Eviniz İçin İpuçları.

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Eviniz İçin İpuçları.
Sıçrayan Yağlar: Patates ya da patlıcan kızartmalarında yağın sıçraması doğaldır, çünkü ne kadar kurularsanız kurulayın,bu iki sebzenin saldığı su yağın sıçramasına neden olur.Bunun için de her ihtimale karşı yağa bayat ekmek kabuğu koyun. Cam Silerken: Cam silme suyuna hiç tuz katıldığını duymuş muydunuz ? Katacağınız bir parça tuz,hem camların daha kolay temizlenmesini,hem de pırıl pırıl parlamasını sağlayacaktır.
Yerdeki Cam Kırıkları: Çoğu zaman kırılan bardağa üzülmez, yerlere saçılan cam kırıklarını nasıl toplayacağımızı düşünürüz.İşte böyle bir durumda kırıkları temizlemenin en emin yolu, ıslatacağınız bir parça pamuktur. Islak pamuğu yerde gezdirin,cam kırıkları pamuğa takılacaktır.
Soğanın Ağlatmaması İçin: Soğanınız acıysa,gözleriniz yaşarabilir.Ama soğanı,kullanmadan bir iki saat önce soyup,soğuk suda bekletirseniz,tüm acılığı yok olur ve gözleriniz yaşarmaz.
Sigara Kokusu: Odalara sinen sigara kokusuna karşı,odalarınızın bazı köşelerine ipe geçirdiğiniz ıslak bir sünger asın.Islak sünger tüm sigara kokusunu alacaktır.
Susuz Limaonlar: Limonlarınızın daha fazla su vermesini istiyorsanız,bunları sıcak suya atın.Faydasını göreceksiniz.
Çıkmayan Etiketler: Şişe ve kavanozların üzerindeki etiketi önce biraz suyla nemlendirin. Sonra da mum ateşine tutarsanız,çıkaramadığınız etiketlerin kolayca çıktığını görebilirsiniz.
Esneyen Trikolar: Yıkarken esneyen trikolarınızı,yıkadıktan sonra önce ılık suya, sonra da bir miktar sirkeli suya batırın.Trikolarınız eski şekillerine kavuşacaklardır
Mis Kokulu Çamaşırlar: Çamaşırlarınızın mis gibi kokmasını istiyorsanız, ütüye koyduğunuz suya birkaç damla koku damlatınız.
Havlu Silkelerken: Havlularınızı silkelerken enine silkelemeniz, yumuşak olmalarını sağlayacaktır.
LEKELERDEN KURTULMAK İÇİN...
Vişne Lekesi: Her ev hanımı vişne lekesinin çıkmayacağını sanır.Oysa bazı kumaş türlerinde,özellikle ipekte ispirtolu pamuğu lekenin üzerine tamponlayıp ardından da ılık suyla durulayarak çıkarabilirsiniz.Beyaz pamukluları ise sabunla yıkadıktan sonra bir gece süte yatırıp,ertesi gün durulamanız yeterli.
Kan Lekesi: Henüz ıslak olan kan lekesini çıkarmak daha kolaydır.Lekenin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir.Kurumuş lekeler için de amonyağa başvurmalısınız.Bir litre suya iki yemek kaşığı amonyak karıştırın.Sonra da eski bir naylon çorabınızı bu karışıma batırıp,lekeyi fazla bastırmadan silerek çıkarın.
Mürekkep Lekesi: Mürekkep lekesi bazı kumaş türlerinden anında çıkarılabilir.Pamuklu ve beyaz kumaşlarda su katılmamış çamaşır suyuna batıracağınız bir parça bezle,lekeli yeri bastırmadan silerseniz leke kolaylıkla çıkacaktır.
Çay Lekesi: Çay lekelerini, üzerine anında kaynamış sıcak su dökerek çıkarabilirsiniz. Ayrıca limon kolonyası da çay lekesini çıkarmakta etkilidir.
Dondurma Lekesi: Ilık sabunlu suda yıkarsanız,dondurma lekelerinden iz kalmadığını göreceksiniz.
Yağ Lekesi: Leke tazeyken üzerine tuz serpiştirmeniz yeterli olacaktır.Limon kolonyası da işinize yarayabilir.Ancak ipekli kumaşlarda lekenin üzerine tuz yerine talk pudrası serpiştirmelisiniz.
Tükenmez Kalem Lekesi: Kumaşlardaki lekeleri ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.Ancak daha sonra sabunlu suyla yıkayıp,durulamanız şart.
Rutubet Lekesi: Kıyafetlerdeki,rutubetli yerlerde beklemekten meydana gelen lekeleri, ancak sulandırılmış amonyakla silerek çıkarabilirsiniz HALILARINIZI YIKARKEN...

Halınızı iyice ıslattıktan sonra kalıp sabunun sivri köşesiyle bastırarak halınızın her yerini sabunlayınız. Kullanılmış bir tül, file vb. ile halınızın her tarafını daire şeklinde ovarak, sabunu köpürterek iyice ovunuz. Yeterince temizlenince bol su ile durulayınız. Suyun iyice akması amacıyla, sert bir tahta vs. ile tüylerin yönüne göre suyu çekiniz.
Halının kirlilik oranına göre bu işlemleri su temiz akana kadar tekrarlayınız. Halınız çok kirliyse, halıyı sabunladıktan sonra bir süre, sabunlu bir şekilde bırakınız.
Parlatmak amacıyla, duruladıktan sonra suya arap sabunu koyarak, suyu köpürtüp halınızın her tarafında gelecek şekilde suyu dökünüz. Tül ya da file ile köpürtünüz. Son durulama suyuna sirke koymayı ihmal etmezseniz, halınızın ne denli parladığını göreceksiniz. (5 lt suya yaklaşık 1 çay bardağı sirke)
Saçakları beyaz olan halılarınız kuruduktan sonra, halınız asılıyken, bir litre suya çamaşır suyu ve deterjan koyarak hazırlanan karışımı saçaklara bir fırça ya da elle sürünüz. Çok kirliyse ovunuz. Durulama işleminden sonra kurumaya bırakınız. Halının renkli tüylerine çamaşır sulu karışımın deymemesine dikkat ediniz.
 
Geri
Üst