Düzenli adet oluyorum ama hamile kalmıyorum neden?

Uzman SühaN

Administrator
Düzenli adet oluyorum ama hamile kalmıyorum neden?
Kadınlarda yumurta sayısının azalması ve dolayısıyla üreme fonksiyonunun kaybı menopoz ile aynı anlamda değildir. Adet oluyorum neden çocuk sahibi olamıyorum cevabı fizyolojide yatmaktadır.

Anne olmayı ertelemeyin;

Kadınlar, ailesinde erken menopoz varsa özellikle daha dikkatli olması gerek. Erken menopoz kadınlarda yumurtalık kapasitesi daha erken tükenir. Genetik olarak programlanmış olan menopoz yaşından yaklaşık 10 yıl öncesinden çocuk sahibi olmada güçlükler yaşanabilir, örneğin 40 yaşında menopoza girecek olan bir kadın 30 dan itibaren bebeği olmakta zorlanır. Bu nedenle özellikle annesinde ve ablalarında erken adetten kesilme erken menopoz durumları varsa anne olmayı geciktirmesinler.


ge.jpg



Henüz doğmadan yumurtaları gelişir yaşamları boyunca ve onlarla birlikte doğarlar. Yeni yumurta olmaz. Yumurtalık içindeki yumurtaların artan yaşla birlikte azalması normal ve fizyolojik bir süreçtir.

doğmadan bir kız çocuğu sahip olduğu yumurta yaklaşık 6 ya da 7 milyon , bu sayı doğduktan sonra 1-2 milyona düşer, çocukluk çağında yavaş yavaş azalır ve ergenlik döneminden itibaren ayda bir yumurta yumurtlamak suretiyle bu azalma menopoza kadar aylık ortalama 350-400 yumurta harcar.

Bir kadının gebe kalabilme şansı en yüksek 25 yaşlarıdır. Gebe kalma oranı yaşla birlikte azalır ve 35 yaşında itibaren bu azalma hızlanır ve 40 yaşından sonra da belirgin olarak azalır. Daha önce çocuk sahibi olmuş kadınlarda bile gebe kalabilme 45 yaşından sonra neredeyse imkansız hale gelir. Genel olarak 45 ten sonra tüp bebek tedavisi de olsa gebe kalma oranı ise % 5 altındadır.

Bir önceki yazımız olan Tüp Bebek Tedavisinde Erkek Ne yapmalı ? başlıklı makalemizde erkekete kısırlık, tüp bebek psikolojik destek ve tüp bebek tedavisi hakkında bilgiler verilmektedir.İnfertilite nedenleri genel olarak erkek ve kadınlar arasında eşit oranda paylaşılmıştır. Erkeklerde sperm sayısının ve hareketinin azalması yada spermin yapısal problemleri, kadınalardadüzensiz yumurtlama, fallop tüplerinin tıkanıklığı ya da yapışıklığı, endometriozis, rahim içinde gelişen myom yada büyük polipler fertilite problemlerine yol açabilir.
Tiroid bozuklukları, epilepsi gibi bazı tıbbi hastalıklar, şişmanlık, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlerde kadın fertilitesini üzerinde ettkili başlıca hususlardır. Bazen doğurganlık birden fazla faktöre bağlı azalırken bazende infertiliteye hiçbir neden bulunamayabilmektedir. Sperm problemleri yumurtalıklarda spermin oluşması ile ilgili sorunlara bağlı olabileceği gibi spermi yumurtalıklardan taşıyan kanalların tıkanıklığına, sertleşme ve boşalma problemlerine bağlı olabilir. Yumurtalıkları ve kanalları tutan bir mikrobik hastalık, bazı ilaç tedavileri, geçirilmiş kanser tedavileri, inmemiş yumurtalık, travma, şeker hastalığı, aşırı sigara yada alkol tüketimi gibi faktörlerde erkek infertilitesine yol açabilmektedir.
 
Geri
Üst