Eklampsi neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Eklampsi neden olur?
Hamilelik normalde çiftler ve aileleri için çok keyifli bir zamandır. Bu dünyaya yeni bir hayat getirmekten heyecan duyan çiftlerin , beklenen tarih yaklaştıkça mutlulukları da büyüyor.Bazı anne adayları gebeliklerini önemli sorunlarla tamamlarlar.Eklampsi, bazı hamile kadınları etkileyen bir durumdur.



Eklampsi, hayatı tehdit eden bir gebelik komplikasyonudur.Eklampsi, genellikle daha önce preeklampsi ( yüksek tansiyon ve idrardaki protein) teşhisi konan hamile bir kadının nöbet veya koma gelişmesine neden olan bir durumdur . Bazı durumlarda , nöbetler veya koma, hamile bir kadının preeklampsi geçirdiğinin ilk işareti olabilir. Eklampsi , eklampsi nedir, eklampsi belirtileri, eklampsi nedenleri, eklampsi tedavisi ile ilgili tüm ayrıntılar makalemizin devamın da.


Gebelik Zehirlenmesi Preeklampsi Nedir Neden Olur





Eklampsi neden olur.Jpeg






Eklampsi nedenleri

Eklampsi sıklıkla gebeliğin 20. haftasından sonra yüksek tansiyonu olan preeklampsiyi izler. Eklampsi , hamile bir kadında nöbetler veya konvülsiyonlardır. Bu durum, derhal tedavi edilmezse anne ve bebek için hayati tehlike oluşturmaktadır. Preeklampsi gebeliğin bir komplikasyonudur ve hipertansiyon ve proteinüri ile kendini gösterir. Hipertansiyon , yüksek tansiyonun , genellikle 140/90 ve daha yüksek bir durumdur; Proteinüri , idrarda anormal derecede yüksek düzeyde protein bulunan bir durumdur.

Preeklampsi ve eklampsinin tam nedeni bilinmemektedir. Düzgün gelişmeyen bir plasentanın sonucu olduğuna inanılmaktadır. Araştırmacılar, yetersiz beslenme, yüksek vücut yorgunluğu ya da uterusa yetersiz kan akışı olası nedenlerden dolayı olduğunu düşünüyor. Genetiğin bir rol oynayabileceği de mümkündür. Preeklampsi, ilk gebeliğini yaşayan kadınlarda, hamile gençlerde veya 40 yaş üzerindeki kadınlarda gebelikte görülür.

Yüksek tansiyon
Preeklampsi, kan basıncınızın (arter duvarlarınızın karşı karşıya kaldığı kuvvetin) atardamarlarına ve diğer kan damarlarına zarar verecek kadar yüksek olmasına neden olabilir. Atardamarlarınızın zarar görmesi kan akışını kısıtlayabilir ve beyninizin kan damarlarında şişme meydana getirebilir. Eğer bu şişme beyninizin çalışma kabiliyetine müdahale ederse, nöbetler ortaya çıkabilir.

Proteinüri
Preeklampsi genellikle böbrek fonksiyonunu etkiler. İdrarınızdaki protein, proteinüri olarak da bilinir, bu durumun önemli bir işaretidir.Böbrek filtrelerinde (glomeruli) hasar devam ederse, protein bu filtrelerden sızabilir ve idrara salınabilir.

Eklampsi için risk faktörleri nelerdir?

Preeklampsi, 35 yaşından büyük, hamilelik öncesinde yüksek tansiyonu olan, diyabetik olan ve diğer tıbbi problemlere (bağ dokusu ve böbrek hastalıkları gibi) sahip birden fazla gebeliği olan kadınlarda daha sık görülür. Obez kadınların preeklampsi ve eklampsi riski normal kilolu kadınlardan daha yüksektir.Preeklampsi, aşırı veya düşük plasental kitle veya rahim duvarı üzerindeki plasentanın anormal bir konumu gibi plasentanın bozukluklarıyla ilişkilidir. Preeklampsi, normal plasental veya fetal dokunun bulunamamış olduğu hidatidiform molar gebeliklerle ilişkilidir.


Eklampsi ve Bebeğiniz
Preeklampsi ve eklampsi, fetusa oksijen, kan ve besin sağlayan organ olan plasentayı etkiler. Yüksek tansiyon kan dolaşımınızı düşürdüğünde plasenta düzgün gelişmeyebilir. Bu bebeğinizin düşük doğum kilosu veya diğer sağlık sorunları ile doğmasına neden olabilir. Plasenta ile ilgili sorunlar genellikle bebeğin sağlığı ve güvenliği için erken doğum yapmayı gerektirir. Nadir durumlarda, bu koşullar ölü doğum neden olur.

Daha önce bahsedilen semptomlardan herhangi birisi yaşanırsa derhal bir sağlık uzmanına bildirilmelidir. Eğer evde tansiyon ölçümü yapılırsa, okunan değerler yükselirse doktora bildirilmelidir. Tüm bulgular, belirtiler ve endişeler sağlık uzmanına bildirilmelidir. Her prenatal ziyarette kan basıncı, kilo ve idrar proteini incelenmelidir. Hekiminiz ı preeklampsi olasılığını şüpheleniyorsa, trombosit sayısını kontrol etmek için kan testleri ve karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını isteyecektir.
 
Preeklampsi ve eklampsi, fetusa oksijen, kan ve besin sağlayan plasentayı etkiler. Yüksek tansiyon kan dolaşımınızı düşürdüğünde plasenta düzgün çalışmayabilir. Bu bebeğinizin düşük doğum kilosu veya diğer sağlık sorunları ile doğmasına neden olabilir. Plasenta ile ilgili sorunlar genellikle bebeğin sağlığı ve güvenliği için erken doğum yapmayı gerektirir. Nadir durumlarda, bu koşullar ölü doğuma neden olur.Doktorunuz, durumunuzu değerlendirmek için çeşitli kan testleri isteyebilir.
 
Geri
Üst