Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Ege Bölgesi Yöresel Yemekleri
ege bölgesi yöresel yemekleri ege bölgesinin yöresel yemekleri bölgesinin bölgesi
Ege Bölgesi zeytinyağının anavatanı genelde hafif sağlıklı yemekleri vardır Ege Bölgesinin peki diğer yöresel yemekleri nelerdir merak ediyorsanız buyrun melekler :tik:

Ege Bölgesinin melekleri eksik yemekler varsa lütfen sizlerde ekleyin :ehi:

ege-yemekleri-4744.jpg



EGE PİLAVI

1 tavuk
4 su bardağı pirinç
1 kaşık yağ
10 ince çubuk makarna
100 gram badem, yeşil fıstık
8 bardak su
Yeteri kadar tuz.

Tavuk haşlanır. Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda küçük küçük kesilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler piş-mezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kez kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz, biber, fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir.

_______________________


MARMARİS PİLÂVI

1/2 kilo pirinç ve tavuk suyuyla bir pilâv pişirmeli. Pilâv pişerken bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağıyle 1 çorba kaşığı sadeyağ koymalı. Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş bir küçük baş soğan katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak soğanı kavurmalı. Soğan pembeleşmeden buna rendelenmiş havuçla ince ince doğranmış bir sap kerevizi katmalı.
Sebzeler kavrulunca ince ince doğranmış iri bir kemiğin iliğini, kıyılmış tavuk karaciğeriyle yüreğini ve katısını katmalı. On dakika da bunları kavurduktan sonra 2 çorba kaşığı tuzsuz natürel domates salçası katmalı. Salça iyice pişinceye kadar tavayı ateşte tutmalı. Gerekirse bir fincan sıcak tavuk suyu katmalı. Tavayı ateşten indirmeden iki dakika önce tuzunu ve biberini serpip, kaşıkla birkaç defa karıştırmalı. Demlendirilen pilâvı servis tabağına boşaltınca üstüne salçayı dökmeli, bir - iki defa harmanladıktan sonra servis yapmalı.

______________________________


EGE PALAMUT HAŞLAMASI

Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı. Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir kaba oturtmalı. Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı. Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı. Bir diş sarımsağı havanda dövmeli. İki koşeronu küçük küçük doğramalı. Dört ançüez filetosunu ezmeli. Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı. Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı.
______________________________


Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi

Mazemeler:

1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta boy patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
8-10 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı

Kıyma kavurması için:

250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet küçük kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Önce kavurma hazırlanır. İnce kıyılmış kuru soğan sıvı yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulunca tuz eklenir. Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır. Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur. 10 dakika kabarması için beklenir. Daha sonra üzerine haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir. Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur. İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur. Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir. Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur. Yanına birkaç adet köfte bırakılır
 
Künarlı Pilav

Malzemeler:

2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı künar ( çam fıstığı )
1 çay bardağı sıvı yağ
4 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Tencereye sıvı yağ konur. Isınınca künar atılır, pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine suda bekletilmemiş, yıkanmış, süzülmüş pirinç eklenir. 5 dakika kadar orta ateşte kavrulur. Daha sonra et suyu ve tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapalı olarak önce harlı ateşte 10 dakika, sonra kısık ateşte 10 dakika olmak üzere 20 dakika pişirilir. Kapakla tencere arasına temiz bir bez konur. Yarım saat sonra dikkatlice karıştırılır, servise sunulur.

________________

Ege Salatası

Kullanılacak malzeme: (4 kişilik) 2 kantalup kavunu, 4 olgun Amasya elması, 4 olgun ve sulu armut, 2 büyük şeftali, 2 kokulu İtalyan eriği, 10-15 tane şurup konservesinde kiraz, 3 fincan tozşeker.

Yapılışı: Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır. Sonra elmalar, armutlar ve kavun dilimleri küçük parçalara doğranıp bir porselen kâseye konur. Çekirdekleri çıkarılan şeftali ve erikler de doğranıp kâsedeki karışıma katıldıktan sonra meyveler kaşıkla iyice karıştırılır. Kiraz da serpiştirildikten sonra meyvelerin üzerine tozşeker serpilir. Kâsenin üzeri naylon örtüyle kapatılır ve meyveler buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir. Sonra bu meyve salatası 4 kâseye bölünür. Sonra servis yapılır. Arzuya göre, üzerine krem şanti de konulabilir.
_______________________


İncir Islaması

İncir ıslaması özellikle Aydın ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır.

Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (veya badem içi).

Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır. Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üzerine dökülür. Tepsi ateşe oturtulur ve çok hafif ateşte pelteleşinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (veya badem içi) serpilip servis yapılır. Bu tatlının tam kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir. Ancak ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir.


Ebegümeci Kavurması

Malzemeler:

1 kg ebegümeci
2 adet orta boy kuru soğan
10-15 adet kurutulmuş acı biber
1 çorba kaşığı salça ( isteğe bağlı kullanılmayabilir )
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Ebegümeciler yıkanır, suyu süzülür,ince doğranır. Tencereye sıvı yağ konur, ısınınca ince doğranmış soğanlar atılır. Soğan yumuşayınca salça, kısa süre sonra ebegümeci ve kuru acı biber atılır. Ara sıra karıştırarak ebegümeci solana kadar pişirilir. En son tuz katılır, gerekirse 1 çay bardağı kadar su eklenebilir. Ebegümeci tam pişince ateşten alınır. Sıcak olarak sofraya getirilir.
__________________

İzmir Köfte

600 gr. dana kıyma
1 adet soğan
2 dilim bayat ekmek içi
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
tuz
karabiber
Sos;
2 tatlı kaşığı margarin
2 büyük domates
yeterince su

Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ıslatılmış ve sıkılmış ekmek içi, 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiberle yoğrulur. Kıyılmış maydanoz konur, tekrar yoğrulur. Parmak şeklinde köfteler yapılır. Köfteler tavada kızartılır. sonra bu köftelere küçük doğranmış ve bir başka kapta yağsız olarak pişirilip iyice ezilmiş domatesler eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır kısık ateşte 15 dakika pişirilir.
_____________________

Fırma Baklavası

4 su bardağı un
250 gr. Margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fincan süt
1 çay bardağı ceviz

Şurubu için;
4 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır

Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir.
200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti azırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır
 
Özbek Pilavı

3 su bardağı pirinç
1 kg. kuşbaşı et
6 su bardağı un
2 adet kuru soğan
4 adet havuç
Ayçiçek yağı

Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır.
______________________________ _

Sakala Çarpan Çorbası (Afyon)

1/2 su bardağı yeşil mercimek
6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir)
2 adet küçük kuru soğan
4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
3 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı kuru nane

Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir.

______________________

Boyoz

2 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı mısırözü yağı
1 su bardağı mısırözü yağı
Yarım tatlı kaşığı tuz

Kabaklı iç malzeme:
2 kabak
1 patlıcan
1 soğan
1 domates
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz

Patatesli iç malzeme:
2 patates
2 yumurta
1.5 kahve fincanı tulum peyniri
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri

1. Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun. Patlıcanın suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın. Sebzeleri rendeleyin. Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezin. Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın.
2. Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun. Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin.
3. Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın. Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın. Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

__________________________
Patlıcan siLkme

Gerekli Malzemeler :
3 patlıcan
4 domates
3 soğan
4-5 sivribiber
5-6 diş sarımsak
1.5 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı su
Yarım demet maydanoz
Yarım limonun suyu
Tuz

Hazırlanışı :
* Patlıcanları alacalı soyun. Uzunlamasına dörde kesip iri küp şeklinde doğrayın. Limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.

* Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Sivribiberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince doğrayın. Sarımsakları soyun. İki domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Kalan domatesleri rendeleyin. Patlıcanları sudan çıkarıp suyunu sıkın ve kâğıt havlu üzerine alın.

* Maydanozu temizleyip kıyın. Yayvan bir tencereye soğanları yayın. Sırasıyla sivribiber, patlıcan, sarımsak dişleri ve domatesleri ilave edin. Zeytinyağı, su ve tuzu ekleyip orta ateşte karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişirin. Tencereyi ara sıra saplarından tutarak silkeleyin. Su kaynayınca ateşi kısıp 20 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.


Sütlü gözleme

Gerekli Malzemeler :
1.5 çay bardağı süt tozu
2 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
1 çay bardağı erik marmelatı
Kızartmak için zeytinyağı

Şurup için:
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı :
* Şurup için; tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın ve tencereyi ocaktan alın.

* Bir çay bardağı sütle süt tozunu karıştırın. Yarım çay bardağı şeker ekleyip kısık ateşte kaynamasına izin vermeden bal kıvamına getirin ve soğumaya bırakın.

* Unu kalan sütle karıştırıp pürüzsüz bir karışım elde edin. Tavada zeytinyağını ısıtın. Karışımdan kaşık kaşık aralıklı olarak tavaya dökün. Gözlemeleri önlü arkalı hafif kızartın. Kızaranları soğuk şuruba alın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.

* Gözlemeleri servis tabağına alın. Hazırladığınız süt balını ve erik marmelatını gözlemelerin üzerine gezdirerek dökün. Soğuk olarak servis yapın.

__________________

Patlıcan Çentme

2 patlıcan
2 domates
2 sivri biber
3 diş sarımsak
5-6 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

1. Patlıcan, domates ve biberleri fırında közleyin. Kabuklarını soyup bıçakla çentin. Sarımsakları havanda dövüp ekleyin ve karıştırın.
2. Karışımı servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Zeytinyağı gezdirip lavaş ekmeği eşliğinde servis yapın.
______________________________ ___

Pamukkale Pastası

5 yumurta
2 çorba kaşığı un
4 kahve fincanı toz şeker
1 su bardağı süt kreması


Krema için:

1 litre süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı pirinç unu
10 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao

1. Derin bir kapta 5 yumurta, un ve toz şekeri çırpın. Karışımı yağlanmış fırın tepsisine dökün. 200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip soğutun.
2. Kremayı hazırlamak için; süt, pirinç unu, yumurta, toz şeker, vanilya ve kakaoyu tencereye alın. Sürekli karıştırarak 15 dakika kısık ateşte pişirin.
3. Soğuyan tatlıdan küçük parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayıp hafifçe bastırın ve kakaolu kremaya batırıp servis tabağına dizin.
4. Süt kremasını mikserle çırpın. Tatlıların üzerine döküp servis yapın
 
Çaputaşı (Denizli)

10 taze asma yaprağı
250 gr kuzu kuşbaşı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı pirinç
1.5 su bardağı su
Tuz

1. Asma yapraklarını küçük küçük doğrayın. Bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup yaprakları ve sıvıyağı ekleyin. Yapraklar haşlanınca suyunu süzün.
2. Eti tencereye alın. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Pirinci yıkayıp süzün ve ete ekleyin. 1.5 su bardağı su ve tuz ilave edin. Kaynayınca ateşi kısın. Suyunu çekinceye kadar pişirin.
3. Pilavı ateşten alıp haşlanmış asma yapraklarını ekleyin ve tahta kaşıkla harmanlayın. Üzerine kağıt havlu örtüp tencerenin kapağını kapatın, 10 dakika dinlendirin. Yoğurt eşliğinde sıcak olarak servis yapın.

________________________

Yaprak Sarmalı Kuru Fasulye (İzmir)


Kullanılacak Malzemeler
1 demet maydanoz
2 soğan
300 gr asma yaprağı
250 gr kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber (veya 1 adet arnavut biberi)
250 gr kuru fasulye
500 gr kemikli et
1 demet dereotu
1 kahve fincanı pirinç
1çorba kaşığı limon
Tuz
2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanma Şekli

Asma yaprağını 5-6 kere suyunu değiştirip 10-15 dakika soğuk suda bekletip süzün. Yaprakları kaynar suya atın hafif haşlayın çıkarınca soğuk suya atıp süzün. Bir soğanı soyup rendeleyin. Pirinci yıkayıp süzün. Dereotu ve maydanozu temizleyip kıyın. Bir kapta kıyma, soğan, pirinç, tuz, karabiber, dereotu, maydanoz ve iki çorba kaşığı zeytinyağını yoğurun. Yaprağın sap kısımlarını koparıp ortasına 1 kaşık iç malzemesi yayın. İki yanını kapatıp sarın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Tencerenin altına sama yapraklarını yayın. Üzerine dolmalarını dizin. Tencereye 1 kahve fincanı zeytinyağı ekleyin. Etleri koyun. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. 1 kahve fincanı su ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.

Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip diri kalacak şekilde tuzlu suda haşlayın. Süzüp soğuk suda bekletin. Tencereye iki çorba kaşığı zeytinyağı koyun. Rendelenen bir soğanı kavurun. Bir kaşık suda ezdiğiniz salçayı, pul biber (veya dörde bölünmüş arnavutbiberini) tuz ve fasulyeyi eti karıştırın. Fasulyelerin üzerini çıkacak kadar su ilave edin. Kapağını kapatıp kaynamaya bırakın. Su kaynayınca ocağı kısıp pişirin.

Sarmaların üzerine etli kuru fasulyeyi ekleyin. Su seviyesi sarmaların hizasında değilse bir miktar su ilave edin. Üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatın. Kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alıp limon suyu ve kalan zeytinyağını gezdirin. Kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin. Servis tabağına alıp sıcak servis yapın.

İzmir Lokması


Kullanılacak Malzemeler
2,5 su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
1 çay kaşığı şeker
1 çorba kaşığı kuru maya
2 su bardağı un
1 yumurta
1 Çorba kaşığı limon suyu
Kızartmak için sıvı yağ


Hazırlanma Şekli

Şurup için: Tencereye iki su bardağı su ve şekeri koyun. Kaynatın. Şurup kıvamına gelince inmeden önce limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğutun.

Mayayı, bir tatlı kaşığı şeker bir fincan ılık su ile ezin. Unu bir kaba eleyin. Bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip biraz un serpin. Ilık ortamda kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Unun ortasını tekrar açıp yumurta bir bardak suyu ilave edin. Ele yapışmayacak şekilde çok yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Kabın üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.

Tavada sıvıyağı kızdırın. Kaşığı sıvıyağa batırın sonrada kaşıkla hamurdan parça alıp (veya hamurdan elinizle bir avuç alıp baş ve işaret parmakları arasından sıkıp yağlı bir kaşıkla hamuru alabilirsiniz) yağda kızartın. Kevgirle alıp soğuk şuruba atın. Lokmaları servis tabağına alıp servis yapın.
_______________________

Çığırtma


Kullanılacak Malzemeler
tuz
sıvıyağ
sarımsak
domates
biber
patlıcan



Hazırlanma Şekli

patlıcanlar soyulur.saplarını koparmadan sadece fazla yerleri kesilir.daha sonra yukarıdan başlayarak aşağıya doğru etrafından dönerek kesilir.patlıcanlar bütün halde kızartılır.ardından biberler kızartılır.diğer tarafta domates ve sarımsaklar doğranarak karıştırılır.(bol sarımsaklı tercih edilmelidir)bu karışım daha önce kızarttığımız patlıcan ver biberlerin üzerine dökülerek 15 dakika pişirilir.

KIRKAĞAÇ KÖFTESI

MALZEMELER

1/2 kg az yağlı dana (veya koyun) kıyması
1 adet soğan, rendelenmiş
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet bayat ekmek içi
1 demet maydanoz
biber
tuz


HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeyi karıştırarak iyice yoğrun. Daha sonra küçük köfteler yapıp, kızgın yağda kızartın. Bu şekilde servis yapabileceğiniz gibi, arzu ederseniz, köfteleri kaynar et suyuna batırıp çıkarttıktan sonra üzerine yoğurt döküp servis yapabilirsiniz.
____________________

Ege Kurabiyesi


1 Su bardağı zeytinyağı
1 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı yoğurt
1 Yumurtanın sarısı
1 Çay kaşığı karbonat
Alabildiği kadar un
Üzeri İçin;
1 Yumurtanın beyazı
1 Çay bardağı susam

# Yoğurma kabına, yoğurt, yumurtanın sarısı ve şeker konur. Mikser ya da çırpıcıyla şeker eriyene kadar çırpılır.
# Üzerine zeytinyağı, bir miktar un ve karbonat eklenir.
# Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edene kadar, azar azar un katılır.
# Hamur üzeri kapalı olarak yarım saat dinlendirildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.
# Hamur parçaları tezgahın üzerinde, kurşun kalem kalınlığında yuvarlanır.
# Elde edilen çubuk ortasından tutularak önce ikiye katlanır sonra iki kere olmak kaydıyla bükülerek burgu yapılır.
# Burgu şekli verilmiş ege kurabiyesi önce çırpılmış yumurta beyazına sonra düz bir tabakta bulunan susama batırılır.
# Kurabiyeler yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir, önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
# Soğuyunca ikram edilir.
 
PAŞA BÖREĞİ-AYDIN

MALZEMELER:
3 yumurta
bir miktar tuz
içi için:
250 gr.kıyma
2 adet soğan
3 diş sarmısak
yarım demet maydanoz
yarım bardak sıvı yağ
tuz
karabiber
nane
üstü için:
250 gram süzme yoğurt
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı sıvı yağ
az kırmızı toz biber
YAPILIŞI:
Yumurta ,un ve tuz karıştırılarak özlü bir hamur elde edilir.yarım saat dinlendirilir.
ceviz büyüklüğünde bezeler yapılarak çok ince olmayacak şekilde tava büyüklüğünde açılır.kızgın yağda arkalı önlü kızartılarak üst üste saklanır.
diğer tarafta 3 kaşık yağla ince kıyılmış soğan ve sarmısak pembeleştirilir.kıyma iave edilerek devan edilir.kıyma suyunu çekince maydanoz.karabiber ve tuz ilave edilerek altı kapatılır.
hazırlanmış yufkalar bir tepsi içine konulan sıcak suya sokup çıkarılarak yufkalardan 5 tanesi daha büyük başka bir tepsiye üst üste aralarına kıymalı iç serpilerek yerleştirilir.üzerüne yufkaların ıslandığı su ve göz kararı tuz dökülür.fırında yufkalar yumuşayıp genişleyene kadar pişirilir.
üzerine sarmısaklı yoğurt ve yağda yakılmış krmızı biber dökülerek servis yapılır.
afiyet olsun.

__________________

Tarhanalı Köfte (Kütahya)


Kullanılacak Malzemeler
1 çay kaşığı nane
2 çorba kaşığı kıyma
1 çay bardağı bulgur
2 çorba kaşığı tarhana
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1,5 su bardağı yoğurt
Tuz, karabiber


Hazırlanma Şekli

Tarhanayı üzerini örtecek kadar ılık suda 1 saat kadar bekletin. Bulguru da yarım saat kadar ılık suda beklettikten sonra ikisini karıştırın. Şişene kadar bekleyip, karabiber, tuz ve kıymayı ilave edin. Malzemeleri yoğurup, hamur yapın. Hamur köfte yapılacak kıvamda olmalıdır. Bu hamurdan misket iriliğinde parçalar koparıp, köfteler yapın. Tencereye üç su bardağı su koyun. Köfteler kaynayan suda hafifçe çekilene kadar pişirin. Su kaynayınca köfteleri alın ve kalan su ile yoğurtu karıştırıp yoğurdu sulandırarak köftelerin üzerine dökün. Bu işlemin tepside yapılması tavsiye edilir. Tereyağını eritip, kırmızı biberi katın. Köftelerin üzerine döküp, servis yapın.


Ege UsuLü PatLıcan

MALZEMELER
2 adet bostan patlicani
150 gr tulum peyniri
4 yemek kasigi zeytinyagi
tuz

YAPILIŞ TARİFİ
Bostan patlicanini yikayip kuruladiktan sonra firinda közleyin. Firindan
çikarir çikarmaz uzunlamasina ortadan ikiye yarip, tuzla tatlandirin. Tulum
peynirini çatalla iyice ezin. Peyniri sicak patlicanlarin içine doldurun.
Üzerlerine zeytinyagini gezdirip, bekletmeden servis yapin.
___________________________

Denizli Mantısı

MALZEMELER
1 adet yumurta
1 su bardagi süt
1 su bardagindan biraz fazla un
1 su bardagi su
Içi için: 150 gram kiyma, 1 demet sogan, 1 demet maydanoz, 2 dilim
bayat ekmek içi, 2 kasik sivi yag, Tuz, karabiber

YAPILIŞ TARİFİ
Unu derince bir kaba alin, içine yumurtayi kirip, sütü sürekli karistirarak
ilave edin. Pürüzsüz bir hamur olana dek çirpin. Tuzunu ayarlayin. Teflon
tavayi hafifçe yaglayip, yagi kizdirin ve hazirladigimiz hamurdan bir kepçe
döküp arasira sallayarak pisirin. Ayri bir yerde soganlari ince dograyarak
pembelestirin ve kiymayi ekleyip, rengi degisene dek kavurun.
Pembelesen sogan ve kiymaya maydanozu dograyip, ekleyin, tuzunu,
biberini ayarlayip, atesten alin. Bayat ekmek içini ufalayin. Hazirladigimiz
pismis yufkalarin arasina kiymali içten yayarak, yufkalari üst üste dizin. 1
su bardagi sicak suyu yufkalarin üzerine gezdirin ve 10 dakika sonra orta
isili firinda suyunu çekene dek pisirin. Firindan alip, sarimsakli yogurdu
üzerine gezdirin. Küçük bir tavada tereyagini eritip, kirmizi biberi ekleyin
ve 1-2 kez çevirip, atesten alin. Mantinin üzerine gezdirin ve üçgen
dilimler halinde kesip, servis yapin.


KÜTAHYA KÖFTESI

MALZEMELER

4 kişilik
2 çorba kaşığı kıyma
2 çorba kaşığı tarhana
1 çay kaşığı karabiber
yeteri kadar tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay bardağı bulgur
1 çay kaşığı nane
1 kase yoğurt
1 çorba kaşığı tereyağı



HAZIRLANIŞI

Tarhanayı ılık su ile ıslatın. 1 saat sonra içine bulguru ekleyin. Bulgurlar şişene kadar suyun içinde bekletin. Bulgur ve tarhananın içine karabiber, kıyma ve tuzu ekleyin. Malzemeleri yoğurun ve hamur haline getirin. Misket büyüklüğünde parçalar koparıp köfteler yapın. Tencereye 3 su bardağı su koyun. Su kaynayınca köfteleri içine koyun. Köfteler yumuşayınca tencereden alın ve bir tabağa yerleştirin. Üzerine yoğurdu dökün. Yağı tavada eritin, naneyi ve pulbiberi içine atın 1-2 dakika karıştırıp köftelerin üzerine dökün.

__________________
MILAS KÖFTESI

MALZEMELER

1/2 kg kıyma
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
8 diş sarmısak
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı salça
2 adet limon suyu
25 gr margarin
kızartma için sıvı yağ
bir miktar su


HAZIRLANIŞI

Kıyma rendelenmiş soğan, karabiber, tuz ve un iyice yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak, unlanmış zemin üzerinde ince uzun silindir şekli verilir. Hazırlanan bu şeritlerden fındık büyüklüğünde parçalar alınarak
yuvarlatılır. Başka unlu bir tepsiye konarak köftelerin birbirlerine yapışmamas} sağlanır. Tavaya konan sıvıyağ kızdırılıp köfteler içine atılır ve pişirilir. Pişen köfteler yağdan çıkarılıp bir kenarda bekletilirken, derin
bir tencere ocağa konur,içine margarin,salça eklenip biraz kavrulduktan sonra önceden haşlanmış 1 bardak nohut eklenir, birkaç çevirdikten sonra köfteler eklenir. Ardından malzemenin üzerine çıkacak kadar sıcak su
konup,ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya dek pişirilir. Ayrı bir yerde limon suyu ve dövülmüş sarmısaklar karıştırılıp, yemek pişmek üzere iken eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Servis yaparken üzerine doğranmış maydanoz konabilir.
 
Geri
Üst