Endometriozis yumurta kalitesini etkiler mi ?

Uzman SühaN

Administrator
Endometriozis yumurta kalitesini etkiler mi ?
Endometriozis yaygın bir jinekolojik bozukluktur.Endometriozis , bir kadının üreme organlarını etkileyebilir ve sonuçta doğurganlık sorunlarına yol açabilir.Endometriozis üreme çağındaki kadınlarda görülür. Endometriozis muzdarip kadınlar sıklıkla semptom göstermediklerinden ve durumlarının farkında olmadıklarından, kadınların yüzde kaçının endometriozis geliştirdiğini belirlemek zordur. Bununla birlikte, tahminler , üreme çağındaki kadınların % 5-10'unun endometriozis yaşadığını ve bir kadın yaşlandıkça durumun gelişme riskinin arttığını öne sürüyor . Endometriozis teşhisi laporoskopi ameliyatı ile net olarak yapılır. Bu hastalık, yumurta kalitesi, diğer üreme süreçleri ve genel olarak doğurganlık gibi sorunları etkiler, ancak, hastalığı hafifletmek ve doğurganlığı korumak için kullanılabilecek yöntemler vardır. Makalemizin devamında bu bilgilere ulaşabilirsiniz, daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..



endometriozis kansermidir.jpg






Endometriozis gelişimi, bir kadının yaşam döngüsü boyunca menstrüasyonuyla ilgilidir. Adet ve hormon düzeylerinde ilişkili değişiklikler (özellikle östrojen ) endometriyal dokuların büyümesini uyarır. Adetin baskılanması (genellikle oral kontraseptif kullanımı yoluyla ) bu nedenle endometriozis ile ilgili olarak koruyucu bir etkiye sahiptir. Erken menarş (ilk adet olan) ve geç menopoz adet görme riskini arttırır.Vücudun östrojen seviyelerini etkileyen bir dizi yaşam tarzı faktörünün de endometriozis gelişimini etkilediği görülmektedir. Bunlar şunları içerir: Egzersiz düzeyleri (düşük fiziksel aktivite seviyesine sahip bireylerin endometrioz gelişmesi olasılığı daha yüksektir) Tütün tüketimi ( tütün tüketmek endometriozis riskini arttırır )Vücut Kitle İndeksi (fazla kilolu veya obez olanların, endometriozis geliştirme riski daha yüksektir.




Endometriozis kansermidir ? Hayır kanser değildir. Endometriozis iyi huyludur, ancak çoğu durumda genç kadınları etkileyen, son derece ağrılı, kronik bir hastalıktır. Endometriozis ultrasonda görülür mü ? Ultrason muayenesinde çikolata jistleri kolayca tanımlanabilir , bununla birlikte laparoskopi adı verilen yöntemle net olarak teşhis edilebilir. . Endometriozis ağrısı nasıldır ? Endometriozis hastaları çeşitli semptomlar görebilir ; şiddetli adet sancısı , ilişki sırasında ağrı , yorgunluk, adet döngüsü öncesi ve sırasında aşırı kanama, gastrointestinal semptomlar, bir kaç günden uzun süren adet kanaması ve idrar yaparken veya dışkılama sırasında rahatsızlık hissi. Ek olarak, bu hastalık, başka birçok üreme ve sindirim problemiyle de karıştırılabilir. Ancak, hastalığın en önemli ve potansiyel olarak yıkıcı etkileri arasında kısırlık vardır.



endometriozis nedir belirtileri nelerdir.jpg





SEMPTOMLAR NELER?



Genellikle apandisit, kolon ve yumurtalık kanseri, fibroidler, irritabl barsak sendromu (IBS) /veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar olarak yanlış teşhis edilir. Bu nedenle kadınların semptomlarını bilmeleri, anlamaları çok önemlidir. Farkındalık erken teşhise olanak sağlar.


Ağrılı dönemler (kramp, pelvis ve bacak ağrısı, alt sırt ve karın ağrısı)

Şişkinlik

Ağrılı bağırsak hareketleri veya idrar

yorulma ve kronik ağrı

aşırı , kanama

ishal ve kabızlık

bulantı ve kusma

idrar sıklığı, sık sık sıkışma

ilişki esnası ve sonrası ağrı

Kısırlık





Klinik muayene, hastanın endometriozisi olduğunu gösterirse , endometrial büyümelerin varlığını veya yokluğunu teşhis etmek için genellikle laparoskopik bir araştırma yapılır . Bu muayene, endometriozisin teşhisi için en iyi yöntemdir. Endometriozis teşhisi konulursa, endometrial büyümelerin nerede gerçekleştiğini belirlemek için manyetik rezonans görüntüleme veya ultrason testleri de yapılabilir.Farmakolojik tedaviler kısa süreli ağrı hafiflemesi sağlayabilir , ancak endometrial büyümeyi azaltmaz. Laparoskopik cerrahi, endometrial birikintileri temizlemede, ağrıyı azaltmada ve doğurganlığı arttırmada oldukça etkili olsa da, endometriozisin ameliyat sonrası nüks etmesi yaygındır .Endometriozis tedavisi, ilaç tedavisi veya cerrahi ile yapılabilir.



Çikolata kisti için karbonat kullanan varmı ?







endometriozis ağrısı nasıldır.jpg





Endometriosiz ameliyatı sonrası düzelme görülür mü ?Endometriozis için cerrahi tedaviler , uterusun dışında ortaya çıkan endometrial birikintileri gidermeyi amaçlar . Hafif-orta dereceli olgularda cerrahi en sık laparoskopi ile yapılır ve endometrial birikintilerin ablasyonu ve drenajını içerir. Bu ameliyat, tortuları çıkarmada, ağrı semptomlarını azaltmada ve doğurganlığı arttırmada etkilidir, ancak tortuların ameliyat sonrası nüks etmesi yaygındır (kadınların % 20-50'si tekrarlayan semptomlar yaşar veya ameliyattan beş yıl sonra endometrial büyüme gösterir). Eğer tedavi edilmezse, endometriozis (ancak her zaman olmuyor) bir dizi semptomla sonuçlanabilir . Septomlarla ilgili daha önce bilgi vermiştik.Hastalığın en yaygın özelliği ağır ve ağrılı dönemlerdir. Bu ağır kanama, alt karın ağrısı, alt sırt, pelvis ve uyluk ağrısı ile sonuçlanır. Gösterebilecek ek belirtiler yorgunluk, anemi, depresyon ve kısırlığı içerir.




Yumurtalıklar hasar gördüğünde zayıf dolaşım, potansiyel yumurtalık rüptürü, toksinlerin artması ve zayıf folikül gelişimi gibi sorunlar, bu organların döllenme işlemi için sağlıklı yumurta üretme ve salma kabiliyetini büyük ölçüde engelleyebilir . Bu koşullar uzun süre devam ederse, bir kadının doğurganlık düzeyleri tehdit edilebilir. Aslında, endometriozisi olan tüm kadınların yüzde 50'sine kadar bir derecesinde doğurganlık sorunları yaşanmaktadır.Primer dişi üreme hormonu östrojenin, endometriozis başlangıcında kritik bir rol oynadığına inanılmaktadır . Östrojen endometriyum oluşumuna ve kalınlaşmasına yardımcı olur. Hormonun yüksek sistemik konsantrasyonları olan kadınlar, normal vücut seviyesine sahip kadınlara göre endometriyal aşırı büyümeye karşı daha hassastırlar.




Endometrial hastalık için kesin bir tedavi olmamasına rağmen , ağrı ve diğer semptomları hafifletmek, nüksleri sınırlamak ve kadınların yeterli doğurganlık seviyelerini sürdürmelerini veya yeniden tesis etmelerini sağlamak için tasarlanmış etkili tedaviler vardır. Bunlardan biri endometriozis diyeti dir. Yaşam tarzı değişikliklerinin temel amacı, endokrin, endometriyum ve bağışıklık sistemlerinin genel sağlığını ve işlevini desteklemektir. Endometriozis durumunu kötüleştirdiği bilinen yiyecekleri (buğday veya glüten, kırmızı et, süt ürünleri, organik olmayan yiyecekler ve soya) önleyen, besin açısından ve lif açısından zengin bir diyet önerilir.Günlük diyetiniz balık, yumurta ve az yağlı süt ürünleri gibi kaynaklardan gelen 75 gram kaliteli protein sağlamalıdır.Bol miktarda meyve, sebze, fasulye, kepekli tahıllar ve fındık içeren yüksek lifli diyet uygulayın. Bol miktarda meyve ve sebze, kepekli tahıllar, bitkisel protein , yağsız et ve sağlıklı yağ içeren dengeli bir diyet yemek , bağışıklık sisteminizi ve vücudunuzu sağlıklı tutmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm vitaminleri, mineralleri ve diğer besinleri almanıza yardımcı olabilir.



Endometriozis hastaları için beslenme önerileri






Bununla birlikte, endometriozis ve diyet arasındaki bağı kurmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.Endometriozisi olan bir kişi bol miktarda meyve, sebze ve kepekli tahıllar yemekten fayda görebilir. Bitki bazlı proteinler, yağsız etler ve sağlıklı yağlar da yardımcı olabilir.Endometriozisi olan bir kişi de östrojen seviyelerini artırabileceğinden kafein ve alkol alımını azaltmalıdır.Endometriozis için bir anti-enflamatuar diyet yardımcı olabilir.Teoride bir besleyici yoğun anti-enflamatuar diyet yeme endometriozis ile ilişkili enflamasyonu azaltabilir. Somon, zeytinyağı, ceviz, taze meyve, sebzeler ve şifalı bitkiler, antienflamatuar diyetlerde yaygın olarak bulunan yiyeceklerdir.Endometriozis ile başa çıkmak için diyetinizi değiştirmek septomlarınızı azaltmanıza yardımcı olmak için iyi bir temeldir ve sağlığınızı canlarmaya yardımcı olacaktır. Diyetinizi ayarlamak bir çok olumlu fiziksel ve metabolik değişikliklere yol açacaktır.



Kafein adet ağrısı ve östrojen seviyelerini arttırabilir, ayrıca birçok kadının yaşadığı sindirim semptomlarını şiddetlendirebilir. Kafeinin semptomlarınızı etkilediğini tespit ederseniz, alımınızı azaltmayı ve sağlıklı ve doğal alternatifler denemeyi deneyin.Endometriozis doğurganlığı bir çok şekilde etkiler, temel olarak doku yıkımı ve anatomik bozulma. Yumurtalıklar ve fallop tüpleri dahil olmak üzere dişi üreme sistemi oldukça hassastır ve endometriozis ile kolayca tehlikeye girer. Endometriozis çeşitli şekillerde kısırlığa neden olur. Birincisi, tüpleri bloke edebilen ve hamileliği sağlamak için İn Vitro Döllenme (IVF) ihtiyacına yol açabilen, fallop tüplerinin iltihaplanmasına ve yaralanmasına neden olabilir. Ayrıca, endometriozis embriyo kalitesinide düşürebilir. Bazı çalışmalara göre, endometriozisli kadınların % 30-50'si de gebe kalmakta zorluk çekiyor. Makalede yer alan septomlara sahipseniz ve düzenli ilişkiye rağmen bir yıl içinde gebelik elde edemezseniz mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünün..
 
Geri
Üst