Erkeklerin Baba Olmasını Zorlaştıran Sorunlar Nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Erkeklerin Baba Olmasını Zorlaştıran Sorunlar Nelerdir?
baba olamıyorum,baba olmak istiyorum,erkek kısırlığı,erkek kısırlığında erken teşhisin önemi,baba olmayı engelleyen durumlar,babalık ve erkek kısırlığı hakkında bilgiler


bb.jpg


Uzmanlar, çocukların 10, 13 ve 15'inci yaşlarında, gelişimlerini kontrol etmek amacıyla muhakkak bir uzmana gösterilmesini tavsiye ediyor. Erkek çocukların ergenliğe geçişi sırasındaki gelişimleri incelemenin hala bir tabu sayıldığına işaret eden uzmanlar, gereken kontroller yapıldığı takdirde pek çok problemin engellenebileceğini hatılatıyor. Ne yazık ki ihmal, yanlış ahlaki kavramlar ve sorunu yadsımak hala geçerliliğini koruyor. Çocuklar bu konuları aileleriyle konuşmaktan kaçınıyor; okullarda verilen eğitim ve sağlık sistemi bu sorunlara yardımcı olmakta yetersiz kalıyor. Oldukça yetersiz kalmakla birlikte okul sıralarında verilen cinsellik eğitimi, çocuğun tek sağlıklı bilgi edinme kaynağı olduğu göz önünde bulundurulursa, önemini koruyor.

Evlenmeden önce mutlaka test yaptırın

Şu an için ailelere düşen, olası problemleri keşfedip gereken adımları atmak. Evlenmeden önce mutlaka meni testi yaptırılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, eşlerden birinin kısır olduğu erkenden anlaşılırsa vakit kaybedilmeyeceğini ve gereken tedavilere derhal başlanabileceğini belirtiyor. Meni testinin üç temel avantajı bulunuyor.

Sosyal koşulların değişmesiyle çocuk sahibi olma yaşının giderek ilerilere, 30'lu hatta 40'lı yaşlara doğru kaydığını ifade eden uzmanlar, kısırlık teşhisinin bu dönemde konmasının tedaviden sonuç alınmasını geciktirebileceğini veya engelleyebileceğini söylüyor. İkinci bir neden, herhangi bir patoloji ya da sperm kalitesinde düşüklük teşhis edilirse, çocuk sahibi olmak için en uygun dönemler belirlenebiliyor. Bu testin yardımı dokunacağı düşünülen üçüncü bir alan ise, mahkemelere akseden vesayet davaları.

Erkeğin kısır olduğunun anlaşılmasıyla pek çok evliliğin boşanmayla sonuçlandığını hatırlatan yetkililer, zamanında yapılacak bir test ile benzer sorunları başlamadan engellemeyi öneriyor. Skrotum (testisleri içinde bulunduran zar) damarlarının genişlemesi sonucu oluşan varikosel, kısırlığa yol açan en önemli faktörlerden biri. Bacaklarda varis oluşumu kan dolaşımını yavaşlatarak skrotumun ısısını birkaç derece birden yükseltiyor. Bunun sonucunda spermler yüksek ısıda varlıklarını sürdüremiyor. Varikosel hastalığında erkeklerin çocuk yapma becerisi, testisteki kan dolaşımının bozulması nedeniyle azalabiliyor. Varikosel cerrahi müdahele ile düzelebiliyor. Özellikle erken yaşta yapılan ameliyatla, olumlu sonuçlar alınıyor. Jenital organda oluşan enfeksiyonlar, menide önemli değişikliklere neden olabiliyor. Prostatit (prostat bezinin çeşitli enfeksiyon durumları), gerek teşhis gerek tedavi aşamasında en fazla sorun yaratan rahatsızlıkların başında geliyor.

Ancak enfeksiyonlar tedavi edildiği takdirde çocuk sahibi olmak mümkün. Gebeliğin doğal yollarla gerçekleşmemesi halinde ise suni döllenme yoluyla gerçekleşmesi şansı her zaman mümkün. Enfeksiyonun tedavisi, spermlerin hareketliliğini de hızlandırabiliyor. Meni kanallarının tıkanması, ırsi olabildiği gibi sonradan da oluşabilir. Bu durumda meni normal şekilde üretilmeye devam eder, ancak yolu tıkalı olduğundan akışı sağlanamaz. Cerrahi bir müdahale, daha da iyisi mikrocerrahi ile mükemmel sonuç alınabilir. Testislerin normal olarak skrotum torbasının içinde bulunması gerekir. Ancak ortalama olarak her 100 kişiden birinde testisler skrotum içindeki normal pozisyonunda yerleşmez, bunun yerine kasıklara, hatta karın boşluğuna doğru kayar. Doğuştan gerçekleşen bu problem ancak erken yaşlarda çözülebilir.
 
Geri
Üst