Evinizde yangın alarmının önemi!

M

Misafir

Forum Okuru
Evinizde yangın alarmının önemi!
Evinizde yangın alarmının önemi!
fay0124.jpg
Duman/Yangın alarmları güçlü ve etkili yangın güvenlik cihazlarıdır. Bu cihazlar duman ve yangına karşı sizin ilk korunma araçlarınızdır. Bu cihazlar toksit ve dumandan dolayı baygınlık geçiren kişileri derin uykudan uyandırabilir. Ve en önemlisi sizi yangına karşı zamanında uyararak sizin güven içinden yangının bulunduğu bölgeden uzaklaşmanızı sağlıyabilir.

Uluslararası Yangından Korunma Birliğinin (National Fire Protection Association (NFPA)), yaptığı araştırmalar sonucunda yangın sonucu hayatını kaybeden kişilerin %75-80 ni evlerde çıkan yangınlar sonucu hayatlarını kaybetmektedirler. Bu araştırmalar sonucunda hayatını kaybeden kişilerin yarısının evinde ya yangın alarmı olmadığı veya yangın alarmının tam olarak çalışmadığı tespit edilmiştir.

Evinize yangın/duman alarmı takarak ve bakımını düzenli olarak yaparak yangın sonucu hayatınızı kaybetme riskini %50 düşürebilrisiniz. Ayrıyeten sizi yangına karşı erken uyarmasından dolayıda sizin yangına evinizde büyümeden müdale etmenizi sağlıyarakta sizin maddi kaybınızıda azaltacaktır...

Kendinizi ve ailenizi koruyun: Evinize Duman Alarmı takın – çoğu ileri gelmiş ülkelerde evlere duman alarmı takılması kanun gereğidir. (ABD-Kanada)

fay0124a.jpg
Duman alarmları hayat kurtarır: Çoğu öldürücü yangınlar geceleri insanlar uyurken çıkan yangınlardır. Çoğu zaman kurbanlar hiç uyanamazlar. Çalışan bir duman alarmı size yangını zamanında haber vererek sizin zamanında yangın bölgesinden uzaklaşmanızı sağlayacaktır.

En kaliteli duman alarımını satın alın: Bugün piyasalarda değişik model ve cinste duman alarmları satılmaktadır. Bu ürünlerin bazıları pil ile ve elektirik veya ikisinin karışımı ile çalışmaktadır. (Elektirikli ve pil destekli Duman Alarmları.)

Tek bir duman alarmı yeterli değildir: Duman alarmını evinizin her katına veya yatak odalarının yakınına takın. Eğer siz veya sevdikleriniz gece uyurken yatak odası kapısının kapalı olmasını tercih ediyorsa mutlaka her yatak odasına bir tane duman alarmı takın.

Duman Alarmı Nereye Takılmalı: Yangından çıkan dumanın havaya yükselmesinden dolayı duman alarmınızı tavana takmalısınız. Eğer bunu yapmanız mümkün değil ise duvarın en yüksek noktasına takmalısınız. Duman Alarmını bazı yerlere takılması tavsiye edilmemektedir. Bunlar Banyolara veya yakınına, ısıtıcıların yakınına, tavan ventilatorlerinin yakınına ve mutfaklara.

Eğer mutfağa duman alarmı takacaksanız, alarmınız ağır yemek kokusunda bile çalabilir. Buna karşı hazırlıklı olun. Bu alarmınızın tam olarak çalışmadığı anlamına gelmez. Sadece hasas duman algılıyıcısı ağır yemek kokusunu algılayıp alarmınızı devreye sokabilir

Alarmınızı düzenli olarak test edin: Alarmızın TEST tuşuna basarak alarmınızı ayda en az bir kere kontrol edin. Alarmınızın kullanma kılavuzunda alarmınızı nasıl test edeceğiniz üretici firma tarafından açıklanmıştır.

fay0124b.jpg
Saatlerinizi değiştirdiğinizde alarmınızın pilinide değiştirin: Alarmınızın pillini yılda en az bir kere değiştirin. Eğer zayıf pil ikaz alarmı çalıyor veya ışığı yanıyor ise alarmınızın pilini hemen değiştirin. Biz saatlerimizi her ilkbaharda ve sonbaharda değiştiriyoruz. Bu zamanlarda alarmınızın pilini de değiştirin. Ve bunu alışkanlık haline getirin.

Alarmınızı dikkatlice her 6 ayda bir temizleyin: Toz alarmınızın tam olarak çalışmamasına neden olabilir. Süpürge makinanızı dikkatlice kullanarak alarmınızın içindeki tozu temizleye bilirsiniz. Eğer alarmınız elektrik ile çalışıyor ise fişini prizden çektikten sonra temizliğini yapın. Temizlik işlemi bittikten sonra alarmınızın test tuşuna basarak çalışmasını kontrol edin. Kullanma kılavuzlarında duman alarmınızın temizliği nasıl yapılacağı açıklanmıştır.

Duman alarmlarınız sonsuza kadar çalışmaz: Duman alarmlarınız mutlaka eskiyecektir. Kaliteli duman alarmları 3 –5 ve 10 yıllık garantilere sahiptir. Garanti süresi dolan duman alarmlarınızı yenileri ile değiştirin. Böylelikle her zaman sağlıklı çalışan duman alarmlarına sahip olacak ve her hangi bir yangın durumunda alarmınız eski olduğu için alarm vermeme durumunu ortan kaldıra bileceksiniz.

Yangından kaçış planınızı hazırlayın: Evinizde herkesin alarmın nasıl çalıştığını, alarmın sesinin nasıl olduğunu ve yangın çıktığında neler yapılması gerektiğini bildiklerinden emin olun. Düzenli olarak yangından kaçış planının provasını yapın. Böylece herkes bu konuda bilgi sahibi olur ve gerçek yangın çıktığında paniğe kapılmadan güvenli bir şekilde yangın bölgesinden uzaklaşmış olur. Yangın bölgesinden uzaklaştıktan sonra nerede toplanılacağını kararlaştırın.

Apartman yöneticinizi bu konuda uyararak gerekirse bu planı tüm komşularınız ile
uygulayın. Yönetici veya müdür iseniz yönettiğiniz birimleri yangından kaçış planı
hakkında bilgilendirin ve sık sık tatbikatını yapın. Özelikle çocuklarınızı gönderdiğiniz
okullarda bu çeşit çalışmaların yapılıp yapılmadığını okul yönetiminden öğrenin. Okul
yöneticileri itfaiye ile ortak olarak yangından kaçış planını hazırlayıp tüm öğretmen ve
öğrencilere bu planı öğretmelidirler.
 
Cevap: Evinizde yangın alarmının önemi!

bilgilerinizi için çok teşekkürler değerli bilgiler emeğinize sağlık adminim
 
Cevap: Evinizde yangın alarmının önemi!

paylaşımın için teşekkürler canım
 
Geri
Üst