Embriyo Transferi Sonrası Nasıl Yatmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Embriyo Transferi Sonrası Nasıl Yatmalı?
Bebek sahibi olmak her çiftin hayalidir. Bir çok çift bazı durumlar dan ötürü maalesef çocuk sahibi olamamaktadır. Çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan en yaygın tedavilerden biridir tüp bebek. Bu yöntemle olumlu sonuç alıp çocuk hayellerine kavuşan çiftlerin oranı yüksektir.

Tüp bebek tedavisi zorlu ve heyecanlı bir süreçtir. Çiftler bu tedavi de psikolojik açıdan yıpranabilmektedir. Embriyom tutacakmı, bebeğim olucak mı ,acaba hamilemiyim gibi sorularla merak etmektedirler. En çok merak edilen ise tüp bebek tedavisi sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiğidir. Tüp bebek yaptıran hanımlar bu konu ile ilgili her detayı araştırır.Bebeğinin tutması için duyduğu , gördüğü her yöntemi dener. Bir diğer merak edilen detay ise tüp bebek sonrası hangi pozisyon da uyunması gerektiğidir.Sağa mı yatmalı solamı, sırt üstümü yatmalı , yüz üstümü ? İşte bu merak edilen tüm detayları sizler için araştırdırdık.Yazımızın devamın da embriyo transferi sonrası uyuma pozisyonu ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Öncesi ; Tüp bebek yaptırıcam nelere dikkat etmem lazım? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



embriyo transferi.jpg




Embriyo Transferi Sonrası Nasıl Yatmalı?

Tüp bebek tedavi yönteminde standart bir uygulama olan embriyo transferi sonrası yatma, her kadına tavsiye edilen bir durumdur. Birçok kadın embriyo transferi sonrası en doğru yatış pozisyonunun hangisi olduğunu merak etmektedir. Ayrıca cevabı merak edilen sorulardan bir tanesi de, embriyo transferinden sonra ne kadar yatılması gerektiğidir.

Embriyo transferi sonrası yatmanın gerekliliği, gerekli ise süresi

Endometrial boşluk (rahim içi boşluğu) açılıp kapanma kapasitesi olan bir boşluktur. Biz embryoları bu boşluğa özel kataterlerle bırakıp kateteri geri çektiğimizde, boşluğun duvarları tekrar birleşerek bir nevi kapanmaktadır. Bu nedenle embryo transferi sonrası istirahat etmenin veya hemen aktivasyona başlamanın, embryonun bu potansiyel boşlukta tutunma olasılığı üzerine etki etmemesi gerekir.

Nitekim yapılan çalışmalar embryo transferi sonrası kısa (1 saat veya daha az) veya uzun (24 saat veya daha fazla) süreli yatak istirahatinin gebelik olasılığı açısından benzer olduğunu göstermiştir. Embryo transferi sonrası hemen ayağa kaldırılan hastalarla, yarım saat yatırıldıktan sonra kaldırılanlar arasında gebelik oranları açısından fark görülmemiştir. Hatta uzun süreli yatmanın stres ve endişeyi arttırarak olumsuzluk yaratabileceğini gösterir çalışmalar da literatürde mevcuttur.

Çalışmalar kısa süreli yatak istirahatinin gebelik açısından ekstra bir yararı olmadığını gösterse de, biz hastalarımızı psikolojik olarak rahatlamaları için embryo transferi sonrası 1 saat yatırıyoruz. Ama daha fazla süreli yatak istirahatinin söylediğimiz nedenlerle olumsuz etkilerinin de olabileceği göz önüne alınarak önerilmemektedir.
 
Son düzenleme:
merhaba hocam ben tüp bebek yaptırdım ama sürekli kabızlık var sorun olurmu ne yapmamı önerirsiniz ?
 
merhaba hocam ben tüp bebek yaptırdım ama sürekli kabızlık var sorun olurmu ne yapmamı önerirsiniz ?

Merhaba , sıvı besinlerle beslenmeye dikkat edin.Çay, kahve ,cola gibi içeceklerden uzak durun. Bol lifli sebze ve meyveler tüketin.Ikınmanız sıkıntı yaratabilir. Kabızlık süreklilik gösterirse hekiminizle irtibata geçin gerekli yönlendirmeyi yapıcaktır..
 
Geri
Üst