Dünyadan İlginç Yeni Yıl Gelenekleri

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Dünyadan İlginç Yeni Yıl Gelenekleri
avustralya gelenekleri dolunay dilekleri yeni yıl gelenekleri
31 Aralık günü akreple yelkovan gece yarısı saat 12’de birleştiğinde, sadece yeni bir güne geçmiyor aynı zamanda yepyeni bir yılın başlangıcını da kabul etmiş oluyoruz. Bir yılı daha eskitiyor, yeni bir yıla da daha umutla bakıyoruz.Yepyeni bir yıl yepyeni umutlar :tik:

Dünyanın her ülkesinde yeni yıla ilginç gelenek ve inanışlarla giriyorlar pek çoğunu ilk kez duyucağınız yeni yıl gelenekleri :tik:

yeniyil-gelenekleri-5031.jpg


Milattan önce 46 yılında Roma’da Julius Sezar tarafından kabul edilen ve günümüzde de halen kullanan takvimle beraber yeni yıl, ocak ayının ilk günü olarak belirlendi. Bu haliyle 21. yüzyıla kadar gelen yeni yılı karşılama gelenekleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

1912 yılında uluslararası takvim standardını kabul etmiş olsa da geleneklerine son derece düşkün olan Çinliler, ay takvimine göre belirlenen ve 5 bin yıllık geçmişe sahip Çin takvimini esas alarak kutladıkları ve “Bahar Bayramı” olarak da bilinen geleneksel yılbaşı önemini hala koruyor.

Günü her yıl değişse de takvime göre 21 Ocak-19 Şubat arasına denk düşen Çin yeni yılı, bu sene Şubatın ikinci haftasında kutlanacak. Çin’de yeni yıl için yapılan hazırlıklar, takvimlerinin 12. ayının 23. gününden başlıyor. Bu günde tanrılara adaklar adanıyor, evdeki kötü ruhları uzaklaştırmak için tütsüler yakılıyor ve sıkı bir temizliğe girişiliyor. Çocukların, en büyük kardeşlerine ve ebeveynlerine duyduğu saygıyı göstermesi, yılın ilk gününün önemli bir geleneği. Buna karşılık büyükler de kırmızı zarflar içinde verilen harçlıklarla çocukları sevindiriyorlar. Bugüne has bir diğer adet ise Çince “Nianyefan” adı verilen ve tüm ailenin katılmak durumunda olduğu bir yemek. Bu yemek, aile bütünlüğünü ifade etmek açısından Çinliler için çok önemli. Vücut ve ruh açısından tam bir arınış sağlaması bakımından “Nianyefan” tamamen vejetaryen olarak hazırlanıyor.

JAPONYA’DA YENİ YIL KUTLAMALARI
Nüfusunun yüzde 90’ı Budizm ve Şintoizm’e inanan Japonya’da, eski yılın son büyük gününün kutlandığı Oshogatsu Festivali, adeta dinsel bir bayram havasında geçiyor. Japonlar, Aralık ayının ilk günlerinden itibaren yeni yıla “merhaba” diyecekleri geceye hazırlanmaya başlıyor. Geçmiş yılın günlerine set çekme yemekleri düzenlenen Japonya’da, evler, temizlenmenin de ötesinde adeta arındırılıyor, kutsal sayılan nesnelerle donatılarak kötü ruhlar kapı dışarı ediliyor.

31 Aralıkın 1 Ocaka döndüğü gece yarısı ya Budist mabetlere gidiliyor ya da Şinto seremonilerine katılınıyor. Tapınak ziyaretlerinde dualar ediliyor, dilekler tahta dilek levhalarına yazılarak, tapınakların bahçelerinde bulunan iplere asılıyor.

Yılın ilk günü, Japonlar için son derece önemli olan tebrik kartlarına kavuştukları, bir nevi dinlenme günü. Aralık boyunca gönderilen fakat yeni yılın ilk günlerinde adreslerine ulaşan bu kartlar, genelde Çin astrolojisinin sembolleriyle resmediliyor. Geçen yılda ailelerinden bir yakınını kaybeden Japonlar ise bu kart kabul günlerine katılamıyor. Çünkü yas tutmak durumunda kalıyorlar.

İSKOÇYA VE İSPANYA
İskoçya’da geleneksel yeni yıl festivali “Hagmonay”, hala önemini koruyor. Bu özel akşamda ateşler yakılarak, kötü ruhları uzak tutmak için ellerde meşalelerle dolaşılıyor.

Yeni yıl akşamı, evin tüm kapı ve pencereleri, yer altından geldiğine inanılan “Cwn Annwn” adlı siyah köpekler geçip gitsin ve önceki yıla ait her şeyi götürsün diye açık bırakılıyor.

İskoçlar, bu gece, evlenme teklifinin uğursuzluk, yeni yılda evlerine giren ilk kişinin kendilerine iyi ya da kötü şans getireceğine inanıyor. Eğer bu kişi koyu saçlıysa ve hediyesiyle gelmişse ev sakinleri oldukça kısmetli bir yıl geçirecekleri anlamına geliyor. Erkek çocuklar bu gece aralarında gruplar oluşturuyor ve lider belirleyerek ev ev dolaşıyor. Hagmonay Festivallerinde ateş gösterileri, özel sokak tiyatroları ve yemek festivalleri düzenleniyor.

İspanya’da ise 31 Aralıkta saat 00.00’ı gösterdiğinde,yılın her bir ayına şans getireceğine inanıldığından, 12 tane üzüm yeniliyor.



Çin: Ay takvimini kullanan Çinliler, yeni yılı her sene 21 Ocak ile 21 Şubat arasında (Miladi takvime göre) kutlarlar. Yeni yıl, Ay’ın Yeni Ay haline gelmesiyle başlar ve yaklaşık 15 gün sonra Dolunay ile son bulur. Çin’in en önemli bayramı olarak kutlanan Yılbaşı’nda, günler öncesinden Çinliler evlerinde sıkı bir temizliğe girişirler. Evlerini tepeden tırnağa silip süpüren Çinliler, böylelikle önceki yıldan kalan kötü şansın evlerinden uzaklaşacağına inanırlar. Birçok Çinli evlerinin camlarına ve kapılarına kırmızı örtüler asar. Taoizm ve Budizm inançlarının hakim olduğu birçok evde ise, sunaklar ve heykelcikler iyice temizlenir ve yeni yıla girmeye bir hafta kala yakılıp, yerine yenileri koyulur.

Yeni yıl Çinliler için; ziyafet ve görmedikleri akraba ve arkadaşları ziyaret etmek demek. Her yıl bir geçit töreni oluşturmak da Çinlilerin başka bir geleneği. Binlerce insan bu geçit törenlerinde yer alabilmek için sokaklara koşar, yılbaşına özel Aslan ve Dragon (ejderha) danslarını izlerler, çünkü Dragon, Çinliler için uzun ömrün ve zenginliğin sembolüdür.


Avustralya: Yeni Yıl’ı birçok ülke gibi 31 Aralık’ta kutlamaya başlar, ancak Avustralya Güney Yarımküre’de yer aldığı için bu tarih orada yaz mevsimine denk düşer. Sahilde piknik ve kamp yapmak, Avustralyalıların vazgeçemediği bir gelenek. Rodeo, piknik yarışları ve sörf karnavalları gibi eğlenceli ve coşkulu aktiviteler de Avustralya kıtasının yeni yıl etkinlikleri arasındadır.

Brezilya: Brezilyalılar da tıpkı İspanya halkı gibi, gece yarısı 12 tane üzüm yer ve yedikleri her üzüm tanesi de gelecek yılın bir ayını temsil eder. Eğer üzüm tatlı çıkarsa ve kaçıncı taneyse, o ayın iyi ve güzel geçeceğine inanırlar. Mesela, ağızlarına attıkları üçüncü tane ekşiyse, 3. ay yani Mart Ayı’nın kötü geçeceğini düşünürler. Bir de Brezilyalılar 1 Ocak’ta maskeli balo düzenlerler. Herkes yüzüne maskeler takıp, farklı kostümler giyerek, eğlenceye devam eder.

Hindistan: Adetler ve gelenekler ülkesi olan Hindistan’da da farklı dini inançlara sahip toplumlar, Yeni Yıl’ı farklı biçimde kutlar. Hindu dinini benimseyen toplumlar, Diwali adını verdikleri bayramlarla, yeni yılı ışık şölenleriyle karşılar. Yeni yılda zenginlik ve güzel bir gelecek getireceğine inandıkları Tanrıça Lakshmi’ye ibadet etmek ve her yerde ışıklar yakmak Hintlilerde bir Yeni Yıl geleneğidir.

Pencap bölgesinde, Sihizm’e inananlar da bir festival düzenleyip, geleneksel dansları ve şovlarıyla yeni yılı karşılarlar.


Küba: Kübalılar, yeni ve güzel kıyafetler giyinip, ellerine de boş bir bavul alıp, Yılbaşı günü evin içinde gezinir, tur atarlar. Böyle bir hareketin gelecek yeni yılda onlara bol bol seyahat etme imkanı verdiğine inanırlar.

Venezüella: Gelecek yılın, kendilerine şans getirmeleri için, Venezüellalılar Yılbaşı gecesi sarı iç çamaşırı giyerler. Bir de Yeni Yıl’a günler kala bir dilek listesi oluşturur ve beklentilerini, dileklerini bir kağıda yazarlar. Bir süre bu kağıtları saklayıp ve kimsenin bu dilekleri okumadıklarına emin olduktan sonra da, bu listeyi Yılbaşı’na girmeden önce yakarlar.

Finlandiya: Bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya’da da Noel arifesi, evdeki tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra saunaya gitmek çok eski ve önemli bir gelenek. Saatlerce saunada ter döken ve yıkanan Finliler böylelikle yeni bir yıla zinde, arınmış ve temiz girerler.
 
Geri
Üst