Evde Mırra Yapımı :)

pinar okul

Üye
Üye
Evde Mırra Yapımı :)
nbbb.jpg


Türk kahvesi, her evin olmazsa olmazıdır. Nesilden nesile yayılan bu güzel kahve çeşidi, şuan da her evde misafirlere ikram edilen geleneksel bir ikramdır. Avrupa’ya bile namı yayılmış olan Türk kahvesini, gerek yalnız başımıza gerek arkadaşlarımızla sohbet ederken yudumlamaya bayılıyoruz. Teknoloji sayesinde artık kahve pişirmek de kolaylaştı. Hızlı kahve makineleri ile kısa süre içerisinde kahve yapıyor olmanın ayrıcalığını yaşıyoruz. Bu arada, Türk kahvesini şekerli içen arkadaşlarıma bu kötü alışkanlıktan vazgeçmelerini öneriyorum; çünkü şeker, Türk kahvesinin tadını bozmaktadır. Bana göre şeker, kahvenin en büyük düşmanıdır. Yıllar önce şekersiz kahve içemeyen bir bayandım fakat şuan da şekersiz kahvenin tadını hiçbir şeye değişmeyecek durumdayım. Hemen hemen her sabah Türk kahvesi içerek güne başlarım ve fincanda kalan kahve telvesiyle yüzüme masaj yaparım. Kahve telvesinin faydaları hakkında bilgi edinmek isteyen arkadaşlarım linke tıklayabilirler.


İçimi diğer kahve çeşitlerine nazaran daha sert olsa da, Türk kahvesinin yeri her zaman özel ve ayrıdır. Ben sizlere bu paylaşımımla, evde mırra yapımından bahsetmek istiyorum. Bu tekniği, yıllar önce bir arkadaşımdan öğrenmiştim ve daha sonra sık sık uygulamıştım. Paylaşımımın dikkatinizi çekeceğinden ve evde deneyeceğinizden eminim. Evde mırra yapmak için özel araç gereçlere gerek duyulmuyor. İsterseniz size nasıl yapacağınızdan bahsedeyim; Fincanın içerisine bir tatlı kaşığı ya da bir çay kaşığı kahve koyuyoruz, (şekerli içiyorsanız, tercih ettiğiniz miktarda şeker ilave edebilirsiniz) daha sonra fincanın içerisine dudak payı kalacak şekilde su dolduruyoruz. Birkaç saniye hafif hafif karıştırıyoruz. Ocağımızın en küçük gözünü en kısık duruma getirerek, fincanı ocağa oturtuyoruz ve başında bekliyoruz. Aşağıdaki örnek tarif ettiğim şeklin görselidir.

kahve.png



Bu kısımda dikkat edilmesi gerekilen en mühim konu, fincanı ocakta unutmamanızdır ve kahvenin kaynamasını beklememektir. Evet, kahvemizi kaynamadan ocaktan almaya özen göstereceğiz. Peki, ama kahvenin içime hazır olduğunu nasıl anlayacağız? Eğer tüm dikkatinizi fincana yoğunlaştırırsanız, köpürmeye başlayan ve kaynamaya hazırlanan kahvenin görünümünde değişiklik olduğunu fark edersiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir diğeri de, çıplak elinizle kahve fincanına tutmamanız gerektiğidir. Mutfak bezi yardımıyla fincanınızın kulpundan tutup ocaktan alınız ve bir iki dakika sonra içmeye başlayınız. Yudumladığınız kahvenin çok daha yoğun ve çok daha lezzetli olduğunu ilk yudumda fark edeceksiniz. Hepinize afiyet olsun. :):):)
 
Henüz tadına bakmadığım bir lezzet.Gerçi kahve kültürüm de yok. Çok nadir keyiif kahvesi içiyorum.Oda bol şekerlisin den .Çayı daha çok tüketiyorum.Mırranın tadını da merak etmiyor değilim.Çok sert olduğu söyleniyor. Kahve tercihim de ,mersin de tükettiğim bir kaç aromatik lezzetten oluşan Osmanlı kahvesi .Tadı çok güzel . Henüz tatmayanlara tavsiye ederim.Güzel paylaşım olmuş.Emeğine sağlık canım.
 
Son düzenleme:
Mırrayı ben de içemedim daha... Tadının koyu ve acı olduğunu duymuştum ama benim yine de favorim Türk kahvesi gözümü açar açmaz güne mutlaka bol köpüklü bir Türk kahvesi ile başlıyorum;)
 
Geri
Üst