Erol PARLAK

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Erol PARLAK
erolp.JPG
1964 yılında Ağrı Eleşkirt’ de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Müziğe küçük yaşta bağlama ile başladı. Ankara’da ki ustaları izledi, etkilendi ve bağlama çalmayı öğrendi. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na girdi.

1985-1986 öğretim yılında öğrenimini tamamladıktan sonra aynı kurumda dört yıl süreyle öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1987 yılında başladığı Yüksek Lisans eğitimini 1990’da "Bozlaklar" konulu tezi ile tamamladı. Aynı yıl TRT İstanbul Radyosu’na sınavla "yetişmiş sanatçı" olarak girdi. Sekiz yıl sürdürdüğü bu görevinden 1998’ de istifa ederek ayrıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1992 yılında başlamaya hak kazandığı ‘‘sanatta doktora’’ eğitimini 1998 de tamamladı.

Anadolu’nun değişik yörelerinde özellikle "bağlama çalış teknikleri, saz ve ses tavırları" konusunda araştırma incelemeler yaparak yurt içi ve yurt dışında katıldığı konferans, seminer ve konserlerde tanıttı. 1000’e yakın halk ezgisi derledi. Anadolu’ da unutulmaya yüz tutmuş "el ile bağlama çalma tekniği" (şelpe) nin yeniden gündeme getirilmesi konusunda başta Ramazan Güngör, Nesimi Çimen olmak üzere birçok usta üzerinde çalışmalar yaptı. Özellikle Batı, Güneybatı Anadolu ve Türki Cumhuriyetlerde yaptığı araştırmalarla Anadolu ve Orta Asya müziği arasındaki temel benzerliklere bağlı olarak çeşitli sesler üzerinde yoğunlaştı.1993 yılında Arif Sağ ve Erdal Erzincan ile birlikte bağlama üçlüsü oluşturarak dünyanın çeşitli yerlerinde konserler verdi. 1996 yılında Köln Filarmoni Orkestrası eşliğinde Köln Filarmoni salonunda verilen ve büyük ilgi gören konser bunlardan biridir.

Neşet Ertaş’dan Davut Sulari’ye kadar Anadolu’nun önemli birçok ustasını yorumlamasıyla tanınan sanatçının müzik dinleyicilerine sunduğu bir adet Arif Sağ ve Erdal Erzincan’ la üçlü, iki sözlü, bir enstrümantal olmak üzere üç solo albümü bulunmaktadır. "Bozlaklar" kitabı yayınlanmak üzeredir. "Türkiye’ de el ile (tezenesiz ) saz çalma geleneği ve çalış teknikleri" ve "Şelpe Tekniği Metodu-1 El ile Bağlama Çalma"adlı iki kitabı yayınlanmıştır.
 
Geri
Üst