Erkek kısırlığında yeni gelişme haritalama

Uzman SühaN

Administrator
Erkek kısırlığında yeni gelişme haritalama
Erkek sperm bozukluklarının en önemlisi erkeğin hiç sperminin olmadığı hallerdir. Çok yakın geçmişte bu erkeklerin kendi spermleri ile eşlerinin hamile kalmaları olanaksız görülüyordu. Son zamanlarda tüp bebek tekniklerinde yapılan gelişme ile testislerden alınan biopsilerde bulunan spermlerle kadının yumurtasının döllenebilmesine olanak sağlandı ve bu yolla gebelikler oluşturuldu. Bu tekniklerde yumurtanın döllenebilmesi için erkek testislerinde sperm bulunabilmesi kadar varsa kaliteli dölleme yapabilecek spermlerinde bulunabilmesi gereklidir.

Aksi takdirde döllenme olsa dahi gebelikler oluşmamaktadır. Son yıllarda uygulanmaya başladığımız “MAPPING” veya “HARİTALAMA” tekniği ile testislerde sperm bulabilme olasılığı arttırılmış ve bulunan spermlerinde iyi dölleme yapabilecek kalitede olması sağlanabilmiştir. Bu teknikte özel metotlarla testislerde sperm yapım alanları tespit edilerek bu bölgelerden biopsi alınmaktadır.Kan Testi ( Hormon Profili ): Hormon profilin de bakılan hormonlar: 1-) FSH ( Folikül Stimülte Edici Hormon ) 2-) Serbest Testesteron 3-) LH ( Luteinizan Hormon) 4-) Prolaktin 5-) Total Testesteron 6-) Östradiol 3-) Testis Biyopsisi/Mapping:




ee.jpg


Şimdi sıra geldi biyopsiye.


Diyelim ki testleri yaptık ve ejakültta ( semen analizine ) sperm bulamadık işte burdan sonra devreye biyopsi giriyor. Bir hastaya testis biyopsisi yapmak için hastanın ağır oligospermisi (yeteri kadar sperm sayısının olmaması) yada azoospermi ( hiç spermi olmaması ) gerekmektedir. Hasta genel anestezi altında uyutularak 1 saat süren bir işlem sonucunda hastanın testisinin belirli yerlerinden örnekleme alınarak labaratuvara gönderilir. Hastada sperm bulunma şansı %50’dir. Bu spermlerin gebeliği sağlayıp sağlayamayacağı sonucuna, mikroskop altında incelenerek karar verilir. 4-) Kromozom Analizi ve Karyotip Değerlendirme: Bu konu çok geniş ve tibbi genetik tarafından incelenen ve bu dalın gelişimi ile her yıl çok daha farklı nedenler bulunan bir konudur. Bazı insanların genetiklerinde çeşitli anomaliler vardır ve bu yüzden maalesef bu hastalar asla çocuk sahibi olamazlar. Genlerinde doğuştan olan bu değişiklikler hastanın çocuk sahibi olmasını engeller. Büyük ihtimalle bu genleri araştırmaya kalkmayacaksınız ( çünkü bu konular çok uzun) ancak ben yinede birkaç örnek vereceğim: 1-) SRY geni Mutasyonları 2-) AZF bölge mutasyonları 3-) DAZ geni Mutasyonları 4-) Klinifelter Sendromu 5-) Mikst Gonadal disgenezi 6-) Y kromozom mutasyonları 7-) Otozomal Translokasyonlardır. 5-) Radyolojik Görüntüleme: a) Skrotal Doppler: Ulturasonografi ile testis incelenir. Bu görüntüleme yöntemi ile sadece genel bir fikir elde edilebilir. b) Vazografi: Normal ejakülasyon miktarı çıkaran ancak semen örneğinde sperm bulunmayan hastalarda obstrüksiyon ( tıkanıklık ) seviyesini belirlemek için kullanılır. c) TRUS: Seminalis toplardamarlarını ve spermin boşalmasını sağlayan kanalları incelemek için kullanılan bir yöntemdir.

Gördüğünüz gibi bir hastaya infertilite ( Kısırlık ) tanısı koymak hiçte kolay değildir. Bir çok test bir ve birçok bilim dalının kullanılmasını gerektiren multi-disipliner bir yapı gerektirir. Burada daha fazla izaha inemeyeceğim ayrıntılar ve detaylarda mevcuttur. İnfetilite klinikte androloji ana bilim tarafı tarafından incelenmektedir. Hastaya infertil diyebilmek için bu kadar uğraşın nedeni kişinin mutluluğudur. Hasta bu uzun yol boyunca psikolojik olarak desteklenmeli ve gerçek hastaya çarpıtmadan iletilmelidir
 
Geri
Üst