gebe
  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Eriğin faydaları

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    eriğin faydaları, nelerdir, ve zararları, saymakla bitmiyor, buyrun gelin öğrenin bol bol erik yiyin arkadaşlar.
    Benim en sevdiğim meyvelerin başında gelir erik. Faydasını bilmem ama, ishal ve karın ağrısı gibi zararlarını çok iyi bilirim Melek'lerim:D:D:D:D O zaman gelin, faydalarınıda birlikte öğrenelim:A


    [​IMG]

    Of off şu güzelliğe bakın, lezzetini tahmin edebiliyorum yahuu :D:D Hadi gelin erik dallarını indirelim Melek'lerim:D:D




    Uzmanlar eriğin, karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiğini ve mevsiminde bol bol tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu bildirildi.
    Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, yaptığı açıklamada, eriğin, sahip olduğu zengin vitamin içeriği, çeşitli hastalıklara karşı gösterdiği olumlu etki ve düşük kalorisi nedeniyle çok faydalı bir meyve olduğunu söyledi.

    Eriğin düşük kalorisi nedeniyle diyet uygulayan kişilerce de tercih edilen meyvelerin başında geldiğini, iklim açısından çok şanslı olan Türkiyede ilkbahardan yaz sonuna kadar çeşit çeşit erik bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çopur, Bugün Türkiyede yetişen eriklerin bir kısmı yerli, bir kısmı da yabancı çeşitlerdir. Türkiyedeki en tanınmış erik çeşitleri, can, papaz, mürdüm ve tatlı üryani erikleridir. Can eriği, genellikle yeşil olarak tüketilir. Bu tüketim şekli ülkemize özgüdür dedi.

    Eriğin faydaları

    Prof. Dr. Utku Çopur, eriğin bağırsak faaliyetini artırıcı etki gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

    Ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğu bilinmektedir. Eriğin karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim rahatsızlığı çeken ve tuzsuz diyet uygulayan kişilerce tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca eriğin regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici özellikleri de bulunmaktadır. Çiğ erikte çeşitli minerallerin yanı sıra C, A ve E vitaminleri ile beta karoten de bulunuyor.

    Prof. Dr. Çopur, eriğin komposto, reçel, marmelat şeklinde tüketildiğinde ilave edilen şekerden dolayı kalori değerinin arttığını, bu nedenle vitamin ve minerallerden daha sağlıklı bir şekilde yararlanabilmek için taze olarak tüketiminin önerildiğini bildirdi.Eriğin Anadoluda kurutularak da tüketildiğini ifade eden Prof. Dr. Çopur, Kurutulmuş eriğin besin değerinin tazesine göre daha yüksek olduğu bilinmekte ve pişirilmeden tüketilmesi tavsiye edilmektedir dedi.

    Eriği tuzlamadan yiyin

    Bursa Yüksek İhtisas Hastanesinde görevli diyetisyen Aynur Aydın da Türkiyede birçok çeşidi bulunan eriğin, içeriğindeki vitamin ve mineraller bakımından yararlı bir meyve olduğunu söyledi. Özellikle ilkbaharda çıkan yeşil eriğin tuzlanarak yenildiğini ifade eden Aydın, şunları söyledi:

    Bu bir damak zevki ama erik tuzlanarak yenmemeli. Çünkü fazla tuz tüketimi zararlıdır. Eriğin tuzlanarak yenmesi, vücuda gereksiz yere tuz alınmasını sağlıyor. Gereksiz tuz kullanımı, özellikle riskli gruplarda böbrek ve tansiyon rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Ayrıca eriğin tuzlanarak yenmesi bizi her şeyde tuzlu yemeye alıştırabilir. Bunun için eriği tuzlayarak yemekten kaçınmalıyız.

     
Eriğin faydaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Japon eriğinin faydaları

    Japon eriğinin faydaları

    ginkonun faydaları domuz eriği japon eriğinin faydaları japon eriği erigi Japon eriği ve faydaları hakkında sizlere detaylı olarak tüm bilgileri veriyorum Ginkgo biloba nedir ve ginkgo biloba faydaları nelerdir? Ginkgo biloba olarak bilinen japon eriği hafızayı güçlendirici özelliğiyle tanınmaktadır. Japon eriği(Ginkgo biloba) yaşayan en eski ağaç olarak bilinir ve hakkındaki kayıtlar İ.Ö....
  2. Kuru erik faydaları

    Kuru erik faydaları

    kuru eriğin faydaları kuru erik faydaları erik faydalari kaç kalori kuru erik, faydaları, kompostosu, reçeli, kalorisi, hoşafı, kaç kalori, sosu, yararları, tatlısı Kompostosu, reçeli, hoşafı yapılan kuru erik, kimi zamanda sos olarak lezzet katar tatlılara Melek'ler. Peki kuru erik kaç kaloridir, bilen var mı? Buyrun Melek'ler kuru erik ve faydalarına:) Kuru erik, sağlık açısından çok...
  3. Erik kurusu faydaları

    Erik kurusu faydaları

    erik kurusu faydaları erik kurusunun faydaları kurusu nasıl yapılır erik kurusu faydaları, kalori, nasıl yapılır, O mayhoş tadı ile bir çok hamilenin aşerdiği şeylerin başında gelen eriğin kurusunun faydalarını öğreneceğiz bu yazımızda Melek'ler. Kuru erik ve özellikleri: Kuru erik bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitamini içerir. Mürdümeriğinin bağırsakları çalıştırıcı etkisi...
  4. Kırmızı Eriğin faydaları

    Kırmızı Eriğin faydaları

    kırmızı eriğin faydaları kırmızı erik faydaları ilkbahar meyveleri can eriğinin meyvelerin faydaları,yararlı meyvler,sağlıklı yaşam,erik,kırmızı erik,kırmızı erik nelere iyi gelir,eriğin faydaları,vitamin deposu erik. en sevdiğim meyveler arasındadır erik. kırmızı eriğide olgunlaşmadan yemeyi çok severim. bu konuyu açarkende ağzımın sularını damlata damlata açtım :D:D ımmmm canım nasıl...
  5. Kurutulmuş Erik Vücuda Faydaları

    Kurutulmuş Erik Vücuda Faydaları

    Kurutulmuş Erik Faydaları Nelerdir Kurutulmuş Erik Faydası Nedir Kuru Eriğin Yararları Birçoğumuzun evlerimizde tüketmeye çalıştığı kuru tulmuş eriğin özellikleri ve vücuda faydaları hakkında ki bilgilerimiz şöyle melekler ; Kuru eriğin faydaları yararları Kuru Erik su, seker, karbon hidratlar, asidler, albuminler yelozdur. bunlardan başka a, C ve b vitaminler, minerallerden demir,...

Sayfayı Paylaş