Ev Temizliğinde Püf Noktalar Nelerdir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Ev Temizliğinde Püf Noktalar Nelerdir?
ev temizliği, püf noktaları, bilinmesi gerekenler, öneriler, tavsiyeler, ile ilgili bilgiler burada melekler



temizlik-2e9.jpg



Ev temizliği bazen gözümüzde büyür,nerden başlayacağımızı ,kirlerle nasıl başa çıkacağımızı şaşırırız melekler :S

Ancak birkaç noktaya dikkat edersek,kolayca işleri yoluna koyabiliriz.Mesela;


KAPILARINIZ SARARDIYSA…

Kapı ve camlarınızın çerçevelerini ne kadar silerseniz silin, özellikle beyaz renkte olanlar, kış aylarında kalorifer ve soba havasından nasibini büyük ölçüde alırlar. İşte bu durumda sararan kapı ve camlarınızın çerçevelerini deterjanlı suyla silmekle çıkaramayabilirsiniz. O halde soğandan yararlanın. Birkaç soğanı, kabuğunu soyduktan sonra yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sonra da soğumaya bırakın. Hafif ılıkken bu suya batıracağınız bir bezle sararan kapı ve cam çerçevelerinizi silin. Sarılıktan iz kalmayacaktır.

SÜPÜRGELERİNİZİ SAKLARKEN

Süpürgelerinizi daima, saplarına bağlayacağınız bir parça iple asarak saklayın. Böylece uçları kıvrılıp, bozulmaz. Asacak bir yeriniz yoksa, o zaman süpürgelerinizi sapı aşağıya gelecek şekilde duvara dayayın…

BANYO PERDESİNİ ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE YIKAYIN

Banyo perdesinin temizliği aslında çocuk oyuncağından farksız… Çünkü bu banyo perdesini de tıpkı diğer kıyafetleriniz gibi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Ama ardından da durula*mayı unutmamalısınız.

MATLAŞAN MARLEYLER İÇİN

Matlaşan ve sizi rahatsız eden marleylerinizi silerken, son durulama suyuna bir miktar sirke katarsanız, marleylerin pırıl pırıl parladığını görebilir*siniz…

OYMALI MOBİLYALARIN TEMİZLİĞİ

Oymalı mobilyaların temizliğinden korkmayın. Hafifçe nemlendirilmiş bir eski diş fırçası ya da eski bir yağlı boya fırçasıyla eşyanızın tozunu alıverin.

MOBİLYALARDAKİ KİRLER

Mobilyalara yer etmiş, bir türlü çıkmak bilme*yen kir izlerini, deterjansız da çıkarabilirsiniz. Birayla nemlendireceğiniz bir parça bezle, kirli kısımları ovun, lekeden iz kalmayacaktır.

TOZ BEZLERİ

Toz bezlerinizin, toz bırakmasından yakınıyorsanız o zaman her toz aldıktan sonra bezin durulama suyuna bir miktar gliserin katın. Böylece bir dahaki sefere daha rahat toz alabilirsiniz.

BANYONUZDAKİ ARMATÜRLER

Banyonuzdaki armatürlerinizi parlatacak özel sıvınız bitmişse üzülmeyin. Önceden nemlendirdiğiniz bir parça bezi una batırıp, armatürlerinizi bununla ovarsanız, özel deterjana gerek kalmadığını görebilirsiniz.

EVİ TOPLARKEN

Temizliğe başlamadan önce tabii ki evi şöyle bir dolaşır, etraftaki yayıntıları toplarsınız… Salo*nun orasına burasına saçılmış oyuncakları, çocuk odasındaki kirli çorapları ve daha pek çok yayıntıyı ait oldukları yerlerine ulaştırırsınız… Bu da zaman alır… Oysa evinizi toplarken belinize, önünde büyük bir cebi olan bir önlük takarsanız, sürekli tek bir yayıntı içinde odaya girip çıkmanız gerekmez… Önlüğün cebinde biriktireceğiniz yayıntıları daha sonra da ait oldukları yerlerine kaldırabilirsiniz.

RADYATÖRLERİN TOZUNU ALIRKEN

Radyatörlerinizin tozunu almak gözünüzde büyüyorsa, bir de şu yöntemi uygulayın. Radyatör*lerin arkasına ıslak bezler asın. Sonra da elektrikli süpürgenizin hava püskürten tarafıyla tozları, radyatörlerin arkasına doğru üfleyin. Böylece arkaya uçuşan tozlar, asılı olan ıslak bezlere yapışacaktır.

ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE

Elektrikli süpürgenin sadece torbasını değil, zaman zaman ucunda fırçası bulunan hortumunu da temizlemelisiniz. Fırça kısmına takılan tozlar, tıkanıklığa neden olabilir.

ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE KULLANIRKEN

Elektrikli süpürgenizin birbirine geçerek mey*dana gelen uzun hortumu, süpürgenizin çalışma süresi içinde sıkışabilir ve sonra sökmek isteseniz bile birbirinden ayıramazsınız. O zaman süpürgeyi kendi halinde soğumaya bırakın, parçalar daha ko*lay çözülecektir.

DÖŞEMELERİN TEMİZLİĞİ

Döşemeleri temizlerken ille de pahalı deterjanlar kullanmanız gerekmez. Sirkeli suya batıracağınız bir parça bezle sileceğiniz döşemeler, tertemiz olacaktır.

CAM SİLERKEN

Cam silme suyuna hiç tuz katıldığını duymuş muydunuz? Evet, cam silme suyuna katacağınız bir parça tuz, hem camların daha kolay temizlenmesini, hem de pırıl pırıl parlamasını sağlayacaktır.

YERDEKİ CAM KIRIKLARI

Çoğu zaman kırılan bardağa üzülmez, yerlere saçılan cam kırıklarını nasıl toplayacağımızı düşünürüz kara kara… İşte böyle bir durumda cam kırıklarını temizlemenin en emin yolu, ıslatacağınız bir parça pamuktur. Islak pamuğu yerde gezdirin, cam kırıkları pamuğa takılacaktır.

PASPAS YIKARKEN

Tabii zaman zaman kapıdaki paspas da yıkanır… Ama tüylerinin ilk aldığınız günkü gibi sert olmasını istiyorsanız, bundan böyle paspasınızı bol tuzlu suda yıkayıp, temizleyin.

KAPI TOKMAKLARI

Pirinçten ya da herhangi bir metal türünden olan kapı tokmaklarınızın, kollarınızın pırıl pırıl par*lamasını istiyorsanız, bunları gazete kâğıdı ile ov*manız yeterli… Tabii ellerinizi karartan gazete kâğıdının, kapınızı kirletebileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Ama sabunlu suyla işinizi kolayca halledebilirsiniz.

BANYO PERDESİ İÇİN

Siz de bilirsiniz, banyo perdeleri zamanla ka*rarır. Özellikle perdenin uç kısımlarında, çıkmayan siyah izler oluşur. Bu izleri çıkaramazsınız ama oluşmasını önleyebilirsiniz. Her banyodan sonra, kısaca perde her ıslandıktan sonra, sirkeli suyla siler ve kurularsanız, kararmasını önleyebilirsiniz.

KRİSTAL AVİZENİZİ PARLATIN

Toz, sigara dumanı kristal avizelerin başlıca düşmanı sayılır. Daha doğrusu palaklığını alır… Bu durumda kristal avizelerinizi sık sık temizle*meniz gerekir. Ama sabunlu su yerine, temizleme suyuna biraz karbonat katarsanız, avizelerinizin daha kolay temizlendiğini göreceksiniz. Karbonat yerine, sirke de kullanabilirsiniz.
 
Geri
Üst