Dünyanın Yuvarlak Olduğunu İlk Keşfeden Kimdir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Dünyanın Yuvarlak Olduğunu İlk Keşfeden Kimdir?
dünyanın yuvarlak olduğunu ilk keşfeden kimdir kim bulmuştur hangi bilim adamı savunmuştur hangi yılda keşfetmiştir ile ilgili bilgiler burada melekler
15. ve 16. yüzyıllarda coğrafi keşiflerin başlamasıyla dünyayı tanımaya ve keşfetmeye başlayan insanlık pek çok yeniliğin kapısını aralamakla birlikte ne yazık ki sömürgeciliğin de dünyada yayılmasına sebep oldu melekler.Yapılan keşiflerden en önemlisi kuşkusuz dünyanın yuvarlaklığının keşfiydi.Zaten bu keşiften sonra gezginler ve gemiciler toprak keşfine başladılar.


magellan-22f.jpg



Dünya’nın yuvarlak olduğuna dair ilk bulgular bir rivayete göre Babil’li gökbilimciler tarafından bulunmuştu. Bunun yanında kabul edilen ünlü matematikçi ve düşünür Pisagor’un MÖ 500’lü yıllarda Dünya’nın yuvarlak olduğunu bildiği ve öğrencilerine öğrettiğidir. Ay tutulması sırasında Dünya’nın Ay’a vuran gölgesinin dairesel olması ya da denizde uzaklaşan bir geminin ufuk çizgisinde yavaş yavaş kaybolması bu düşünceyi geliştirmekte etkili olmuştur.
Pisagor’dan yüzyıllar sonra Libya’daki Kyrene kentinde yaşayan Eratosthenes de bu konuda adı anılması gereken kişilerden. İskenderiye’nin 800 km güneydoğusundaki Syene’de yaz gündönümünde Güneş ışınlarının öğleyin dikey olarak düştüğünü bilen Eratosthenes, İskenderiye’de aynı tarih ve saatte Güneş ışınlarının dikeyden saptığını gözlemlemiştir. Dünya’nın yuvarlak olduğu düşüncesine bir kanıt olarak düşünebileceğimiz bu görüşten yola çıkarak yerkürenin çevresini de hesaplamıştır.
Son olarak 1521’de tamamlanan bir deniz yolculuğuyla (kendisi yolculuğu bitiremeden ölmüşse de) Ferdinand Magellan Dünya’nın çevresinde dolaşarak yuvarlak olduğunu kanıtlayan kişi olarak kabul edilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ben de size katılıyorum ama ben araştırma yapıyorum ve bilgi topluyorum:28:
 
bence de bu çok güzel anlatmış ve ben baya bilgi aldım ve içim rahatladım ve yazılılarım hep 100 oldu bence çok iyi anlatmışlar
 
Geri
Üst