evinizi sigaradan koruyun!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
evinizi sigaradan koruyun!
fay0110.jpg
Çevreye yayılan dumanın içilen sigara kadar tehlikeli olduğu görülmüştür. Bununla ilgili gerçekler şunlardır:
Yanan bir sigaradan çevreye yayılan duman 50 adeti kanser yapıcı olan 4000 kimyasalı da içermektedir.
Bir sigara yaklaşık 12 dakika yanar. Ancak sigara içen bir kişinin ancak 30 saniye sigarayı içine çektiği gösterilmiştir. Geri kalan dumanı çevredekiler içlerine çekmektedir.
Çevreye yayılan sigara dumanı içilenden daha zararlıdır. Çünkü sigara içildiği zaman ısı daha yüksektir. Ancak çevreye yayılan duman daha düşük ısıdan yayılmaktadır.
Çevreye yayılan sigara dumanı normal olarak içilen sigaradan 3 kat daha fazla nikotin, %70 kat fazla katran ve 2.5 kat fazla karbon monoksit içermektedir. Yanan bir sigaranın üçte ikisi havaya gitmektedir.


Çevreye yayılan duman yarattığı sağlık sorunları şunlardır:
Gözde hasar
Baş ağrısı
Hapşırma
Öksürük
Bulantı ve baş dönmesi
Kalp kan basıncında artma ve nabzın hızlanması
Sigaranın yol açtığı diğer tüm hastalıklar


Ev ve sigara
Evimiz en fazla vakit geçirdiğimiz yerdir. Bu yüzden evimizde ve apartmanımızda kansere yol açan kimyasal maddeler soluduğumuz fikri oldukça rahatsız edici olabilir. Çevreyi koruma kuruluşlarına göre, bu durum tam olarak evin içinde sigara içildiğinde yaşanmaktadır.

Sigara kullanmayıp dumanına maruz kalanlar arasında bu durumdan en kötü etkilenenler çocuklardır. Henüz gelişim çağında oldukları için sigara dumanına maruz kalmaları onların ciddi solunum rahatsızlıkları yaşamalarına ve ciğerlerinin gerektiği kadar büyüyememesine neden olmaktadır. Bunların ötesinde bu etkiler hayat boyu sürebilmektedir.

Evlerdeki havalandırma sistemleri de havayı yeterince filtre edememektedir. Dumanı dışarı üflemek, başka bir odada içmek veya pencereleri açmak da dumanın zehirli etkisini azaltmakta fakat tehlikelerini yok edememektedir.

Sigara içilmeyen bir evin tabi ki en büyük faydası, sigara dumanına bağlı gelişebilecek hastalıkların riskini ortadan kaldırmaktır. Ayrıca, evinizde sigara içilmiyorsa evinizin havası çok daha temiz olur ve çok daha güzel kokar. Evde pişirilen yemeğin tadı daha güzel olur. Duvarlarınız, perdeleriniz, camlarınız ve aynalarınız, sigara içilen bir eve oranlara çok daha temiz olur.

Evde beslediğiniz hayvanlar için bile sigarasız bir ortam çok daha yararlıdır. Örneğin, sigara dumanının köpeklerde akciğer riskini arttırdığı gösterilmiştir.

Evinizi dumandan nasıl arındırabilirsiniz?
İlk başta insanlara evinizde sigara içmemelerini söylemek size garip hissettirebilir. Kimse misafirlerini bu şekilde huzursuz etmek istemez. Fakat onlara kısa ve açık olarak sigara dumanına maruz kalmanın sizi nasıl etkilediğini anlatın ve ailenizin sağlığı söz konusu olduğu için içmelerine izin vermediğinizi açıklayın. Sizi anlayacaklardır. Sigaraya alternatif olarak evinizde sakız ve mentollü şeker bulundurun. Misafirlerinizin mutlaka sigara içmeleri gerekiyorsa sigaralarını dışarıda içmelerini rica edin.

Eğer ailenizde bir kişi sigara içiyorsa anlayışlı ve ılımlı davranmaya özen gösterin fakat onu/onları sigarayı bırakması için cesaretlendirin. Ona sigaranın sadece kendisine değil, etrafındakilere de zararlı olduğunu açıklayın. Onu umursadığınızı ve yardım etmek için elinizden geleni yapacağınızı bilmesini sağlayın. Yine, eğer mutlaka sigara içmesi gerekiyorsa, içmek istediği zamanlarda dışarıya çıkmasını sağlayın.

Çocuklarınızı gönderdiğiniz yuvalarda ve okullarda ortamın sigarasız olduğundan emin olun. Çocuklarınızla ilgilenen kişilerin ve bebek bakıcılarınızın çocukların yanında sigara içmelerine izin vermeyin.
 
Geri
Üst