Düğünler İçin Şarkı Kılavuzu

T

TİTAN

Forum Okuru
Düğünler İçin Şarkı Kılavuzu
düğün şarkıları, şarkı kılavuzu, ilk dans müziği, listesi, isimleri, tavsiyeler, ile ilgili bilgiler burada melekler



ilkdans-20e.jpg



Yeni evlenecek çiftler,pek çok ayrıntının yanında, ilk dans müziğini seçmekte de kolay karar veremez melekler :)

Netderginin yayınladığı makaleyi okurken hem eğleneceksiniz,hem de ilk dans müziğinizi seçmekte hiç zorlanmayacaksınız:tik:

Bir yandan kız tarafı-erkek tarafı tartılıyor, ‘kim ne ister’ düşünülüyor, eğlence ona göre şekillendiriliyor ve insanlar bunca zahmetin ardından ‘dünyaevine’ giriyor. Herkes çok eğleniyor, dışarıdan öyle görünüyor ama birileri de hep sonradan memnuniyetsizliklerini dile getiriyor. Sonuçta, düğün yapmak aslında kolay bir şey değil.

Ritüeller olayı baştan zorlaştırıyor zaten. Kız istemeyle başlayan, ‘söz’le devam eden süreci atlayalım; geri kalan bile hayli yorucu. Kastımız kınadan gerdeğe uzanan silsile değil, bizzat düğünün kendi ritüelleri: Giriş seremonisi, konukları karşılama hali, takı takma töreni, pasta kesimi derken her biri bir masraf kapısını açıyor.

Biz işin müzik kısmıyla alakalıyız. Zira birileri evleniyorsa kalanların da eğlenmesi gerekiyor! Düğün denilen bir ‘kurt dökme’ arenası: Göbek atmak, halay çekmek, sarhoş olup her türlü hale girmek serbest! Bu yüzdendir ki müzik, düğünün en mühim hadisesi.

Bu ara düğünlerde güncel pop şarkıları çalınıyor ama kimi klasikler de var. İlk dans ya ‘hatırası olan’ bir şarkıyla yapılıyor ya da günün moda şarkılarından biriyle. Son dönemde Ferhat Göçer’in ‘Dünyaya bir daha gelsem sevgilim/Arar bulurum yine seni severim’ sözleriyle başlayan ‘Cennet’i pek moda. Mustafa Ceceli’nin ‘Hastalıkta Sağlıkta’sı da. Bunlar bizzat düğünler düşünülerek üretilmiş şarkılar.

Bunlara takılmadığınızda, sözlere de dikkat etmezseniz, tuhaf durumlar ortaya çıkabiliyor. Bob Dylan’ın nedense memlekette pek sevilen ‘One More Cup of Coffee’si müzik itibarıyla dansa uygun belki ama ‘Son sigara’ tadındaki sözleriyle olaya hiç de uygun değil. Keza King Crimson’un ‘Epitaph’ı da düğünlerin ilk dans klasiklerindendir ama çiftlerden biri olsun şarkıya dönüp bakmamıştır. Romantizmi onlara yeter!

Masrafsız şarkı bulma yolları
Ya ilk dansını birbirinin gözüne bakarak ‘Nikâh Masası’yla yapanlara ne demeli? ‘Nikâhına beni çağır sevgilim/İstersen şahidin olurum senin’ sözleriyle başlayan şarkı, bir memleket gerçeğini işaret ediyor ama takdir edersiniz ki ‘ilk dans’ bununla yapılmaz.

Başta düğün olayının masrafla eşdeğer olduğunu söylemiştik. Müzik olayını masrafsız halletmenin yolu gani. Ekseriyetle çalınacak şarkılar belli çünkü. Hatta sırf bu şarkıların toplandığı albümler bile var.
Salih Saka tarafından 2005’te derlenen ve halen piyasada bulunabilen ‘Wedding/Ceremonies& Parties’ adlı ikili albüm bunlardan biri. Kapak yazısından özetleyelim: “İlk CD’de bir düğünün en önemli üç noktası olan gelin ve damadın girişi, ilk dansları ve pastanın gelişi sırasında çalınabilecek 14 şarkı yer alıyor. İkincide ise 60’lardan günümüze 12 parti klasiği eski teknikle mikslenerek yani geçişli olarak kayıt edildi. CD’nizi müzik setinize koyun ve parti başlasın!!!”

Bu CD’nin işaret ettiği, Batılı bir düğün elbette: Mendelssohn’un ‘Düğün Marşı’ ile salona giriliyor, ilk dans Leonard Cohen’le ya da Tony Bennett eşliğinde yapılıyor, pasta Mozart ile kesiliyor, ‘parti’de ise rock’n’roll yapılıyor. Oysa bizde durumlar farklı. Bu ara unutuldu ama niyeyse ilk dans uzun yıllar tango ile yapıldı. Acılı bir hikâyeyi anlatan ‘La Cumparsita’ bizim memlekette bir düğün klasiği… 1988’de İstanbul Uluslararası Festivali’nde konser veren Astor Piazzola, bu durumu öğrendiğinde ‘kötü bir şaka’ olarak nitelendirmişti.
Bizdeki düğünlerin müzik akışı biraz da memleket pop tarihine benzer: Ecnebi ‘slow’larla başlar, Türkçe tangolar ve romantik ‘aranjman’lardan sonra nihayet günümüzün pop şarkılarına gelinir. Bunlara halay havaları, semahlar, fıkırdak türküler eklenir. Oyun havaları ise yeri ve şekli ne olursa olsun bir düğünün vazgeçilmezleridir. Smokinli beyefendilerin bir süre sonra ceketlerini çıkarıp gömlekleriyle göbek attığına, oturaklı mekânlarda Bach’la başlayan düğünlerin ‘Kasap Havası’yla bittiğine bizzat şahit olmuşuzdur. Bir çift muzip arkadaşımızın (Üstelik askerlerin ağırlıkta olduğu bir düğünde) salona Metallica eşliğinde girdiğini de biliriz. AC/DC çalınmak suretiyle başlayacak düğünler ise hiç uzak değil…

Düğün aslında evlenen çiftin yakınları için yapılır. Aileler kaynaşır, yeni arkadaşlıklar kurulur. Hep ‘Ne kadar iyi anlaşıyoruz’ denmez ya, kimi düğünlerin sonunda ‘Meğer ayrı dünyaların insanıymışız’ cümlesi kurulur. Sadece yeni aşklar değil, sonrasını kâbusa dönüştürebilecek kimi durumlar da düğünlerde başlar. Dedikodu, düğünlerin vazgeçilmezidir ve onu ‘Her zaman en güzel konu’ diye tarif eden Selçuk Ural şarkısının sözleri Sezen Cumhur Önal’a aittir: ‘Evlenen Ayşe’nin kızıymış/Damadın boyu kısaymış/Gelinlik modaya uymamış/ Pastalar da bayatmış!’

‘Davul horon patlasın’
Düğünden söz eden şarkılar da var. Adı bizzat ‘Düğün’ olan ve düğün ritüellerini anlatan üç şarkıyla başlayalım. Biri ‘ailemizin şarkıcısı’ Erol Evgin’in alaturkaya meylettiği dönemden: ‘Yas tutmasın gönüller/ Ağlamasın dünürler/Açsın rengârenk güller/Düğünümüz var dostlar’…

Diğeri Sezen Aksu’nun Goran Bregoviç’le yaptığı ‘Düğün ve Cenaze’ albümünden: ‘Kınalı gelin uçuyor yuvadan/Günü saati biliyor Yaradan/ Duvağım telim kırmızı kemerim/ Dileğim bir kız bir oğlan’…

Son şarkı, içinde bulunduğumuz dönemin popüler topluluklarından Pinhani tarafından seslendiriliyor: ‘Bi düğün bi tören/Yine başladı aynı şölen/Kınalar yakılır/Boyanır gözü yaşlı gelin//Bitince bu mutlu düğün/ Gelin ile damat kalır bir köşede/Olur yine başka bir gün/Geliriz oynarız hep birlikte’…
‘Düğün Gecesi’, gelen konukları karşılamaya yönelik bir şarkı: ‘Safalar getirdiniz/Safa geldiniz dostlar/Bezme revnak verdiniz/Safa geldiniz dostlar// Ye, iç, gül, eğlen dostlar/Ehlen ve sehlen dostlar’…

Türkülere girersek çıkamayız ama bilhassa köy düğünlerinden söz eden türküler olduğunu söyleyelim ve sözü Kartal Kaan’a bırakalım. Sanatçı, alâmetifarikası sayılabilecek ‘Köy Düğünü’nü seslendiriyor: ‘Köyümde şenlik var köyümde düğün/Kalbimde çalıyor davullar bugün//Sarı sarı liralar/Ellerinde kınalar/Kızlar gelin olunca/Hem gider hem de ağlar/Hem gider hem ağlar’…
Asu Maralman, ‘Köyümüzde Düğün Var’da bir düğünün nasıl olması gerektiğini anlatıyor: ‘Köyümüzde düğün var/Gülelim eğlenelim/Darısı başımıza/Gelin halay çekelim/…/Tabancalar patlasın/ Düşman olan çatlasın/Mutlu günün şerefine/Davul horon patlasın’…
Kimi zaman bu patlama hadisesi fena sonuçlara yol açıyor: Üç Hürel’in ‘Lazoğlu’ şarkısı Karadeniz düğününü anlatır ve damadın neşeyle ateş ederken gelini vurmasıyla sonlanır!

Köy düğünlerinden söz etmişken, ‘kanayan yara’ sayılan başlık parası üzerine yazılmış pek çok şarkı da olduğunu söyleyelim. Yine de köy düğünleri güzeldir, özlenir. Ferdi Tayfur’un ‘Fadime’nin Düğünü’ bu özlemle yazılmış bir halay havasıdır.

‘Yakarım bu şehri evlendiğin gün’
Düğün şarkıları her zaman ritüelle alakalı olmuyor elbette. Sözden nişana, kınadan boşanmaya bir düğünün bütün dönemlerini anlatan şarkılar bulmak mümkün lakin külliyatın mühim bölümünü eski sevgilinin ağzından söylenmiş şarkılar oluşturuyor. Şahikasını az önce andık: Ümit Besen’den ‘Nikâh Masası’.
Cengiz Kurtoğlu’nun ‘Gelin Olmuş Gidiyorsun’undan Kurtuluş’un ‘Duydum Evleniyormuşsun’una uzanan külliyat geniş. En arızalı şarkılardan biri Arif Susam’ın ‘Nikâh Memuru’: ‘Birazdan gelecek o gelin var ya/Araya aşk diye koydu gururu/Bir imzayla bitmez bizim aşkımız/Kıyma bu nikâhı nikâh memuru//Bütün dostlarını davet etse de/ Bensiz mutluluklar ümit etse de/ İmzayı atarken evet dese de/Durdur bu nikâhı nikâh memuru’… Bir başka hat ise ‘Ama evlisin, benim değilsin’ durumu; uzak duruyoruz…

Evlenme teklifleri ve kurulan hayaller, nişan ve balayı süreci, hatta düğün sonrası yaşanan pişmanlıklar da şarkılara konu olmuş. Önce Yeşim’e kulak verelim: ‘Tatlı tatlı tebessümler, ilk buluşmalar/Kalplerde dinmeyen heyecan başlar/Bazen hızlı çarpar, bazen yavaşlar/Sevenleri bağlar nişan yüzüğü’… Sonra da kına gecesine ışınlanalım. Kız kıza eğlenilen bu gecenin klasiği ‘Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar/Aşrı aşrı memlekete kız vermesinler’ türküsüyle ağlamak. Bu gecelerde çalınan ise her yerde mutlaka bulunan ‘Kına Gecesi’ serisi. Kaçıncıya ulaştı bilmiyoruz ama bu albümler, memleketin en çok satan albümleri.

Cici Kızlar, ‘I-ııh’ adlı şarkılarında erkeklere süper tüyo veriyor: ‘Hayır dersem belki demek/Belki dersem evet anla/Çok söz söyler kadınlar/Evet demezler asla’… Sürpriz, şarkının sonunda: ‘Bir kez evet derim ben/ Nikâh memurluğunda!’

Nil Karaibrahimgil ‘Evlenmek Gerek’ten ‘Çocuk da yaparım, kariyer de’ sözüne ulaşıyor; Çelik ‘Benimle Evlenir misin?’ diye sorarken Ferda Anıl Yarkın ‘Evlilik aşkı öldürüyor güzelim’ diyor, Emrah ise ‘Aklın Varsa Evlenme’de evleneceklere öğütler veriyor. İzel, Çelik ve Ercan’la seslendirdiği ‘Bitmesin Bu Rüya’da ‘Sonunda evlilik olsun, uyandırma’ derken, bir şarkısında ‘Kızımız Olacaktı’ diye ağlıyor. Diğerinde mutluluğun anahtarını ‘Bebek’ olarak açıklıyor.

Evlilik mevzulu şarkılar gani… İyisi mi yazıyı, son dönemlerin iki moda şarkısıyla bitirelim ve önerilerimizi sıralayalım. İlki geçen yazdan; Hadise’nin ‘Evlenmeliyiz’ adlı şarkısı: ‘Gel gel gelsene de beni öpsene/Senle ben yan yana bir düşünsene/…/Bence evlenmeliyiz/Hem de bu sene’…
Diğeri çok taze; Önder Bekensir’le evliliği sürüncemede kalan Demet Akalın söylüyor: ‘Kimler kimler yuva kuruyor/Ben niye kuramıyorum// Yazgımla kanlı bıçaklı/Kalbim hep alacaklı/Hayalim üç kelime/O da şöyle: Evli, mutlu, çocuklu’… Bu şarkıların son dönem düğünlerinin ‘hit’ şarkısı olduğunu söylemeye bilmem gerek var mı?

Olmazsa olmaz şarkılar listesi
Düğünlerin olmazsa olmazları var. Halaysız düğün olmaz mesela. Göbekler atılır, iki taraf kaynaşır, halay kurulur ve kaptırılır. Yöreye göre değişiklik gösteren âdetler var elbette: Karadeniz’de horon her şeyin yerini alır. Düğünler horonla başlar, horonla biter! Ege’de ‘Harmandalı’, Trakya ve Marmara yöresinde ‘Damat Havası’ çalmadan düğün bitmez. Her nerede olursa olsun ‘Çiftetelli’ çalmamak zaten ayıp. Hele bir düğün ‘Kasap Havası’ olmadan sonlansın, o düğüne düğün denmez. Yöresel ritüeller bir yana, düğünlerin olmazsa olmazları için kolay bulunur bir liste hazırladık:

* Düğün Alayı – Sümer Ezgü

* Şen Ola Düğün – Yıldıray Çınar

* İlle de Roman Olsun – Ahırkapı Roman Orkestrası

* Harmandalı – Laço Tayfa

* Koçari – Kazım Koyuncu

* Kara Üzüm Habbesi – Kardeş Türküler

* Halaylar – Grup Çığ

* Damat Halayı – Buzuki Orhan

* Bahriye Çiftetellisi – Mustafa Kandıralı

* Kasap Havası – Selim Sesler

En popüler ilk dans parçaları

* Bana Ellerini Ver – Zuhal Olcay

* Beni Al – Pinhani

* Canım Sevgilim – Baha

* Cennet – Ferhat Göçer

* Hastalıkta Sağlıkta – Mustafa Ceceli

* İmkânsız – Cem Yıldız

* Kalp Kalbe Karşı – ENBE Orkestrası

* Sen Benim Şarkılarımsın – Gündoğarken

* Sarı Laleler – MFÖ

* Seninle Bir Dakika – Semiha Yankı

* Dance Me to the End of Love – Leonard Cohen

* Everything I Do (I Do It for You) – Bryan Adams

* Iris – Goo Goo Dolls

* IJust Can’t Stop Loving You – Michael Jackson

* I Want To Spend My Lifetime Loving You – Marc Anthony

* I Will Always Love You – Whitney Houston

* My All – Mariah Carey

* My Heart Will Go On – Celine Dion

* My Immortal – Evanescence

* Por Uno Cabeza – Itzhak Pearlman

İlk dansta uzak durulası şarkılar

* Anlamazdın – Ayla Dikmen

* Ben Her Bahar Âşık Olurum – Sezen Aksu

* Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın – Timur Selçuk

* Demir Attım Yalnızlığa – Ebru Gündeş

* Hareket Vakti – Umay Umay

* Kimler Geldi Kimler Geçti – Ajda Pekkan

* Neler Oluyor Bize – İlhan Şeşen

* Nikah Masası – Ümit Besen

* Sana Nerden Gönül Verdim – Şecaattin Tanyerli

* Yazık Oldu Yarınlara – İlhan İrem

* All By Myself – Celine Dion

* Epitaph – King Crimson

* Famous Blue Raincoat -Leonard Cohen

* One More Cup of Coffee – Bob Dylan

* Shape of My Heart – Sting

* Tears in Heaven – Eric Clapton

* Where The Wild Roses Grow – Nick Cave/Kylie Minoque

* Wind of Change – Scorpions

* With Or Without You – U2




 
Geri
Üst