Egzaması olanlar ne yapmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Egzaması olanlar ne yapmalı?
Egzama sorununuz varsa ilk yapmanız gereken bir cilt uzmanına başvurmaktır. Pek çok kişi doktora gitmesine rağmen egzamadan bir türlü kurtulamadığından yakınır ama buradaki asıl sorun, hastaların egzamanın hemen ve tamamen iyileşmesini beklemeleridir.
Oysa günümüzde egzamayı bir daha tekrar etmeyecek şekilde iyileştirmenin bir yolu yoktur. Yalnızca bebek ve çocuklarda görülen egzamanın ergenlik çağına dek zamanla kaybolduğuna sık rastlanır. Bazı çocuklarda ise egzama yetişkinliğe de taşınır. Çaresi yok desek de, neyse ki günümüzde egzamayı kontrol altına almayı sağlayan pek çok tedavi şekli vardır.

Cilt doktoru egzamanın türünü belirleyecek, kaynağını tespit etmeye çalışacak, belki alerji testi isteyecek ve çeşitli ilaç tedavileri önerecektir. Ancak bu süre zarfında sabırlı olmak ve ilaçları düzenli ve tavsiye edildiği şekilde kullanmak önemlidir. Uygulanan tedavi olumlu sonuç vermezse yeni bir tedavi planı yapılması gerekir.
Eğer egzamayı tetikleyen faktörler bilinirse, bu tetikleyicilerden uzak durarak egzamanın alevlenmesinin önüne geçilebilir. Örneğin ev tozu akarı ya da güneş ışınları egzamayı tetikliyorsa bunlardan korunarak önlem alınabilir. Bu tip bir alerjiniz olup olmadığını alerji testi ile öğrenebilirsiniz.




01.jpg





Egzama Bulaşıcı Mı?
Egzama kesinlikle bulaşıcı değildir. Bulaşıcı ve kalıtsal terimleri karıştırılmamalıdır. Araştırmacılar egzamada genetik bir bağlantının söz konusu olduğuna ve egzaması olan kişinin genellikle bunu anne veya babanın genlerinden aldığına inanırlar.



Egzama Nasıl Geçer?
Doktor Tedavisi
Önce mutlaka bir cilt uzmanına görünün. Egzamanızın türünü öğrenin. Doktorla tedavi planı yapın ve bu plana sabırla uymaya özen gösterin. İlaçları size söylendiği şekilde kullanın.
Cilt doktorunun önereceği kremleri veya antibiyotik benzeri ilaçları kullanın. Eğer sonuç alamazsanız yine doktorunuzla görüşüp farklı bir ilaç önerisi isteyin. Hemen ‘olmadı‘ deyip süreci yarıda kesmeyin.
Egzaması alevlenmiş kişilerin günde bir veya iki kez kullandıkları özel bir egzama kremleri olmalıdır. Elinizin altında böyle biri ürün yoksa doktora veya eczaneye danışın.



Tetikleyiciler
Egzamanızın alevlendiği zamanlarda bir günlük tutun. Şüphelendiğiniz tetikleyicileri not alın. Egzamanın yeniden ortaya çıkmasına veya kötüleşmesine neden olan faktörü-faktörleri bulmaya çalışın. Böylece gelecekte bu tetikleyicilerden kaçınabilirsiniz.
Stres önemli egzama tetikleyicilerinden biridir. Çoğu zaman strese neden olan etkenlerden kaçınmak mümkün olmaz. Eğer durum böyleyse, stresle nasıl baş edeceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz. Çeşitli nefes teknikleri, meditasyon, doğa yürüyüşleri, aromaterapi gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. Çoğu zaman egzamanın kendisi de bir stres kaynağı olur. Egzamayla yaşamayı öğrenmek, diğer kişilerle iletişim kurmak rahatlamanıza yardımcı olabilir.



Bol ve pamuklu giysiler giyin. Vücudunuzu terden ve giysilerin tahriş etme ihitmalinden koruyun.
Nemlendirici
Cildinizi egzamadan korumak için nemli tutmanız son derece önemlidir. Hassas cilde uygun, yoğun bir nemlendirici edinin. Sıradan vücut losyonları fayda etmeyecektir. Cildinizin kurumasına izin vermemeniz egzamanın alevlenmemesi için başlıca öneridir.
Egzamalı bölgeye uygulamak üzere nemlendirici ya da temizleyici ürün alırken egzama için özel olarak üretilmiş, doktorun tavsiye ettiği ürünlere yönelin.


Uygun nemlendiriciyi bulamadığınızı düşünüyorsanız, egzamanın şiddetlendiği bölgeye, kızarık pullanmalara nemlendirici yerine tedavi amaçlı egzama kreminizi sürebilir ve vücudun geri kalanına nemlendirici uygulayabilirsiniz.



Banyo
Günlük olarak hassas ciltlere özel, yumuşak bir sabun veya cilt temizleyicisiyle kısa ve ılık duşlar almak ve ardından nemlendirici kullanmak epey fark yaratabilir. Duşta 10 dakikadan fazla geçirmeyin yoksa bu kez cildinizin iyice kurumasına yol açarsınız. Aynı sebeple sıcak sudan da kaçınmalısınız.
Duştan sonra veya yüzünüzü ya da ellerinizi yıkadıktan sonra cildi havluyla kurulamak yerine vücudun kendi kendine kurumasını beklemeniz tavsiye edilir. Fazla suyu almak istiyorsanız temiz ve yumuşak bir havlu ile hafif hafif dokunarak cildinizi kurulayabilirsiniz. Su vücudunuzda ne kadar kalırsa o kadar iyi gelir.



Cilt Bakımı Ürünleri
Kullanacağınız her cilt bakımı ve temizlik ürününü dikkatle seçin. Sabun, vücut şampuanı, nemlendirici gibi ürünleri doktorunuza veya eczaneye danışarak, egzamayı alevlendirmeyecek, kötüleştirmeyecek, test edilmiş ürünler arasından seçin.
Cildinizi temizlemek için hangi ürünü kullanmanız gerektiğini doktorunuza danışın. Parfümsüz, kokusuz, boyasız ve alerji yapmayan, size uygun bir ürün önerecektir.
Boyalı, kokulu, alkollü ve diğer cilde dokunacağı muhtemel içeriği olan kozmetik ürünlerinden kaçının.



Saç Ürünleri
Seboreik dermatit şikayeti olanların çinko – prition (pyrithione zinc) veya selenyum içerikli kepek önleyici tıbbi şampuanları kullanmaları önerilir. Salisilik asit içerikli şampuanlar da günlük kullanılabilir. Bir tür şampuan fayda etmediğinde diğer bir türe geçiş yaparak size en iyi gelen şampuanı bulmanız gerekecektir.
Günlük şampuanın yanı sıra haftada iki kere mantar önleyici ketokonazol içerikli bir şampuan da kullanılabilir.

Kafa derisindeki pullanmayı yumuşatmak için kafa derisine zeytin yağı uygulayıp bir saat kadar bekleyin. Ardından saçınızı fırçalayın ve yıkayın.
Kaşıntı
Belki zor olacak ama egzamalı bölgeyi kaşımamaya çalışın. Hassas ve alerjik ciltlere uygun bir nemlendirici sürün.


Tırnaklarınızın kısa olmasına özen gösterin.
Eğer cilt çok tahriş olmuşsa ve istemeden kaşımaya devam ediyorsanız, bir süreliğine egzamalı bölgeyi hafif bir bandajla kapatabilirsiniz.
Kaşıntıyı önlemek üzere antihistaminik ilaç (alerji ilacı) kullanabilirsiniz.


Beslenme
Yiyecek alerjiniz olup olmadığını öğrenin. Yumurta, süt, fıstık, buğday, soya ve balık en çok alerjiye neden olan yiyecekler arasındadır. Ancak herhangi başka bir gıda da size dokunuyor olabilir.
Egzaması olan kişilerde genellikle esansiyel yağ asitleri yetersizliğine de rastlanır. Bu durumda eğer balığa karşı alerjiniz olmadığı kesinleşmişse, Omega-3 bakımından zengin somon balığı gibi yağlı balıkları daha sık tüketebilir veya Omega-3 takviyesi kullanabilirsiniz.



Katkı maddesi içeren, hazır, boyalı, şekerli gıdalar vücutta pek çok sağlık sorununun tetikleyicisidir. Beslenmenize özen gösterin. Su içmeyi ihmal etmeyin.
Burada daha çok egzamayı nasıl kontrol altına alabileceğiniz ve alevlenmesini önlemek için neler yapabileceğinizi sıralamaya çalıştık. Ancak farklı egzama türleri olduğunu ve bir hasta için faydalı olabilecek önerinin bir diğeri için aynı etkiyi göstermeyebileceğini unutmayın.
Eğer egzama ile ilgili daha fazlasını öğrenmek isterseniz egzamanın nedenleri ile ilgili makalemize göz atabilirsiniz.
 
Geri
Üst