1. büşra.shid

    büşra.shid Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    10 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    940
    Beğenilen Mesajlar:
    170
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    on the clouds :)

    Ebucehil karpuzu

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında büşra.shid tarafından paylaşıldı.

    ebucehil karpuzu hakkında bilinmeyenler
    ebucehil karpuzu nedir hakkında bilinmeyenler botanik alanı ayrıntılı bilgiler bilinmeyenler burada melekler
    meleklerim bu meyve hakkında gerçekten ilginç bilgiler var,biyolojik kısmı aşağıda anlatılmış olduğu gibi ebucehil karpuzunun dinimizde ki yeri de mevcut.Hem bir çeşit şifa hem de zehir.buyrun bakalım ebu cehil karpuzu neymiş öğrenelim..

    Ruyada-Ebucehil-Karpuzu-Gormek-2e9.jpg


    Ebu Cehil Karpuzu, Koloquinten, Citrullus colocynthis L. ( Syn: Colocynthis vulgaris L.)

    Acı karpuz Zehirli karpuz
    Acı elma
    Familyası: Kabakgillerden, Kürbisgewâchse, Cucurbitaceae
    Drugları: Ebu Cehil karpuz meyvesi; Colocyntidis fructus
    Ebu Cehil karpuz yaprağı; Colocyntidis folium
    Ebu Cehil karpuz kökü; Colocyntidis rhizom
    Ebu Cehil karpuz meyvesi tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılırken yaprak ve kökleri kurutulduktan sonra tozu sinüzite karşı kullanılır.
    Giriş: Kabakgillerin bir alt grubuna dahil olan karpuzgillerin (Citrul¬lusgilller) oldukça çok türü vardır. Bunlardan Ebu Cehil karpuzu Citrullus colocynthis natürel ilaç ve tentürü yapımında kullanılır ve zehirli olması nedeniyle yenmez. Diğer karpuz türleri ise meyve olarak yenir. E.Karpuzu çok eskiden beri çeşitli rahatsızlıklara karşı, bunların başında; mide, bağırsak rahatsızlıkları, romatizma, siyatik ve ödeme karşı kul¬lanılmıştır. İbn-i baytar bu konuda geniş bilgi vermiş ve onu Paracelsas hufeland gibi Homeopati uzmanlarının araştırma ve deneyleri takip et¬miştir. Vatanı muhtemelen Doğu Akdeniz havzası olup buradan Akdeniz bölgesinin diğer ülkelerine yayılmıştır.
    Botanik: Benim Frankfurt W.Goethe Üniversitesinin botanik bahçesinde çektiğim fotoğraflar E.karpuzu Akdeniz ülkelerinde yetişen Ebu Cehil karpuzundan farklıdır. Almanya’nın az güneşli ve bol yağışlı olması ne¬deni ile burada yetişen E.karpuzu daha koyu yeşil renkli ve üzerindeki şerit gibi uzanan benekler hafif sarımsı veya boz renklidir. Oysa Tür¬kiye’de yetişen türlerin üzerinde daha koyu sarımsı benekler bulunur ve açık yeşil daha azdır. Ayrıca Almanya’da yetişen E.karpuzu tam olgun¬laşmadığından çekirdekleri krem rengi iken Türkiye’de yetişen E.karpuzu çekirdekleri kırmızı renklidir. Yaprakları 3-5loplu ve ilk lop çatal loptan oluşur ve koyu yeşilimsi renkte ve de kenarları hafif dalgalıdır. Çiçekleri yaprak sapının dibinden çıkar ve altın sarımsı renkte olup, kupa yap¬rak¬ları olmayıp aç yaprakları oval şekilde, altın sarısı renkte ve göbekte yine sarı döllenme tozlukları bulunur.
    Yetiştirilmesi: Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirmek müm¬kün-dür. Zaten çok soğuk 0lmayan yörelerde yabani olarak yetişir.
    Hasat zamanı: Ağustos’tan Ekim’e kadar toplanan meyvelerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, ince ince dilimlendikten sonra kurutulur. Şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir.
    Bileşimi: Bileşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
    a) Cucurbitacin türevleri (Kakurbitasin) %2-5 arasında olup en önemlileri; Elatarinid, Elatanicin-β-glikozit olup ayrıca az miktarda Dihidro-Elataricin-B, Cucurbitacin E ve I (Eşek hıyarına bak.) ve Cucurbitacin J ve K (Çit köküne bak.)
    b) Fenol asit türevleri; (Phenol asit) Chlorogen asit, Ferula asit ve Kahve asidi
    c) Ayrıca; Potasyum ve enzimler içerir.
    Araştırmalar: E.karpuzu ile yapılan araştırmalar Homeopati doktorla¬rının araştırmalarına dayanmaktadır yani oldukça eskidir. Başta K.Staufler, Mezger ve Olescer kalın baırsak rahatsızlıkları, romatizma, siyatik ve kanlı ishali tedavi etmişleridir. Mart 1996’ya kadar 6 ay karın ağrısı ve kanlı ishalden rahatsız olan 10 yaşındaki kızıma çocuk doktoru bir çare bulamadığı gibi sürekli oyalamaktaydı. Bunun üzerine ailem ve ben hemen Interniste havale etmesini istedik ve Internist yaptığı mu¬aye¬nelerden ve kontrol ettiği raporlardan sonra bağırsakların mikrop var fakat bende bunu şu anda tedavi edemem dedi. Ban sabah 6’ya kadar uyumadan yaptığım araştırmada E.karpuzundan elde edilen tentürün ishali önlediğini öğrendim ve tatbik ettim. Çocuk E.karpuz tentürünü 3 hafta aldıktan sonra rahatsızlığından kurtuldu.
    Tesir şekli: İltihapları önleyici, müshil yapıcı, krampları, sancıyı ve ağrı¬ları önleyici, kanserli hücrelerin büyüme ve çoğalmasını önleyici özelliklere sahiptir.
    Kullanılması:
    a) Üniversite kliniklerinde yeterince araştırma yapılmamıştır.
    b) Homeopati’de; kanlı ishal, romatizma, siyatik, mide ve bağırsak ilti-hapları, krampları, ağrıları ve sancıları, sindirim bozuklukları, şişkinlik, migren ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır. E. Kar¬puz tentüründen günde 3-4defa 10-15damla 3-4hafta süreyle alınır.
    Homeopati’de: E.karpuzunun kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve etli kısmı dilimlenerek 20gr bir şişeye doldurulur. Üzerine 80ml %70’lik Alkol ilave edilerek 4-6hafta güneş ışığı görmeyen bir yerde muhafaza edildikten sonra süzülerek Homeopati’de <<Colocynthis>> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentür yukarıdaki gibi kullanılır.
    Hastalığın belirtileri (semptom):
    1) Karında kramp ve ağrı, bu ağrıyı ve sancıyı dindirmek için hasta bükülür ve karnına yastık gibi şeyler tutarak sıkar
    2) Bütün kaslarda kramplı bir ağrı hasıl olur; özellikle kalça kaslarında
    3) Başı sıkıcı bir ağrı, özellikle başın alın kısmı
    4) Sinirsel yüz ağrısı ve yüzde ağrılı tikler
    5) Romatizma, gut ve sinirlilik aynı anda olursa
    Bu gibi hallerde E.karpuz tentürü kullanılır.
    Yan tesirleri: E.karpuzun birleşimindeki Cucurbitacinler çok zehirlidir. Bazı yazarlar %0,005-0,01gr’ın bazılar %0,01-0,05gr’ın zehirlenmeye neden olabileceğini ifade etmişlerdir. Bu nedenle tarife mutlaka uyulmalıdır.XX


     
    Son düzenleme: 20 Ağustos 2011
  2. $ul€

    $ul€ Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ocak 2009
    Mesajlar:
    6.847
    Beğenilen Mesajlar:
    407
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    iڪے†∂ηßﺙℓ
    Biliyorum ben bunu ... Oldukça sert ve dikenlidir. Görünüşü ilk bakışta bilmeyenler için gelincik çiçeğinin henüz açmamış haline benzer
    tşk ederim canım

     
    büşra.shid bunu beğendi.
  3. büşra.shid

    büşra.shid Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    10 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    940
    Beğenilen Mesajlar:
    170
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    on the clouds :)
    rica ederim,evet öyleymiş ben hiç duymamıştım,cahillik işte :D
     
  4. narçiçeğimm

    narçiçeğimm Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2010
    Mesajlar:
    673
    Beğenilen Mesajlar:
    283
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    Yüreğinin çarptığı yerdeyim
    ben daha çok yaban kavununa benzettim
     
Ebucehil karpuzu konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Karpuz

    Karpuz

    Pulpasi sulu ve lezzetli olan ve memleketimizde meyve olarak çok yetistirilen, alaca yesil, sert kabuklu büyük meyveler veren, bir yillik otsu bir bitkidir. Daha çok Akdeniz bölgesi ülkelerinde yetisen bir bitkidir. Anavatani Afrika8217;dir. Eski Misirlilar zamaninda karpuzun yetistirildigi tesbit edilmistir. Karpuz, mutedil iklimlerden hoslanir, kumlu-killi, derin ve serin topraklari sever....
  2. Ebucehil karpuzu hakkında bilgi

    Ebucehil karpuzu hakkında bilgi

    İzüntü ve kedere; korkak, çığırtan ve kötü huylu kimseye delalet eder.Rüyada bu karpuzu görmek, üzüntü ve kedere isarettir.
  3. karpuz

    karpuz

    (Harbuz / Citrullus vulgaris / Watermelon / Pasteque / Wassermelone) Pulpasi sulu ve lezzetli olan ve memleketimizde meyve olarak çok yetistirilen, alaca yesil, sert kabuklu büyük meyveler veren, bir yillik otsu bir bitkidir. Daha çok Akdeniz bölgesi ülkelerinde yetisen bir bitkidir. Anavatani Afrika’dir. Eski Misirlilar zamaninda karpuzun yetistirildigi tesbit edilmistir. Karpuz, mutedil...
  4. Karpuz sanatı ve karpuzdan eserler

    Karpuz sanatı ve karpuzdan eserler

    karpuz dünyanın en büyük karpuzu en büyük karpuz resimleri resmi Karpu sanatı, nedir, nasıl yapılır, nelerdir hakkında bilgi alalım arkadaşlar. Karpuz diyince hepimiz yazı ve sıcağı getiririz aklımıza belki. Biz karpuzu yemek için kullanırız ama herkes öyle değil arkadaşlar Ama bu karpuzlar yemek için değil sana için yapılmış gibi melekler :)
  5. Ebucehil karpuzu ile ilgili hadis ve ayetler

    Ebucehil karpuzu ile ilgili hadis ve ayetler

    ebucehil karpuzu ile ilgili hadis ve ayetler ebu cehil karpuzu nedir hakkında araştıralım öğrenelim Mekanımızın sevgili melekleri,adı ilginç olan ve pek bilinmediğini düşündüğüm bu meyvenin adı meğer kutsal kaynaklarımızda geçiyormuş.bu ilginç meyve ile ilgili ayrıntılı bilgiliyi buradan da öğrenebilirsiniz. Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kur'an okuyan mü'minin misali portakal gibidir....

Sayfayı Paylaş