Dudak kuruluğunun nedenleri ve çözüm önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Dudak kuruluğunun nedenleri ve çözüm önerileri
Özellikle aşırı soğuk ve sıcak havalarda görülen dudak kuruluğu, hemen herkeste görülebiliyor. İlk bakışta estetik açıdan kötü bir görüntüye sebep olan bu durum dudakların çatlamasına yol açarak yemek yeme ve gülme gibi günlük hayatta yaptığımız bazı aktiviteler sırasında acı duymamıza neden olabiliyor.

Dudak Kuruluğunun Nedenleri

Kuru cilt yapısı dudaklardaki kuruluğu arttırır. Dudaklar ter ve yağ bezlerinden yoksun olduğu için kuruluğa karşı vücudumuza oranla daha hızlı tepki verir.

Tükürüğümüz deride kuruluk etkisi yaratır. Ağız içerisinde bulunan bazı sindirim enzimleri besinleri parçalarken dudaklarımızın kurumasına neden olur. Kuruyan ve çatlayan dudağı dil ile ıslatmaya çalışmak hatalı bir davranıştır.

Vücudun su kaybetmesi ya da gün içerisinde yeterli miktarda su içilmemesi dudakları kurutur.

Aşırı soğuk ve aşırı sıcak hava dudakların kurumasına neden olur.

B12 vitamini eksikliğinde dudaklarda kuruma görülür.

Diyabet, kawasaki hastalığı, sjören sendromu, bazı bağışıklık ve kan hastalıkları dudak kuruluğuna neden olur.

Dudak Kuruluğuna Karşı Neler Yapılmalı?

1. Susuzluk dudak kuruluğuna neden olabilir. Uzmanlar günde 2 litre su içmenin cilt sağlığı için faydalı olduğunu sık sık söylüyorlar. Gün içerisinde 1,5-2 litre su içmeye mutlaka özen gösterin.









1.jpg







2. Aşırı sıcak veya soğuk hava dudak kuruluğuna sebebiyet veriyor. Bunu önlemek için dışarıya çıkarken lip balm kullanabilirsiniz. Lip balm ürünleri nemi koruyarak dudakların kurumasını engeller. Ayrıca soğuk havalarda atkı, sıcak havalarda ise geniş bir şapka kullanarak dudaklarınızın hava koşullarından etkilenmesini önleyebilirsiniz.

3. Dudaklara bir miktar bal ve vazelin sürmek kuruluğu önleyebilir.

4. Dudak peelingi ile dudaklarınızı ölü hücrelerden arındırabilirsiniz.

5. B vitamini içeren besinler tüketmek dudak kuruluğunu önleyebilir. Ceviz, dereotu, bulgur, süt, et, yumurta sarısı, patates ve meyveler B vitamini açısından zengin besinlerdir.

6. Sigara da dudak kuruluğa neden olabilir. Sigara kullanıyorsanız sağlığınız için bu alışkanlığınızı en kısa sürede bırakmalısınız.

7. Stres ciltte olduğu gibi dudakların da kurumasına sebep olabilir. Stresten uzak durmaya çalışın.

8. Dudakları yalamak nemin kaybolmasına yol açar.

9. Kuruluğun giderilmesi için ofisinizde ya da evinizde ortamın nemli olması çok önemlidir. Bunun için radyatörün üzerine su dolu bir kap koyabilirsiniz.


Doğal Çözümler


Kuruyan Dudaklar İçin Öneri: 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı bal ve 5-6 damla greyfurt suyunu karıştırın. Karışımı dudaklarınıza sürün ve 5 dakika boyunca nazikçe peeling yapın. Bu işlem dudaklarınızın pürüzsüz ve yumuşak olmasını sağlar.

Çatlamış Dudaklar İçin Maske: 20 gram bal mumunu benmari usulü eritin. Erittiğiniz bal mumunu 100 gram susam yağı ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı her gün dudaklarınıza sürün.

Dudaktaki Çatlakları Tedavi Etmek İçin: Kuruyan dudaklarınıza çok az bal sürdükten sonra bir süre bekleyin ve ardından vazelin sürün. Vazelin kuruduktan sonra ılık su ile dudaklarınızı temizleyin. Dudaktaki çatlamaları iyileştiren bu uygulamayı günde 2 kere yapabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı: Ciltteki yağ oranını dengeleyen Hindistan cevizi yağı, kuru ve çatlamış dudaklara çok iyi gelir. Cilt tarafından hızla emilen bu yağı gönül rahatlığıyla dudaklarınıza uygulayabilirsiniz.

Salatalık: Salatalık dilimlerini dudaklara uygulamak dudakların nemlenmesini sağlar. Her gün ince dilimler halinde kestiğiniz salatalıkları 5-10 dakika kadar dudaklara uygulayarak bekleyin ve sonrasında ılık su ile dudaklarınızı yıkayın.

Mango Yağı: Mango yağı, içeriğindeki oleik ve stearik asitler ile dudakları yumuşatır ve nemlendirir. Bu yağı dudaklara krem gibi sürebilirsiniz.

Aloe Vera: Aloe veranın içeriğinde de mango tereyağı gibi oleik asit, stearik asit ve bol miktarda su bulunur. Aloe vera jeli kuru ve çatlamış dudakların tedavisinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Higroskopik özelliği ile dudakların kaybettiği nemi kazanmasını sağlar, kolajen üretimini arttırarak dudakları besler.
 
Geri
Üst