Erken doğumun nedenleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Erken doğumun nedenleri nelerdir ?
Gebe kadınlar arasındaki en yaygın ve korku nedenlerinden biri erken doğumdur .Prematüre' veya 'preterm' bebeğin tanımı 37 haftadan önce doğmuş bebeğin tanımıdır. Erken doğum, 37 haftalık hedeften önce gerçekleşirse daha büyük risk taşır. Prematüre doğumların çoğu açık bir sebep göstermez. Genellikle az ya da hiç uyarı yapmaz. Stresli olaylar erken doğuma neden olabilir. Bununla birlikte, günlük yaşamdaki normal streslerin erken doğum yapabileceğine dair bir kanıt yoktur. Makalemizin devamında erken doğum, erken doğum nedir,erken doğum nedenleri,erken doğum belirtileri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.




erken doğum nedneleri.jpg





Normal doğumda, gebelik 37 ila 42 hafta arasında kabul edilir . Buna göre, doğum 37 hafta öncesinde prematüre olarak kabul edilir ve çocuğa prematüre bebek denir. Hamilelik döneminde, prematüre doğumlar 3 tipe ayrılır. 22-27. Haftalarda çok erken prematüre doğum , 28-33 . haftalarda erken preterm doğum , 34-37. Haftada prematüre doğum. Prematüre bebekler, tam süreli bebeklerden daha kolay hastalanırlar. Bu nedenle, bebeğinizi hasta aile üyelerinden ve arkadaşlarınızdan uzak tutmak önemlidir.



Erken doğum nedeni nedir?


Erken doğum, fetüs , anne veya her ikisi ile ilgili bir sorundan kaynaklanabilir . Genellikle sebep bilinmiyor. En yaygın nedenler şunlardır:


Plasenta ile ilgili sorunlar .


İkizler veya daha fazlası olan gebelik.


Annedeki enfeksiyon.


Serviksle ilgili problemler .


Hamilelikte uyuşturucu veya alkol kullanımı.



Annedeki enfeksiyonlar erken doğuma neden olabilir. Bakteriler tarafından üretilen maddeler amniyotik kese çevresindeki zarları zayıflatır ve su kırılmasına neden olabilir.Daha önce erken doğum yaptıysanız, ard arda gelen hamileliklerde riskiniz daha yüksektir. Prematüre doğumlar aynı zamanda, diyabet, kalp rahatsızlıkları, lupus, yüksek tansiyon ve preeklampsi kan pıhtılaşma bozuklukları annedeki bir sağlık durumuna bağlı olabilir .



erken doğum.Jpeg




Erken doğum belirtileri nelerdir?



Vajinada veya rektumda pelvik basıncın artması.


Vajinadan damla damla su gülmesi yada suyun tamamen boşalması

Kanama lekelenme olması


Karın bölgesinde veya alt sırt ağrısı. Bunların ritmi olabilir veya sabit olabilir. Bu septomlara sahipseniz hemen doktora gidin.


Erken doğum için risk faktörleri


Erken doğum için bazı nedenler bilinmemektedir. Bununla birlikte, aşağıdakileri içeren birkaç ana risk faktörü vardır:


Yüksek tansiyon


Diyabet


Şiddetli hastalık

Sigara içmek


İkiz veya çoklu hamilelik


Önceki prematüre doğum



Prematüre bebeklerin hayatta kalma şansı


Hayatta kalma şansı, bebeğin prematürite derecesi ve doğum ağırlığına bağlıdır



Genellikle 36 haftalık gebelik haftasında doğan bebekler bir yenidoğan ünitesine kabul edilir. Bir prematüre bebeğin komplikasyonlarından bazıları şunları içerebilir. Akciğer hastalığı - prematüre bebeklerin çoğu, akciğerleri tamamen olgunlaşıncaya kadar oksijene ihtiyaç duyarlar. Prematüre bebekler sıklıkla ememezler ve emme ve yutkunma refleksi geliştirilene kadar bir tüp vasıtasıyla beslenmek zorunda kalırlar. Prematüre bir bebeğin karaciğeri bilirubini düzgün şekilde işleyemediğin den fototerapi farları kullanılır.



Kadın doğumlarında, 28 - 37. haftadaki doğum eylemine preterm doğum denir. Eğer şu anda olağan dışı semptomlar hissediyorsanız hemen doktorunuzla iletişime geçin. Adetle benzer şekilde ağrılarınız varsa, mesane ve vajina üzerinde yoğun baskı hissediyorsanız, kanlı akıntınız varsa, 30 saniyeden fazla süren ağrılara sahipseniz , vajina dan su geliyorsa, bebeğin hareketlerini hissetmiyorsanız bu acil bir durum olabilir. Preterm doğum yönetimi özel bir yaklaşım gerektirir: daha dikkatli ve özenli bir yaklaşım.




Gebelik planı öncesi tüm sağlık kontrollerinizi yaptırın. Kronik hastalığınız varsa gebelik planınızı hekime bildirin. Gebelik döneminde bulaşıcı hastalıklardan kaçının, Aşırı fiziksel aktiviteler yapmayın. Sağlıklı ve dengeli beslenin. Alkol sigara ve uyuşturucudan uzak durun. Stresten kaçının. Düzenli olarak doktor kontrolün de olun. Düzenli kontroller bir takım komplikasyonu erken teşhis ederek tedaviye olanak sağlar.




Genel olarak, ağır derecede prematüre bebeklerin özürlü olma riski, doğumdan sonra yaşadıkları hastalıkların derecesi ve prematüre olma durumuna bağlıdır. 24 . haftada doğan bebeklerin yaklaşık üçte biri, zihinsel engel, serebral felç , körlük veya sağırlık gibi önemli bir sakatlık geliştirecektir. Prematüre bebeklerin hayatta kalma şansı, prematürite derecesine ve doğum ağırlığına bağlıdır. Erken doğumun nedenleri tam olarak anlaşılamadığından, öngörme ve önleme zordur.Hayatta kalan prematüre bebekler görme bozukluğu, gelişimsel gecikme ve öğrenme güçlükleri de dahil olmak üzere hafif ila ağır derecede engelli olma riski altındadır.
 
Normal bir hamilelik 40 hafta sürer. Gebeliğin 37. haftasından önce doğum gerçekleşirse buna erken doğum denir. Tüm gebeliklerin yaklaşık % 10 u erken doğum ile sonuçlanmaktadır. Preterm doğum nedenlerini ve neden olduğunu açıklamak her zaman mümkün değildir. Enfeksiyon, plasental problemler veya genetik problemler gibi nedenler erken doğumu gerçekleştirebilir. Erken doğumun önlenmesi hala kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duymaktadır.Prematüre doğumun fetüs, anne veya her ikisi ile ilgili sorunları içeren birçok nedeni olabilir. Prematüre doğumla sonuçlanabilecek bazı enfeksiyon türleri vardır. Değiştiremediğiniz bazı risk faktörleri olsa da, erken doğum yapma olasılığını azaltabileceğiniz birkaç genel yol vardır. Bunlar, sağlıklı bir hamileliği teşvik eden davranışları içerir. Ağır kaldırmayın,sağlıklı beslenin, alkol ve sigaradan uzak durun,enfeksiyonlara karşı önlem alın,bol bol dinlenin. Erken doğum riski için mutlaka düzenli olarak hekim kontrolün de olunuz.
 
Geri
Üst