafın binalarla bağlantılı olması amaçlanmıştır. Korint sütun çevrili ve dökme demir ızgaraları ile uzun boylu, yuvarlak başlı, açıklık taraflarından delinmiş silindirik bir hazne ile zengin detaylara sahiptir.
Çan kulesinin dibindeki heykeller: Thomas Kirk tarafından yapılmıştır ve ilahiyat (bir elinde haç tutmaktadır), bilim, tıp ve hukuk temsil e dilmektedir.
Günümüzde “Trinity College” temsil eden popüler bir yapı olarak bilinmektedir. Ayrıca: bir batıl inanca göre: bunun altından geçen öğrenciler, sınavlarda başarısız olurlar.Piskopos George Berkeley onuruna yaptırılan kütüphane: Trinity College kampusünde Fellow Meydanının ucundadır.
1960 yılında düzenlenen uluslar arası bir yarışmada başarılı olan Mimar Paul Koralek tarafından 1967 yılında tamamlanmıştır. Bu yeni kütüphane: eski binaların arasında bir podyum üzerinde bir avlu oluşturur. Birinci ve ikinci katlar aydınlatılmış büyük bir okuma salonu ve kitap depolama alanlarına erişim bölümlerini oluşturmaktadır. Zemin kat ise, kataloglar ve referans bölümüne ev sahipliği yapmaktadır. Burada: yerleşik mobilya düzeni, küçük hücreler şeklinde okuma yerlerinden oluşmaktadır. Duvarlarda: beton ve granit dik forumlar görülmektedir. Binaya doğal ışık sağlayan kavisli cam cumbalı pencereleri ilgi çekmektedir.
Bahçesinde “İtalyan heykeltıraş Arnoldo Pomodora’nın eseri “Sfera con Sefar” bulunmaktadır.Fellow Square karşısında, İrlanda’nın ilk cumhurbaşkanı onuruna 1978 yılında kurulan Douglas Hyde Gallery: Trinity College içinde bulunan bağımsız bir kuruluştur. (1984 yılından sonra bağımsız olmuştur)
Galerinin fuar programı, büyük çağdaş uluslar arası sanatçıların yanı sıra gelişmekte olan İrlandalı sanatçılar ve etnografik ve zanaat eserleri zaman zaman sergilerle ziyaretçilere sunulmaktadır.
Galeri ayrıca zaman zaman konser ve müzik etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır.
Tiyatro 1992 yılında Trinity Kolejlin açılış kutlamaları için 20. yüzyılın en yenilikçi yazarlarından Samuel Beckett onuruna inşa edilmiştir. Merkez: tiyatro performansları, İrlandalı film müzikleri, tiyatro Drama çalışmaları ve lisansüstü derslerinde akademik dereceler sunmaktadır. Merkezde 208 sandalyeli prova alanı, soyunma odaları ve küçük bir tiyatro vardır. Drama bölümü kampus tiyatrosudur. İrlanda dışında: Avrupa, Japonya ve Amerika: dans ve tiyatro guruplarının ziCollege Green’den sonra, Nassau Street’in başlangıcına çıkıp, sağa dönerseniz “Dawson Street”e ulaşırsınız.
Burada, genellikle butikler ve kitapevleri bulunur.
yaretlerine ev sahipliği yapmaktadır. Dublin Tiyatro Festivali de burada yapılır.
,
129106135664814285_wide.jpg
b542e4d5-745f-4edc-96ba-9f6203028c2a.jpg
baily-lighthouse.jpg
Dublin_sehir.jpg
Dublinde-bir-bar.jpg
Green_in_St._Stephens_Green_1922116424.jpg
irlanda4.jpg
P1100524.JPG
trinity-college.01.jpg
trinity-college.1.jpg
trinity-college.campanileçan-kulesi.1.jpg
 
Geri
Üst