Ev alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ayşegül AYRANCI

Daimi Üye
Ev alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Hepimiz bir gün ev sahibi olmak isteriz. Birikim yaparak ya da o girmek istemediğimiz kredi borçları içine girerek ev sahibi olma fırsatını değerlendirmek isteriz. Ev sahibi olma arzusu içine iken birtakım hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Peki, hiç düşündünüz mü bu hususlar neler olmalıdır? Ev alırken nelere dikkat etmeliyim? Hele ki bu ilk eviniz olacaksa biraz daha titiz davranmalısınız. Çünkü ev alma konusu çoğu kişinin bilgi sahibi olmadığı detaylı konular arasında nüksetmektedir. Şimdi sizlere sırası ile ev alırken ne gibi kriterlere dikkat etmeniz gerektiği konusunda aydınlatıcı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Haydi başlayalım.
Fotolia_132930217_Subscription_Monthly_M.jpg



Öncelikle alacağınız evin sağlamlığı ve güvenilirliği esas alınmalıdır. Siz bir binada ne kadar sağlam bina tercihinde bulunma fırsatında bulunursanız o kadar şanslı olursunuz. Çünkü sağlam bir temel bir ev alımında dikkat edilmesi gereken ilk husustur.

Projesi ve binada kullanılan malzeme kalitesi, malzeme uygunluğu da ardı sıra dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Bina için yapılacak uygulamalar ve işçilik kalitesine de dikkat etmelisiniz. Tüm bu saydıklarımı göz önüne alarak bina tercihinizi olması gereken yönünde yapmaya gayret etmelisiniz.
ev-alirken-nelere-dikkat-edilmeli-infografik.jpg


Güvenilir bir yapı seçiyorsanız zemin etüdü dikkat edeceğiniz en önemli nokta olacaktır. Zemin etüdü bir binanın deprem esnasında vereceği tepki bakımından sağlamlık kriteri ile örtüşmelidir. Yapının inşa edilirken arazinin yapılaşmasına uygunluğuna göre tercihlerde bulunmaya özen gösterilmelidir. Ev alırken yeni evliler bu konuya bazen özen göstermeyebilmektedirler. Yeni evli olmanın verdiği heyecan ile bu olabilmektedir. Zemin etüdü konusunun yapılıp yapılmadığı hususunu lütfen göz ardı etmeyiniz.
yatirim21.jpg

Yapının mimari ve yapı özellikleri de iyi incelenmelidir. Banyo, mutfak, salon, oturma odası gibi odalarda hangi tür malzemeler kullanıldığını sorup birinci dilden öğrenmeye bakın. Projelendirilip bu projeye uygun malzeme seçilip seçilmediği hususu bu konu ile bağlantılı olarak dikkat edecekleriniz arasında yer almaktadır.
maxresdefault.jpg

Özellikle bina iskeletinde demir ve beton seçiminde doğru seçimler yapılmalıdır. Ayrıca bu seçimlerin doğru işçilik kalitesi ile inşa edilmesine dikkat edilmelidir. İşçilik konusu da asla es geçilmemelidir. Bazı bina satışlarında dolandırıcılık olayları olabilmektedir. Bu konuya hakim olmalı, bilgi edinmelisiniz. En önemlisi alacağınız binanın tapu kayıt araştırmasını mutlaka yapmalısınız.
 
Geri
Üst