Enginar dolması nasıl yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Enginar dolması nasıl yapılır ?
Akdeniz ve ege bölgesinin en çok tüketilen ve tercih edilen sebzesidir enginar.Sağlık açısından bir çok faydası bulunan enginar deve dikeni ailesinden dir.Enginarda c ve k vitamini vardır.Magnezyum,çinko,demir potasyum gibi eksiklikleri tamamlar ve bünyenin lif ihtiyacını karşılar.Yoğun lif içermesi sindirim sistemi için çok faydalıdır.Bu bilgilerden sonra enginarın yararlarını ve enginar dolmasının yapılışı hakkında bilgiler vericez.Öncesi , Enginar Nasıl Temizlenir , Zeytinyağlı Enginar adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.




Enginar dolmasını yedinizmi bilmem ama ilk çocukken bu lezzetle tanışmıştım.Çocukluığum ege bölgesinde geçti.Ege mutfağı genellikle zeytin yağlı yemeklerden oluşsada ,farklı lezzetleri de tatmak mümkün.Enginar dan çeşitli menüler üretmek mümkün.Enginar oturtması,enginar salatası,sulu enginar bu lezzetlerden bir kaçı.Benim tercihim enginar dolması .Enginar dolması az biraz zahmetli olsada yemesi hayli keyifli oluyor.Bu lezzeti tatmadıysanız mutlaka tatmanızı öneriyorum.Enginar dolmasını ister zeytin yağlı,isterseniz etli yapabilirsiniz.Ben etli enginarı daha çok seviyorum .Şimdi sizlere önce enginarın faydalarını,sonrada enginar dolmasının tarifini vericem.Tarifi denyenler yorumunu yazarsa mutlu olurum.



enginar dolması.jpg








Enginarın Sağlığa Faydaları


Enginarın kalori ve yağ oranı oldukça düşüktür. 100 gramlık enginar tohumu sadece 47 kalori içermektedir. Bunun yanında diyet lifi açısından çok zengindir. Çok etkili bir antioksidandır. Enginar bol miktarda diyet lifi içeren diğer birçok sebze ve meyve gibi sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı, mideyi güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır, kolon kanserine neden olan unsurları ortadan kaldırır. Kolesterol seviyesinin sağlıklı bir seviyede kalması için ciddi anlamda fayda sağlar. Çok etkili bir antioksidan olması genel anlamda bünyeye inanılmaz katkılar sağlayabilir.



Enginarın Kolesterole Faydaları:



Bu konuyla alakalı yapılan bazı bilimsel araştırmalar enginarın kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmak için önemli katkı sağladığını ortaya koymuştur. Enginar yapraklarının kötü kolesterolü düşürdüğü ve sağlıklı seviyede tuttuğu, iyi kolesterol üzerinde ise herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı bilimsel olarak ortaya konulmuştur.

Enginar Sindirim Sistemine Faydalıdır: Yüksek derecede lif içeren bütün besinler sindirim sitemi sağlığını korumak açısından çok önemlidirler. Bunlardan bir tanesinde enginardır. Enginarın içerdiği lifler özellikle mide sağlığı için önemlidir. Ayrıca enginarın içerdiği asitler mide de asit seviyelerinin düzenli seviyede olmasını sağlarlar.


Anemi Hastalığına İyi Gelir: Vücudun bir hastalıktan etkilenmesinin birçok sebebi vardır. Bu sebepler bir araya geldiğinde hastalıklar ortaya çıkar. Bunlardan bir tanesi de anemi hastalığıdır. Bünyenin aşırı derecede demir eksikliğine maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Enginar ise demir açısından çok zengin bir şifa kaynağıdır. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda bu sorun ortadan kalkabilir.

Enginarın Karaciğere Faydaları: Enginarın çok etkili bir antioksidan olduğunu belirtmiştik. Bu özelliği sayesinde vücut için hayati önem taşıyan bütün organların sağlığının korumasına katkı sağlamaktadır. Bunun yanında kolesterolün yükselmesi sonucu kalp ve karaciğeri tehdit eden sorunlar ortaya çıkar. Aşırı kolesterol sonucu karaciğer olası zararlardan bünyeyi korumak için emilim yapması gerekir. Bu da karaciğeri yorar. Enginar kolesterolü sağlıklı seviyede tuttuğu için karaciğerin bu ağır yükünü hafifletir ve karaciğerin sağlığını korur. Bu özeliğin yanında kolestrolü dengeleyerek, yüksek kolestrolden kaynaklanan felç ve inme gibi risklerden korur.

Enginar Etkili Bir İdrar Söktürücüdür: Özellikle enginar yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Bunun sindirim sitemi için faydalı olduğunu söyleyen bazı uzmanlar vardır. Bu özelliğinden dolayı mesane ve kolon kanserine karşı etkili bir koruyucu olduğu savunulmaktadır. Fakat özellikle ishal sorunları yaşayanların enginar yapraklarından uzak durmalarını öneririz. Çünkü zaten ishal sorunundan dolayı aşırı şekilde bünye su kaybına uğramaktadır, enginar yaprağı tüketerek bu sorunun daha da artmasına neden olabilirler.

Enginar Bağışıklık Sistemini Korur: Enginarın antioksidan özelliğinden bahsetmiştik. Ayrıca iyi bir C vitamini deposudur. 100 gramlık bir enginar ortalama %20 C vitamini sağlamaktadır. C vitamini açısından zengin gıdaların tüketimi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikaller, virüslere karşı bünyeyi korur.

Kemik Sağlığını Korur: K vitamini kemik sağlığı açısından önemlidir. Enginar, K vitaminini zengin miktarda içermektedir. Bu özelliği ile kemiklerin sağlıklı yapısının dejenere olmasına izin vermez. İçerdiği K vitamini ve lifler sayesinde beyin sağlığını da korur. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır.

Hücreleri Güçlendirir : Enginar, hücrelerin gerekli hareketleri için çok önemli olan niasin ve B-6 fazla miktarda içermektedir. Bu özelliği sayesinde hücre sağlığının korunması, hasarlı hücrelerin onarılması noktasında ciddi katkısı olur.

Kan Hücrelerini Kuvvetlendirir: Enginar, potasyum, kalsiyum, demir, bakır ve fosfor gibi birçok mineraller açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Potasyum ve sodyum açısından zengin olması kan hızını düzenli bir seviyede tutmasına yardımcı olur. Bu maddeler ayrıca vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir. Antioksidan özelliğinden dolayı bünyeyi temizleyen sisteme katkısı bulunur. Hastalıklarla mücadele etme noktasında ve mikropları bünyeden atmaya etkili katkı yapar. Bakırın özellikle kırmızı kan hücreleri üzerinde çok önemli etkisi vardır. Kırmızı kan hücrelerinin sağlığının korunmasına ve sayılarının artmasını sağlar.


İzmir Usulü Enginar Dolması Tarifi İçin Malzemeler

3 adet enginar (kişi sayısına göre),
1,5 bardağa yakın pirinç (benim enginarlarım büyüktü bunu siz ayarlayın),
Yarım demet nane,
Yarım demet maydanoz,
Yarım demet taze soğan,
1 adet soğan,
1 tatlı kaşığı karabiber,
Tuz,
1 adet limon,
Yarım su bardağı zeytinyağı.

İzmir Usulü Enginar Dolması Yapılışı

İçi için; pirinçleri yıkayıp suyunu süzelim.

Soğanı, taze soğanı, maydanozu ve naneyi ince ince doğrayıp pirinçle karıştıralım.

Üzerine zeytin yağını, karabiberi, tuzu ve yarım limonun suyunu ilave edip iyice karıştıralım.

Çukur bir kaseye su koyup içine yarım limonu sıkalım.

Enginarların önce saplarını kesip altta kalan sert yapraklarını temizleyelim.

Son üst kısmını da düz olacak şekilde keselim.

Daha sonra elimizle açarak biraz gevşetelim ve tatlı kaşığı yardımıyla içinin tüylü kısımlarını temizleyelim.

Temizlediğimiz kısımlara hemen limon sürüp limonlu suya koyalım.

Pirinçli karışımı göz kararıyla üçe bölelim.

Enginarların ilk önce orta kısmını pirinçli harçla dolduralım.

Sonra tek tek yaprakların aralarına pirinçli harcı dolduralım.

Geniş bir tencereye enginarları sıralayalım.

Enginarların yarısına kadar sıcak su ilave edelim.
Sıcak suyu azaldıkça azar azar pişene kadar ilave edelim.

Ben yeni çıkan asma yaprağından da sardım.

Pişince enginarları servis tabağına alalım ve yapraklarını tek tek açıp sıyırarak yiyelim.
 
Geri
Üst