Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege (Asıl Ege, Kıyı Ege) ve İç Batı Anadolu (İç Ege)[1] olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur örneğin; Efes Antik Kenti daha birçok tarihi mekanlar vardır. Ege Bölgesinin iklimi Akdeniz İklimi'dir.
Ege diyince şivesi,boyozu,çiğdemi midyesi ve kumrusu akla gelir
Ege Bölgesine özgü bazı kültürel özellikler şunlardır;
Şivesi
Yemekleri
Çocuk oyunları
Ege Bölgesine ait bazı yerel Şive(ağız) örnekleri;
Ürülgen :Balon
Gündöndü : Ayçiçeği
Şipirdek : Terlik
Darı : Mısır
Poyam :Badem
İlik biggrinüğme
Düğlek : Boston
Babuç ayakkabı
Peşkir : Havlu
Abıla : Abla
Ağa : Abi
Nişliyon : Ne yapıyorsun
Gari : Çabuk ol
Gandak : Bahçe duvarı
Dığan : Küçük Tava
Bakır : Kova
Geme : Fare
Oku : Davetiye
Guyruklu : Akrep
Dürülgen : Lahana
Ebe : Büyük anne
Yağlık : Mendil
İlan : Yılan
Ganat Merdiven
Entari (Enteri) : Gömlek
Deperofu : Havuç
Sındı Makas
issı : Sıcak
Pürümbe : Başörtüsü
İspirte : Kibrit
Kupa : Bardak
Demlik : Çaydanlık
Döşek : Yatak
Yalıma : Herhalde
Iskıran Hamur kesme aracı.
Bedirek : Pamuğun iplik haline gelmeden önceki oval hali
gavurga: kavrulmuş buğday
Gavut:gavurganın unhaline getirilmiş şekerli hali Hamaşmak : Kucaklaşmak
Sorkaşmak . Ortak taşımak
Alama : Avuç büyüklüğünde taş
Pengillemek : Ürkmek
Hangırda : Nerede
Öngürde : Orada
Eski yümek: Çamaşır yıkamak
Ümmen : Saklambaç oyununda ebenin durduğu direk
Çağıl Bağ sınırındaki taş yığını
Saç : Yufkanın pişirildiği demir
Senek : Çamdan yapılmış büyük su kabı
Ege Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;
*
Sakala Çarpan Çorbası (Afyon)
*
Muska Böreği (Uşak)
*
Domat Bastı Pilavı
*
Çığırtma
*
Düğülü Yaprak Sarması (Afyon)
*
Şevketi Bostan
*
Afyon Kaymağı
*
Çiğden İzmir Köftesi
*
İzmir Enginar Dolması
*
Yumuşak Poğaça
*
Hanya Salatası (İzmir)
*
Çılbır (Aydın)
*
Eşek Helvası Salatası
*
Marmaris Pilâvı
*
Ege Palamut Haşlaması
*
Manisa Kebabı
*
Etli Enginar Yaprağı (Aydın)
*
Börülce Salatası Ama Kuru Börülceden
*
Isırgan Otu Kavurma
*
Arapşaçı Kavurma
*
Arapsaçı Boroni
*
Kolay Revani
*
Arapsaçı Yemeği
*
Nohutlu Maydanoz (Afyon)
*
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
*
Künarlı Pilav
*
Ege Meyve Salatası
*
İncir Islaması
*
Ebegümeci Kavurması
*
Fırma Baklavası (Afyon)
Ege Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri;
*
Üç Dede
*
İmam Kunduz
*
Aşık Oyunu
*
Ellem Büllem
*
Birdirbir
*
Beş Taş
*
Körebe
*
Bodda
*
Çelik
*
Uzun Eşek
*
Esir Almaca
*
Pabuç Almaca