Eşimle kan uyuşmazlığımız, hamileliğimi ve bebeği etkiler mi?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Eşimle kan uyuşmazlığımız, hamileliğimi ve bebeği etkiler mi?
kan uyuşmazlığı aşısı kan uyuşmazlığı bebeği nasıl etkiler uyuşmazlığında kürtaj uyuşmazlığının zararları uyuşmazlığının bebeğe zararları
Annenin kan grubu Rh negatif, babanın kan grubu Rh pozitif olduğunda bebeğin kan grubunun Rh pozitif olma ihtimali vardır. Bu durumda anne ve bebek, kan grupları farklı olacaklarından kan uyuşmazlığı riski taşır. Eğer herhangi bir şekilde (doğum, düşük, kürtaj gibi) anne kanına bebek kanı karışırsa, anne için farklı olan bu kan grubuna karşı vücudun savunma mekanizması harekete geçer ve antikor dediğimiz maddeler üretilir. Annede antikor oluşumu, ancak bebeğin kanı anne kanına sızdığında gerçekleşir. Birinci hamileliğinde Rh pozitif kana karşı duyarlı hale gelen anne, bundan sonraki hamileliklerinde bebek kanı Rh pozitif olursa bebeğe zarar verir.

Anne adayında bulunan Rh pozitif kana karşı oluşan antikorlar göbek kordonundan bebeğe geçerek bebek kan hücrelerini tahrip eder. Bu durum bebeğin hayatını tehdit eden ciddi kansızlık ve kalp yetmezliği oluşturur. Bebekte aşın şişme (ödem -Hidrops) gelişebilir. Korunma olarak ilk hamilelik muayenesinde anne kan grubu mutlaka tayin edilmeli ve Rh negatif olan hamilelerde antikor oluşup oluşmadığı test edilmelidir. Antikor testi hamileliğin 28′incı haftasında tekrarlanmalı ve eğer negatif ise anneye aşı yapılmalıdır.

Her kan uyuşmazlığı olan hamileye, doğum (bebek kanı Rh pozitif ise), düşük veya kürtaj sonrası ilk 72 saat içinde kan uyuşmazlığı aşısı yapılır. Ayrıca hamilelik süresince ammosentez (bebeğin suyundan örnek alınarak genetik inceleme yapılması) ve doğum öncesi kanama gibi durumlarda da anneye aşı yapılması gerekir. Kan uyuşmazlığı gelişen anne ve bebekte yapılacaklar. Bebekte kansızlık, genel bir vücut ödemi, kalp yetmezliği ve bebek olumu gibi ciddi problemler doğurabilir Bu durumun değerlendirilmesinde ve tedavisinde yapılacak olanlar şunlardır: Bebek eğer anne karnında kan uyuşmazlığından etkilenmiş ise etkilenme derecesine göre bebeğe anne karnında iken kan nakli veya acil doğum gibi girişim gerektiren tedaviler uzman doktor tarafından yapılır.
 
Geri
Üst