Enginarın faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Enginarın faydaları nelerdir?
Enginar. Belki de tüm sebzelerin en garip görünümlerinden biri olan, yüzyıllardır Akdeniz kültürünün ve mutfağının önemli bir parçasıdır. Enginar binlerce yıldır Romalılar, Rumlar ve Mısırlılar da dahil olmak üzere Akdeniz uygarlıkları tarafından tüketilmiştir. Enginar çok yönlü bir besindir . Kalp hastalığı ve kanser gibi ciddi rahatsızlıkları önlemeye yönelik güçlü bağları, karaciğer ve sindirim sistemi üzerindeki besleyici etkileri vardır. Ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı azaltma yeteneği gibi mükemmel bir tada sahiptir.Bu makalemizde enginarın sayısız faydalarına değinicez. Enginar ile ilgili detaylar makalemizin devamın da .

enginarın faydası.jpg



Enginarın bir diğer yararı, hücreleri vücudumuz enerjiye dönüştürdüğü zaman oluşan, serbest radikallerden (hava kirliliği gibi) gelen hasarlardan korumak için antioksidan eylem sağlayan, ayrıca askorbik asit olarak da bilinen yüzde 25 günlük C vitamini gereksinimidir . C vitamini, yaraları çabuk iyileşmesine yardımcı olmak için kollajen sağlar ve demir emilimine yardım ederek vücudun hastalıktan korur.Yüksek miktarda antioksidan içeren bir gıdanın en önemli faydalarından biri çeşitli kanser türlerini önleme kabiliyetidir .


Enginarın diğer faydaları


Beslenme amaçlı olarak, öncelikle çeşitli kanser türlerine karşı koruma , bağışıklık sisteminin güçlenmesini arttırma, kolestrolü düşürme ve diyabet , ateroskleroz , kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı koruma gibi ilişkili yararları vardır enginarın. Buna ek olarak, enginar iyi bir potasyum kaynağı, şişkinliği azaltma ve toksinleri boşaltma kabiliyeti ile bilinen bir besin maddesidir. Enginar, C vitamini bakımından zengin olup, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunması için şarttır .

Enginarın diğer sağlık yararları şunları içerir:

Kanser türlerini önler
Kan basıncını düşürür
Hazımsızlığı giderir
tip II diyabetlilerde kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir
Çok iyi bir antioksidandır



Çoğu insan enginarın kalbini sever , ancak yapraklar aslında sağlık yararlarının büyük çoğunluğunun kaynağıdır. Yüksek kolesterol, koroner kalp hastalığı ve ateroskleroz için artmış bir risk ile ilişkilidir. Enginar ve enginar yaprağı özütü, kolesterol düzeylerini düşürür.Enginar doymuş yağ ve kolestrol bakımından düşük bulunurken zengin bir lif , vitamin ve mineral kaynağıdır . C vitamini , tiamin, riboflavin , niasin , folat, vitamin B-6 , B-12, A, E, D ve vitamin K yı içeren vitaminleri içerirler . Ayrıca kalsiyum , demir , çinko , sodyum , potasyum , manganez , fosfor ve çinko gibi mineralleri de sağlarlar . Enginar özütü safra üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. Safra bütün sindirim süreci için çok önemlidir . Araştırmalar, asit reflüsü veya hazımsızlık ağrısı çekenlere enginayı tüketmede rahatlama sağladığını gösteriyor . Enginarlarda bulunan K vitamini, nöronlarındaki hasarı azaltarak Alzheimer hastalığını önlüyor.


Enginar da bağışıklık kazandıran özellikleri ile ünlü olduğu gibi C vitamini de içeriyor ve doğrudan kolajen adı verilen bir proteinin oluşumunda yer alıyor. Kolajen insan kemikleri, cilt sağlığı ve bağ dokuları için gereklidir. Enginar en iyi folik asittir, böylece gebe kalmaya veya hamile kalmaya çalışıyorsanız diyetinize eklemek isteyebileceğiniz inanılmaz derecede etkili bir sebzedir. . Folik asit, gelişmekte olan embriyolarda nöral tüp kusurlarının önlenmesinin yanı sıra hem kadınlarda hem de erkeklerde doğurganlığın artmasında etkili olabilir.


Enginar, sindirim sisteminizin sağlığını ve işlevselliğini geliştirmek için en faydalı besindir.Zengin bir lif kaynağıdır . Kbızlık problemi olanlar bağırsak problemi yaşayanlar diyetlerine enginar eklemelidir.Enginarların sindirim açısından ekstra bir başka yararı da safra kesesi üzerindeki etkisidir. Bu sebze aynı zamanda fibroz ve mukozit gibi belirli koşulları önlemenin yanı sıra göğüs kanseri olasılığını azaltabilen C vitamini bakımından zengindir. Başka bir deyişle, kanser almak istemiyorsanız enginar tüketin..Enginar zengin bir potasyum kaynağı, vücudun çeşitli organlarında önemli bir pozitif etkisi olan ana mineral. Enginardaki yüksek lif, böbrek hastalığı, sinir hasarı ve körlük gibi şeker hastalığına bağlı sorunlarla sonuçlanabilecek insülin artış ve azalmalarını önlerken kan şekeri seviyelerini kontrol etme yeteneğine sahiptir.


Anemi, vücutta yeterince hemoglobin üretmediğinde ve kırmızı kan hücreleri vücuda oksijeni düzgün şekilde dağıtamadığında ortaya çıkar. Demir eksikliği düşük bir diyet, aneminin iki önemli nedenidir. Düşük demir seviyeleri, yorgunluk, güçsüzlük ve kötü konsantrasyon gibi anemi semptomlarına neden olabilir.Enginar anemiyi önlemektedir. Enginar ayrıca erken yaşlanmayı önlemektedir.Enginar, bitkisel bir ilaç olarak kullanılabilecek güvenli bir bitkidir ve önerilen dozlarda kullanıldığında ciddi yan etkiler rapor edilmemiştir.
 
Ben enginarı çok severim özellikle dolmasını . Bol acılı ve ekşili. Yapraklarının tadıda muhteşem . Yerken biraz oyalıyor ama zevkli. Genelde garnitürlü oturtmasını yaparlar onu pek sevmem. Sade zeytinyağlı ve limonlu salatasınıda seviyorum. Lezzeti kadar sağlığa olan faydasıda ünlü. Mutlaka tüketilmesi gereken bir besin.
 
Enginar, diyet için mükemmeldir çünkü yağ oranı düşük ve lif oranı yüksektir.Enginardaki güçlü antioksidan karaciğeri korur.Enginar göğüs kanseri, prostat kanseri ve lösemi dahil olmak üzere kanser türlerini önlediği bilinmektedir. Enginar özütü safra üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. Safra bütün sindirim süreci için çok önemlidir ve yağları parçalamaya yardımcı olur . Klinik çalışmalar, enginarın kandaki trigliserid ve kolesterol değerlerini düşürebildiğini göstermiştir . Ayrıca romatizmal rahatsızlığı olanlar mutlaka enginar tüketmelidir. Enginar hassas bireylerde, en çok dermatitte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Enginar çeşitli kanser türlerini önlemektedir. Bu yüzden beslenmenizde mutlaka enginara yer verin..
 
Günümüzde sağlık uzmanları, belirli kanser, kalp hastalığı, obezite ve diyabet riskini azaltmak için günde en az beş porsiyon meyve ve sebze içeren düşük yağlı bir diyet önermeye devam etmektedir. Günlük fiziksel aktivite ile birlikte bu diyet türü yaşam boyu sağlığı destekler. Enginar sağlıklı bir diyetin parçası olabilir.Enginardaki folat, hamile anneler ve bebekleri için çok faydalıdır.Enginarlarda ayrıca kabızlığı önleyen yüksek miktarda lif bulunur ve bu bağırsak sağlığını korur destekler.Enginardaki potasyum, sodyumun etkilerini azaltarak kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.Enginar özü, hazımsızlık veya asit reflü nedenli ağrılara yardımcı olabilir. Ayrıca şişkinlik, iştahsızlık, bulantı ve ishal gibi problemlere yardımcı olabilir.Enginarın özellikleri karaciğerin toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur.Enginardaki K Vitamini kemik oluşumuna yardımcı olur.
 
Enginarın sahip olduğu B-kompleksinin (piridoksin, tiamin ve pantotenik asit gibi) vitaminleri optimum hücresel metabolik fonksiyonları sürdürür.Enginar ayrıca, karoten-beta, lutein ve zeaksantin gibi az miktarda antioksidan flavonoid bileşikleri içerir.Enginar tüketimi, kandaki kötü kolesterol miktarında bir azalma ile ilişkilidir ve ayrıca iltihabı önler ve genel olarak kan akışını iyileştirir.Enginar tüketimi, gastrik problemlerin semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Genel olarak, enginar yemek, irritabl barsak sendromu, kabızlık, ishal ve şişliğin önlenmesine yardımcı olur.Enginar yemek, demans ve Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir.Enginardaki K Vitamini kandaki demir miktarını arttırmak için önemlidir . Özellikle menopoza giren kadınlar mutlaka demir eksikliği için enginar tüketmelidir.K vitamininin bir diğer önemli rolü kemik dokusu üretimidir.Antik çağlardan beri enginar safra uyarıcı ve idrar söktürücü olarak kullanılmıştır.
 
Geleneksel bir ilaç olarak enginar, öncelikle karaciğer fonksiyonlarını geliştirmek için kullanılmıştır. Geleneksel şifacılar arasında enginar kronik karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, sarılık, hepatit, arteriyoskleroz ve diyabet semptomlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Eski Yunanlılar ve Romalılar, enginarları değerli bir sindirim yardımcısı olarak görüyorlardı ve nispeten nadir bulunan bitkiler, öncelikle seçkinler tarafından tüketime ayrılıyordu. Avrupa’da Orta Çağ’da, enginar, asil ve zenginler tarafından tüketilmiştir.Folat nöral tüp defektlerini ve kırmızı kan hücresi oluşumunu önlemede önemlidir ve magnezyum sinir ve kas iletimi için önemli bir mineraldir.Potasyum kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir ve C vitamini hücrelerin onarılmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve yaşlanma karşıtı rol oynamasına yardımcı olan suda çözünür bir vitamindir.Araştırmalar enginarların anti kanserojen özelliklere sahip olduğunu ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.Görüldüğü üzere enginarın sağlığımız açısından bir çok faydası vardır. Diyetinize dahil ederek bir çok faydaya sahip olabilirsiniz.
 
Geri
Üst