Evde doğum nasıl yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Evde doğum nasıl yapılır?
evde doğum yapmak sakıncalımıdır,evde doğum yaparken nelere dikket edilmeli,evde doğum yapmak için neler gerekli,evde nasıl doğum yapılır,evde doğum yapma hakkında bilgiler

e.jpg


Evde doğum anne adayının doğumunu daha önceden planlanmış ve gerekli tedbirler alınmış şekilde kendi evinde yapmasıdır. gebelik takipleri süresince evde doğumun uygun olduğuna uzman doktorların karar vermesi gerekir, ayrıca evde doğum sırasında gerektiğinde hastayı hızla hastaneye ulaştırmak için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Buna "planlı evde doğum" denir. Planlı evde doğum bir sağlık politikası şeklinde dünyada bazı ülkelerde yaygın şekilde uygulanmaktadır, Hollanda da doğumların %30-40 kadarı evde doğum şeklinde gerçekleşmektedir. Ülkemizde uygulanan bir yöntem değildir.

Evde doğum yapılabilmesi için:
  • Hastanın hamilelik takipleri yapılmış olması gerekir.
  • Takipler sırasında gebelikte yüksek risk belirlenmemesi ve evde doğuma engel bir durum saptanmaması gerekir.
  • Annede yüksek tansiyon, diabet, çoğun gebelik, herhangi bir tıbbi hastalık gibi durumların olmaması gerekir.
  • Erken doğum olmaması gerekir.
  • Evde doğum sırasıda uzman sağlık personelinin (ebe) eşlik etmesi gerekir.
  • Evde doğum sırasında olası bir acil durum oluştuğunda veya doğum gerçekleşemediğinde hastayı hızla hastaneye ulaştıracak tedbirlerin alınması gerekir.

Neden evde doğum?
Evde doğumu yaygın olarak uygulayan ülkelerde bütün doğumların hastanede yaptırılmamasının ve evde doğumun teşvik edilmesinin nedenleri:
  • Annenin mahremiyetinden en emin olduğu yer kendi evidir. Bu nedenle burada sakin, kendine güvenen, huzurlu bir şekilde doğum yapabileceğine inanır.
  • Annenin ailesi ve kendisine en yakın kişilerle birlikte olması ona huzur ve güven verir, korkularını önler.
  • Anne evinde yatağa bağlı olmadan istediği gibi hareket edebilir. İstediği pozisyonları alabilir.
  • Evde doğum hastanede doğuma göre daha ucuzdur.
  • Anne doğumdan hemen sonra kendi evinde bebeği ile yakın temas halinde olacaktır. Anne-bebek iletişimi erken başlaycaktır. Bu nedenle evde doğumlarda emzirme başarısı daha yüksek bulunmuştur.

Evde doğum ve hastanede doğum sonuçlarını karşılaştıran birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların çoğunluğu yukarıda anlatılan uygun şartlar sağlandığında yüksek riskli olmayan gebeliklerde evde doğum sonrası anne ve bebek açısından bir risk artışı bulamamıştır. Zaten Hollanda örneğine bakarsak, evde doğumu en yaygın uygulayan ülkelerden birisi olmasına rağmen doğum sonrası anne ve bebek mortalite (problem yaşanma) oranı en düşğk ülkelerden birisidir. Bazı çalışmalarda evde doğumun epizyotomi (doğum kesisi) ve diğer müdahalelerde azalma sağladığı gösterilmiştir. Evde doğumların yaklaşık %10-20'sinde çeşitli nedenlerle hastaneye transfer gerekmektedir.

Ülkemizde evde doğum hastalarımıza kesinlikle önermemekteyiz çünkü bu ulusal bir sağlık planı haline gelmeden uygulanmaması gereken bir durumdur. Yukarıda anlatılan şartlar sağlanmadan uygulanmamalıdır. Ancak ülkemizde özellikle doğu bölgelerinde hastaneye ulaşım imkanlarının azlığından dolayı evde doğum %10-20 civarında görülmektedir. Bazı bölgelerde ise hastaneye ulaşım imkanı kolay olduğu halde ailesel, kültürel nedenlerle evde doğumlar gerçekleşmektedir. Ancak bu doğumlarda yukarıda anlatılan şartlar sağlanmadığı için herhangi bir aksilik durumunda anne ve bebek sağlığı tehlikeye girebilmektedir.
 
Geri
Üst