Ertesi gün hapı hakkında yanlış bilinenler

Uzman SühaN

Administrator
Ertesi gün hapı hakkında yanlış bilinenler
Bayanların ve özellikle de evli bayanların hayatlarında kimi zaman kullanmak zorunda kaldıkları ertesi gün haplarının temel olarak görevi partnerleri ile birlikte korunmasız ilişki sonrasında kullanılan ve ana amacı hamile kalınmasını engellemek olan bir ilaçtır. Halk arasında doğru bilinen yanlışlar arasında ise ertesi gün haplarının %100 etkisi olduğudur. Bu yanlış bir bilgidir ve %100 gibi oran mümkün olmamaktadır. Ertesi gün hapını cinsel ilişkinin hemen arkasından ne kadar erken süre içerisinde alabilirseniz etkisi bir o kadar da fazla olacaktır. Ertesi gün hapının cinsel ilişki sonrasında en geç 72 saat içerisinde alınması gerektiğini de unutmamalısınız.



Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar ?
Milyonlarca çiftin yanlış bildiği konulardan biri de cinsel ilişki sırasında hemen hamileliğin gerçekleştiğidir. Bu tamamen yanlıştır ve hamile kalınabilmesi için cinsel ilişki sonrasında en az 6 gün geçmesi gerekmektedir. Ertesi gün haplarının ne işe yaradığı ise bu 6 gün içerisinde erkeğin sperminin kadın yumurtalıkları ile birleşmesini engelleyerek yumurta üretmesini engellemektir. Ancak cinsel ilişkiden sonra ilk 72 saat sonrasına kadar ertesi gün hapını almadıysanız çok geç kalmış olabilir ve hamile kalmış olabilirsiniz.






3.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE

Satın almak çok zor”
Bu hapı almanın öyle zor bir yanı yok. Hatta hapı almak için reçeteye bile gerek yok. Özellikle kadınlar bu tür alışverişlerde çekingen olabiliyorlar. Ancak bu hemen her kadının kullanabileceği birşey. Bu nedenle bu tür ilaçları alırken yüzünüz kızarmasın.

“İçtikten sonra kendinizi berbat hissediyorsunuz”
Kullandığınız çoğu ilacın yan etkileri bulunuyor. Ancak o yan etkileri mutlaka gerçekleşecek diye bir kaide yok. Ertesi gün hapı genelde hafif mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabiliyor. Bu da en fazla 2-3 gün kadar sürüyor.

“İlişkinin hemen ardından almazsanız, beklenen durumun önüne geçemeyebilirsiniz”
Adının ertesi gün hapı olması sizi bu düşünceye itiyor olabilir. Ancak hapı ilişkinin ertesi günü almayı unutursanız dert etmeyin. Araştırmalara göre ilacı ilişkiden sonraki dört gün içinde alma şansınız var.

“Hamile olanların çocuğuna zarar verebilir”
Hamile olanların bu ilacı kullanmaması gerektiği ve ilacın çocuğuna zarar verebileceği konusunda söylemler bulunuyor. Ancak bunun pek doğru olduğu söylenemez. Bu ilaç zaten döllenmiş olan yumurtaya zarar vermez. Gebeliği sonlandırmak için kullanmayı düşünüyorsanız, boşuna denemeyin.

“Kilolu kadınlarda fayda etmiyor”
Araştırmalar doğrultusunda bu konu hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamamış. Yani kilolu kadınlar da rahatça kullanabilirler.

“Başka uyguladığınız bir korunma yöntemi yoksa kullanabilirsiniz.”
Bu bilgi de doğru değil. Hap dışında tercih edilebilecek bir diğer alternatif prezervatif. Ancak onların yırtılması durumunda korunma sağlanamıyor. Cinsel hayatınızda daha temkinli olmak ve herhangi bir olumsuz durumla karşı karşıya gelmek istemiyorsanız, her ilişki sonrasında ertesi günü hapı kullanmanızda fayda var.
 
Geri
Üst