Dünyada her yıl 611 bin çocuk rotavirüsünden ölüyor

nisan

Yeni Üye
Üye
Dünyada her yıl 611 bin çocuk rotavirüsünden ölüyor
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 611 bin çocuğun, ishale neden olan virüslerden biri olan "rotavirüs" nedeni ile yaşamını kaybettiği belirtildi.
hastacocuk.jpg
Tüm dünyada çocukların yüzde 95'inin 3-5 yaşları arasında bir kereden fazla rotavirüs ile karşılaştıkları, hastalıktan korunmak için "rotavirüs aşısı" korunmamın mümkün olduğu ifade edildi.
Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Pınar Işık Ağras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ishalin çocukluk çağında sık görülen ve zamanında müdahale edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.
Dünyada ve Türkiye'de çok sayıda çocuğun, ishal nedeni hastaneye yatırıldığını belirten Ağras, farklı mikroorganizmaların ishale yol açtığını, rotavirüsün de ishale neden olan virüslerden biri olduğunu ve son derece yaygın görüldüğünü kaydetti.
Dünya genelinde çocukların yüzde 95'inin 3-5 yaşları arasında bir kereden fazla rotavirüs ile karşılaştığını ifade eden Ağras, "Özellikle şiddetli sıvı kayına yol açan ishalin en sık nedeni rotavirüstür" dedi.
"Dünya genelinde her yıl tahminen 611 bin çocuğun rotavirüs hastalığı nedeni ile yaşamını yitiriyor" diyen Ağras, "rotavirüsün 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 5'inden, hastaneye yatışların ise yüzde 22-60'ından sorumlu olduğunu" söyledi.
Rotavirüsün son derece bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Ağras, "Oral-fekal yol dediğimiz, dışkı ile atılan virüsün bir şekilde bulaştığı obje veya gıdaların ağızdan alınması ile bulaşır" dedi. "Rotavirüsün, bol miktarda ve sulu ishal, kusma, ateş, karın ağrısı şeklinde belirti verdiğini" anlatan Ağras, dışkı sayısının günde 20'ye kadar çıkabildiğini ve 9-10 güne kadar uzayan bir seyir gösterdiğini belirtti.
Ağras, özellikle kusma nedeni ile ağızdan sıvı alımı bozulan küçük çocukların, çok kısa süre içerisinde ağır sıvı kaybı nedeni ile kötüleşebildiği uyarısında bulundu.
Tedavide kaybedilen sıvının yerine konulmasının ve sıvı kaybının önlenmeye çalışılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Ağras, şunları kaydetti:
"Hastalığın seyrini tamamlayarak düzelmesi beklenir. Virüse yönelik özel bir tedavi yoktur. Bunun için ağızdan sıvı alamayan çocukların hastaneye yatırılması gerekebilir.
Seyri uzayan vakalarda, uzun süre beslenememe, sıvı kaybetme, hastaneye yatma, yeni enfeksiyonlara açık hale gelme gibi hastaya, ailelere ve sağlık kuruluşlarına çeşitli yükleri getiren bir tabloya neden olur."
Tüm ishallere mikroplar neden olduğu için temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Ağras, el yıkamaya özen gösterilmesi, temiz su tüketilmesi ve besinlerin iyice yıkanması gerektiğini söyledi.
Ağras, sık görülen, ağır sıvı kaybına neden olan ve destekleyici tedavi dışında tedavisi olmayan rotavirüsten korunabilmek için, son zamanlarda geliştirilmiş olan aşının uygulanabileceğini belirtti.
Yapılan çalışmalarda rotavirüs aşısı uygulanan çocuklarda rotavirüse bağlı ağır ishallerin yüzde 75-85 oranında daha az görüldüğünün tespit edildiğini ifade eden Ağras, rotavirüs aşısının ağız yolu ile verildiğini, aşının etkili olabilmesi ve riskin en yüksek olduğu dönemde çocuğu koruyabilmesi için doğumu takiben 6-14 haftalık dönemde uygulanmaya başlanması gerektiğini kaydetti.
Doç. Dr. Pınar Ağras, aşılamanın, kullanılan aşının tipine bağlı olarak 2 veya 3 doz olarak yapıldığını söyledi. (netgazete)
 
Geri
Üst