Düşük sonrasında neler yapılmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Düşük sonrasında neler yapılmalı?
düşük nedir,düşük neden olur,bebek düşürmenin sebepleri,bebek düşüğünden sonra yapılması gerekenler,bebek düşüğünden sonra dikket edilmesi gerekenler,düşük hakkında bilgiler

Tamamlanmış olan düşükte herhangi bir müdahaleye gerek kalmazken, tamamlanmamış olanda rahim içinde kalan parçaların alınması yani boşaltılması gerekebilir. Bu daha sonra enfeksiyon oluşmaması için, önemsenmesi gereken bir durumdur. Bu yüzden düşük yaptığını düşünen bir kadın, mutlaka doktor muayenesinden geçmelidir. Gerekiyorsa küretaj yöntemi uygulanarak, rahim içi boşaltılmalıdır. Düşükten sonra kadınların bazı konulara dikkat etmesi gerekir. Toplumda meydana gelen gebeliklerin yaklaşık olarak % 20 oranında düşükle sonuçlandığı söylenebilir.Düşük yapan kadının moralini bozmaması gerekir. İlk 3 ay içinde düşükle sonuçlanan gebeliklerdeki fetusların % 50 ile % 80 i anormal fetüstür. Bunlar genellikle kromozom anomalileri nedeniyle gerçekleşir.
Kadının düşükten sonra daha fazla miktarda sıvı alması gerekir.
Çalışanlar birkaç gün izin alarak, istirahat etmelidir. Özellikle ağır işlerde çalışanlar, sürekli ayakta çalışanlar daha dikkatli olmalıdır.
Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, vitaminler yeterince alınmalı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.
Düşükten sonra belli oranda kanamanın bir süre gelmesi normaldir. Ancak fazla miktarda ve uzun gelen kanamalarda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Doktorun verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalı. Özellikle enfeksiyon oluşumunu önlemek amacıyla verilen antibiyotikler ihmal edilmemelidir.
En az 2 hafta süreyle egzersiz yapılmamalı, istenirse kısa yürüyüşler tercih edilebilir.
Yine 2 hafta süreyle havuza girilmemeli, banyoda ayakta duş alınmalıdır
2 hafta süreyle 3 kilodan daha fazla ağırlık kaldırılmamalı
2-4 hafta süreyle cinsel ilişkiye girilmemeli, kanama için tampon kullanılmamalı ve vajina içi suyla yıkanmamalıdır. Bunlar düşük sonrası enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilir.




d.jpg





Kan grubu Rh (-) negatif olan hastaların eşleri Rh (+) pozitifse, 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırılmalıdır.
Özellikle ilk kez düşük yapanlar, 40 gün sonra düşüğün sebeplerinin araştırılması için doktora gitmelidir. Bu daha sonraki gebeliklerinde yeniden düşükle karşılaşmamaları için faydalı olacaktır.
İstemli olarak düşük yapanlar yani istemli küretaj olanlar, bunu yaptıkları için kısırlık tehdidiyle karşılaşmaz. Diledikleri zaman gebe kalabilme şansları bulunmaktadır.
Düşükten sonra özellikle rahim içinde gebelik materyali kalması nedeniyle küretaj işlemi uygulanırsa, yaklaşık 2 hafta içinde ovulasyon yani yumurtlama olabileceğinden, kadının gebe kalma olasılığı bulunmaktadır. Bu yüzden kadının fiziksel ve duygusal olarak hazır olmadan ilişkiye girmemesi gerekir. Bunun için öncelikle kadının eşiyle birlikte gebelik planlamasını yapması gerekir. Bu planlara uygun şekilde, doktorunuza danışarak kendinize uygun olan doğum kontrol yöntemini kullanmanız gerekir.

Düşükten sonra memelerden süt gelmesi halinde

Bu durum özellikle 9 hafta üzerindeki gebeliklerin düşükle sonuçlanması durumunda yaşanabilir. Bu durumda kadının göğüslerinden süt gelebilir. Bu sorun tamamen gebelik hormonlarından kaynaklanmaktadır. Gebeliğin sonlanmasından sonra, memeler gergin hale gelebilir, şiş olabilir ve uçlarından süt gibi bir sıvı akıntı gelebilir. Bunun gelmesinin engellenmesi için, dar sütyen ya da sıkı bir göğüs bandajı kullanılabilir. Bu sayede ilaca gerek kalmadan 1-4 hafta içinde memelerde süt gelmesine engel olunabilir. Bu dönemde memelerde hassasiyet oluşması, ateş yükselmesi gibi etkilerin oluşması halinde mastit yani meme enfeksiyonu olduğu düşünülebilir. Bu durumda mutlaka doktora gidilmelidir. Doktor tarafından önerilen süt gelmesini engelleyici ilaçlarda kullanılabilir.

Düşükten sonra doktor kontrolü

Düşük yapan hasta 1-2 hafta içinde doktor tarafından kontrole çağırılır. Yapılan kontrolde rahimde olabilecek enfeksiyon ve vücudun genel sağlık durumu değerlendirilir. Bu süre içinde iyileşmenin durumu incelenir. Serviksin yani rahim ağzının kapanıp kapanmadığı hakkında değerlendirme yapılır. Normalde rahim ağzının 2 hafta sonra kapanmış olması gerekir. Ancak rahim ağzı kapandıktan banyo yapma, havuza girme ve cinsel ilişki daha güvenli şekilde yapılır. Rahim ağzının henüz kapanmadığı tespit edilirse, bakterilerin rahme ve üst genital bölgeye yayılımı nedeniyle enfeksiyon tespiti yapılabilir. Enfeksiyon nedeniyle ağrı, kanama olduğu gibi, dokularda hasar meydana gelmiş olabilir. Yapılan kontrolde rahmin içinde gebelik materyali olup olmadığı kontrol edilir. Gerekirse hastaya küretaj işlemi uygulanmasına karar verilebilir.

Düşük sonrasında dikkat edilmesi gereken fiziksel bulgular nelerdir?

Düşükten sonra ilaç kullanılmasına rağmen, 48 saattir devam eden 38 dereceden yüksek ateş durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.
Düşük yapan bir kadındaki vajinal kanama 3 günle 5 hafta arasında sürebilir. Ancak kanamanın miktarı yoğun olmamalıdır. Yaklaşık üzüm tanesi şeklinde pıhtılar olabilir. Ancak bundan daha büyük pıhtıların olması halinde, mutlaka ihmal edilmeden doktora gidilmesi gerekir.
Düşük sonrasındaki kanamanın şekli önem taşımaktadır. Gelen kanama giderek daha koyu bir renk almalıdır. Açık tondaki kırmızı kanamalar aktif olan yeni bir kanamanın göstergesi olarak kabul edilmeli ve doktorun bu konuda bilgilendirilmesi gerekir. Özellikle çalışan hastalar mutlaka istirahat etmeli, yatarken ayaklarını yukarıya kaldırarak yatmalıdır. Bu konuda yakınlarında bilgilendirilmesi faydalı olacaktır.
Düşük sonrasında yoğun adet sancılarından daha şiddetli olan kramplar ya da ağrıların olması halinde, bunların ilaçlarla giderilememesi durumunda bunu doktorunuza iletmelisiniz.
Kötü kokulu vajinal akıntıda, karında şişlik ve hassasiyet olması halinde, bunlar anormal kabul edilerek doktora gereken bilgilendirilme yapılmalıdır.
Düşük olmasına rağmen, kadında hala gebelik belirtilerinin devam etmesi halinde bu doktorla mutlaka paylaşılmalıdır.
Bağırsak ve idrar alışkanlığındaki değişikliklerde, bağırsak hareketlerinin hissedilmemesinde, dışkıda ya da idrarda kan olması halinde, bulantı ve kusma etkilerinin olmasında mutlaka doktora gidilmelidir.
Vajinadan yoğun kanama olması durumunda, hem yakınlarınızı bilgilendirmeli, doktorunuza haber vererek, gerekirse ambulans çağırarak yardım istemelisiniz.
Düşük sonrası sendrom (Postabortal sendrom)

Bu sorun düşük sonrasında doku ve pıhtıların serviksi yani rahim ağzını tıkamasıyla, rahmin içinde kan birikiminden dolayı rahmin eski haline dönmesi engellenirse, hastanın kramp tarzında şiddetli ağrı duymasıyla karakterize olur. Bu rahim içinde birikmiş kanama sebebiyle Postabortal hematometra olarak tanımlanır. Bu düşüğün hemen ardından gelişebileceği gibi, birkaç gün içinde de gelişebilir. Bu yüzden kramp tarzında şiddetli ağrılarda, giderek şiddetlenen adet sancıları benzeri ağrılarda, kusma ve bulantı olması durumunda, mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Bu durumdaki hastalarda rahim içinin ultrasonla tetkik edilmesinin ardından, aspirasyon yapılarak hastanın tedavi edilmesi sağlanabilir.

Düşükten sonra küretaj uygulanmış olan hastalarda açılan damar yolundan kanama olursa, acilen doktora gidilmelidir. Bu durum damar içi pıhtılaşma bozukluğunun bir işareti olabilir. Düşükler genellikle güvenli ve komplikasyonu olmadan atlatılabilir. Fakat anormal bir durumda mutlaka doktorun bilgilendirilmesi ve hastaneye gidilmesi gerekir.

Düşükten sonra ne zaman gebe kalınabilir?

Düşükten sonra kadının en az 3 defa adet dönemi yani 3 siklus geçirmesi gerekir. Bu aşamadan sonra yeniden gebelik planlaması yapılabilir. Bu şekilde gebe kalan kadınlar bunu öğrendiğinde, hemen doktoruna giderek bu gebeliğinde düşükle sonlanmaması için, gereken önlemleri alması ve doktorun tavsiyelerine uymalıdır. Ayrıca düşükten sonraki gebelikte cinsel ilişkiye girme konusunda doktorun önerilerine uyulması gerekir. Büyük olasılıkla kadınlara düşük sonrasındaki gebelikte cinsel ilişki yasaklanabilir.

Düşükten sonra yapılması gereken testler

Özellikle üçten daha fazla sayıda düşük yapanların genetik araştırma ve trombofili yani kanın aşırı pıhtılaşması testlerini yaptırmalıdır. 14 haftadan daha büyük olan düşüklerden sonra, hastalarda ilaçlı rahim filmi çekilmeli ve rahim ağzı gevşekliği araştırılmalıdır.

Düşük yaptıktan sonra ne zaman adet görülmektedir?

Düşük yaptıktan sonra hastada yirminci gün civarında yumurtlama yani ovulasyon oluşabilir. Düşükten sonra yaklaşık 35 gün sonra adet kanaması meydana gelir. Büyük gebelik haftalarında olan düşüklerde adet görme süresi 2 aya kadar uzayabilir. Bu nedenle kadınların düşükten sonraki 20. günden sonra uygun korunma yöntemlerini kullanması tavsiye edilir.

Düşük kanaması ve düşükten sonra kanama

Düşük tehdidinde düşük kanaması genellikle azdır. Bu durumda rahim ağzı kapalıdır. Kanamada parça ve pıhtı bulunmamaktadır. Tam olarak gerçekleşmeyen düşük durumunda ise, ağrı olan parçalı ve pıhtılı bir kanama meydana gelir. Tam olan bir düşükte ise, kanama ve ağrı olmaz. Sadece düşükten sonra yapılan kürtajdan sonra 7 gün kadar lekelenme tarzında kanama meydana gelir.
 
Geri
Üst