Egenin kültürel özellikleri

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan PİTONCU
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
P

PİTONCU

Forum Okuru
Egenin kültürel özellikleri
EGENİN KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİ NELERDİR
 
Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege (Asıl Ege, Kıyı Ege) ve İç Batı Anadolu (İç Ege)[1] olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur örneğin; Efes Antik Kenti daha birçok tarihi mekanlar vardır. Ege Bölgesinin iklimi Akdeniz İklimi'dir.


Ege diyince şivesi,boyozu,çiğdemi midyesi ve kumrusu akla gelir


Ege Bölgesine özgü bazı kültürel özellikler şunlardır;

Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları

Ege Bölgesine ait bazı yerel Şive(ağız) örnekleri;

Ürülgen :Balon
Gündöndü : Ayçiçeği
Şipirdek : Terlik
Darı : Mısır
Poyam :Badem
İlik biggrinüğme
Düğlek : Boston
Babuç ayakkabı
Peşkir : Havlu
Abıla : Abla
Ağa : Abi
Nişliyon : Ne yapıyorsun
Gari : Çabuk ol
Gandak : Bahçe duvarı
Dığan : Küçük Tava
Bakır : Kova
Geme : Fare
Oku : Davetiye
Guyruklu : Akrep
Dürülgen : Lahana
Ebe : Büyük anne
Yağlık : Mendil
İlan : Yılan
Ganat Merdiven
Entari (Enteri) : Gömlek
Deperofu : Havuç
Sındı Makas
issı : Sıcak
Pürümbe : Başörtüsü
İspirte : Kibrit
Kupa : Bardak
Demlik : Çaydanlık
Döşek : Yatak
Yalıma : Herhalde
Iskıran Hamur kesme aracı.
Bedirek : Pamuğun iplik haline gelmeden önceki oval hali
gavurga: kavrulmuş buğday
Gavut:gavurganın unhaline getirilmiş şekerli hali Hamaşmak : Kucaklaşmak
Sorkaşmak . Ortak taşımak
Alama : Avuç büyüklüğünde taş
Pengillemek : Ürkmek
Hangırda : Nerede
Öngürde : Orada
Eski yümek: Çamaşır yıkamak
Ümmen : Saklambaç oyununda ebenin durduğu direk
Çağıl Bağ sınırındaki taş yığını
Saç : Yufkanın pişirildiği demir
Senek : Çamdan yapılmış büyük su kabı


Ege Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;

*
Sakala Çarpan Çorbası (Afyon)
*
Muska Böreği (Uşak)
*
Domat Bastı Pilavı
*
Çığırtma
*
Düğülü Yaprak Sarması (Afyon)
*
Şevketi Bostan
*
Afyon Kaymağı
*
Çiğden İzmir Köftesi
*
İzmir Enginar Dolması
*
Yumuşak Poğaça
*
Hanya Salatası (İzmir)
*
Çılbır (Aydın)
*
Eşek Helvası Salatası
*
Marmaris Pilâvı
*
Ege Palamut Haşlaması
*
Manisa Kebabı
*
Etli Enginar Yaprağı (Aydın)
*
Börülce Salatası Ama Kuru Börülceden
*
Isırgan Otu Kavurma
*
Arapşaçı Kavurma
*
Arapsaçı Boroni
*
Kolay Revani
*
Arapsaçı Yemeği
*
Nohutlu Maydanoz (Afyon)
*
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
*
Künarlı Pilav
*
Ege Meyve Salatası
*
İncir Islaması
*
Ebegümeci Kavurması
*
Fırma Baklavası (Afyon)

Ege Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;

*
Üç Dede
*
İmam Kunduz
*
Aşık Oyunu
*
Ellem Büllem
*
Birdirbir
*
Beş Taş
*
Körebe
*
Bodda
*
Çelik
*
Uzun Eşek
*
Esir Almaca
*
Pabuç Almaca
 
Geri
Üst