Ege bölgesi yöresel yemekleri hakkında bilgi

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Ege bölgesi yöresel yemekleri hakkında bilgi
Ege bölgesine ait yöresel yemekler hakkında bilgi almak istiyorum sizlerden...Yardım edermisiniz ?
 
Fesleğen Yağı ile Lezzetlendirilmiş Tarhana Çorbası

Malzemeleri

50 gr Köy tarhanası
10 gr soğan
10 gr yeşil biber
1 diş sarımsak
az taze nane
1 cl fesleğen yağı
az tuz
az pul biber
6 cl tavuk suyu
Yapılışı: Tarhana ılık tavuk suyu ile yumuşatılır ve kıvamı açılır. Soğan ve sarımsak kavrulur ve biber ilave edilir. Az domates pastası veya salça ilave edilir. Ilık tavuk suyunda açtığımız tarhanayı ilave ederiz. Tadını test ederek servis ederiz.

Acılı Karides Salatası
Malzemeleri
80 gr iç karides
20 gr salatalık
10 gr renkli biberler
1/8 adet akdeniz yeşillikleri
¼ adet limon

2 cl zeytin yağ
az toz biber
az tuz
1/20 adet amydanğz
1/20 adet dereotu

Karidesler haşlanarak dereotu, maydanoz, tuz, toz biber, limon suyu,zeytinyağ, renkli biberler, salatalık beraber harmanlanır ve üzerine akdeniz yeşillikleri konur.

Otlu Dolama Börek

Malzemeleri
200 gr un
80 gr su
50 cl. Sızma zeytinyağı
Az tuz
80 gr Tereyağı
Radika, Turp Otu, Hardal otu, Arapsaçı
80 gr taze soğan
3 -4 diş sarımsak
1 adet yumurta
Kiraz domates
Endüvyen yaprağı
Kırmızı biberli yağ
*Otlar yıkanıp ve süzdürüldükten sonra kaynar tuzlu suda haşlanır. Daha sonra bıçak ile çentilir. Bir tavada zeytinyağı kızdırılıp sarımsak ve soğan sote edilip otlar eklenir.
*Un, su ve tuz beraber yoğrularak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir ve erimiş tere yağ ile serpilerek yufka açılır.
*Yufkanın iç kısmına bol miktarda tere yağ sürülerek hazırlanan içi ile birlikte sarılır. Üzerine tere yağ ve yumurta sürülerek pişirilir.
*Pişen börek resimde ki biçimde servis edilir.

Çökertme Kebabı

Malzemeleri
100 gr dana bonfilesi
1 adet patates
1 adet domates
1 adet soğan
1 diş sarımsak
40 gr yoğurt
10 gr tere yağ
az tuz
az karabiber
*Soğan ve sarımsak branuaz şekilde doğranarak kavrulur ve kabuğu soyulmuş domates ilave edilir ve biraz su koyarız ve sosun suyunu çekmesini bekleriz.
*Patates kabukları soyularak kibrit tabiri ile doğranır ve derin yağda kızartılır. Bonfile tatlandırılarak ızgarada kızartılır ve dilimlenir patatesler altta olacak şekilde üzerine sos, onun üzerine et konur ve en son yoğurt gezdirilir. Tereyağ yakılır ve üzerine verilir.

MİYANE ÇORBASI

Malzeme:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su.
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır. Karıştırılarak kavrulur. Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür. Bir taşım kaynayınca indirilir.

TOP TARHANA
Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 -2.5 saat kaynatılır. Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir. İndirilir, ılık olarak yenir.

KARMA KATMA
Malzeme:
1 kg. Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur.
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur. Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır. Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir.

ET KÖFTESİ

Malzeme:
750 gr. Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr. Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
.Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir. Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır.

SURA

Kuzunun kaburga kısmı alınır. Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur. Dikilir. Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır. Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir. eti pişince içte pişmiş demektir. Çıkarılır. Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır. Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır.

KULAK AŞI

Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur. Muskalama kapatılır. Kaynar suda pişirilir. Üstüne yağ dökülür. Yoğurt da katıldığı olur.
 
Geri
Üst