Ev yapımı bulaşık deterjanı yapılışı

Uzman SühaN

Administrator
Ev yapımı bulaşık deterjanı yapılışı
Mutfaklarda yiyecek hazırlarken ve evde gıda tüketirken tabak, tencere, tava gibi nesneler kullanılır. Bu nesneler kullanım sonunda gıda artıkları ile kirlenmiş hale gelir. Hemen hemen her gün gerçekleştirilen bulaşık yıkama eylemi de bu nesnelerin temizliğini sağlamak için gerekli olan eylemdir.


Bulaşıklar elde ya da makine yardımıyla yıkanır. Fakat nasıl yıkanırsa yıkansın sadece su, gıda artıklarını temizlemeye yetmez. Bu sebeple bulaşıkların elde ya da makinede yıkanması esnasında deterjan kullanımı gerekir. Makinede ya da elde yıkama kullanımlarına uygun bulaşık deterjanı çeşitleri ayrıdır.





4.jpg







Bu iki çeşit bulaşık deterjanını da evde imal etmek mümkündür. Ev yapımı bulaşık deterjanı kullanımı hem ev ekonomisine katkı sağlayacak hem de bileşiminin net bilinmediği ürünlerin gıda tüketimine yarayan nesnelerle temasına engel olacaktır.


Elde bulaşık yıkama deterjanı için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:


1 yemek kaşığı boraks
Yarım kalıp beyaz sabun
10 - 15 damla esansiyel yağ


Elde bulaşık yıkama deterjanı yapmak için uygulanacak adımlar aşağıdaki gibidir:



3 - 4 su bardağı sıcak su bir kabın içerisine alınmalıdır. Bu suya yarım kalıp beyaz sabun rendesi ve 1 yemek kaşığı boraks eklenmelidir. Sabun eriyene kadar iyice karıştırılmalı, erime gerektiği gibi sağlanmıyorsa mikser kullanılmalıdır. Ardından karışıma 3 - 4 damla esansiyel yağ damlatılıp deterjanda hoş koku oluşması sağlanmalıdır. Karışım uygun bir şişeye alınmalıdır ve birkaç saat bekletilmelidir.



Makinede bulaşık yıkama deterjanı için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:



3 yemek kaşığı boraks
3 yemek kaşığı karbonat
3 yemek kaşığı çamaşır sodası


Makinede bulaşık yıkama deterjanı yapmak için uygulanacak adımlar aşağıdaki gibidir; 3 yemek kaşığı boraks, 3 yemek kaşığı karbonat ve 3 yemek kaşığı çamaşır sodası birbirleriyle karıştırılıp iyice harmanlanmalıdır. Ardından bu karışıma tercihe göre 10 - 15 damla esansiyel yağ damlatılıp deterjana hoş koku sağlanabilir. Bu aşamada makine kullanımına uygun toz bulaşık deterjanı kullanıma hazır hale gelmiştir.
 
Geri
Üst