Eğitim harcamalarınız için belge alın, vergiden düşürün..

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Eğitim harcamalarınız için belge alın, vergiden düşürün..
eğitim harcamalarının gelir vergisinden düşülmesi eğitim giderlerinin gelir vergisinden düşülmesi giderinin vergiden düşülen giderler kira giderinin vergiden
Okullar açıldı, Yeni Eğitim ve Öğretim yılımız hayırlı olsun. Malum bu dönemde eğtim anlamında birçok harcamamız olacak. Bu harcamalar için belge almaya özen gösterin.
Gelir vergisi mükellefi iseniz bu belgeleri vergi matrahınızdan indirim yapabileceksiniz.

Yıllık beyanname veren bütün gelir vergisi mükelleflerinin, eğitim giderlerini beyan ettikleri gelirden indirebilmeleri mümkün. Bakkal, kasap, manav, lokantacı, mobilyacı, ayakkabıcı, berber, nakliyeci, yedek parçacı, avukat, doktor, mimar, kira geliri elde eden, kár payı gelirini beyan edenler eğitim giderlerini vergi matrahından indirebiliyorlar. www.muhasebenet.net
Eğitim harcamalarının gelir vergisi matrahından indirilebilmesi için iki koşul var. Bunlardan ilki, eğitim harcamalarının Türkiye'de yapılması. Yani, yurt dışında okuyan çocukların eğitim giderlerinin indirilmesi söz konusu değil.
İkinci koşul, eğitim harcamalarının, gelir veya kurumlar vergisine tabi mükelleflerden alınan belgelerle (fatura, serbest meslek makbuzu, perakende satış vesikası veya yazar kasa fişi) belgelendirilmesi.

İNDİRİM VERGİ MATRAHINA ORANTILI
Bu iki koşul sağlandığında yapılan eğitim giderlerinin vergi matrahından düşülmesi mümkün oluyor. Ancak, yapılan eğitim harcamasının matrahtan düşülebilecek kısmı sınırlı. Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. maddesine göre, indirim konusu yapılabilecek eğitim harcamasının beyan edilen gelirin yüzde 10'unu aşmaması gerekiyor. Aşması halinde beyan edilen gelirin yüzde 10'u indirilebiliyor.

ÜCRETLİLER İÇİN İNDİRİM YOK
Eğitim giderlerinin gelir vergisi matrahından düşülme olanağı ücretliler için geçerli değil. İşçi ve memurlar daha önce, eğitim harcamaları ve diğer harcamaları için 'özel gider indirimi'nden yararlanıyordu. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, bu uygulamaya son verildi.

Bunun yerine, fiş veya fatura ile belgelendirilmesi gerekmeksizin asgari ücret baz alınarak ücretlinin medeni haline göre belirlenen 'asgari geçim indirimi' uygulaması getirildi.

ÖZELLİKLİ HARCAMALAR
Eğitim harcaması kavramının kapsamı oldukça geniş. Eğitim ve öğretim kurumları ile anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler, kurs ücretleri, her türlü kitap (ders kitabı, hikaye, roman, bilimsel eser) ve kırtasiye alımları bu kapsamda değerlendiriliyor. Bunların dışında, özel öğrenci yurtlarına fatura karşılığında yapılan ödemeler de eğitim harcaması kapsamında.
Okul aile birliğine ya da okul koruma derneklerine 'bağış' adı altında yapılan ödemeler eğitim harcaması kapsamına girmiyor. Devlet üniversitelerine yapılan 'harç' ödemeleri kapsam dışı. Vakıflara ait üniversiteler kurumlar vergisi mükellefi olmadığı için bunlara yapılan 'katkı payı' ödemeleri de indirilemiyor.
 
Geri
Üst