Evlilik yapmak gerekli bir şey mi?

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Evlilik yapmak gerekli bir şey mi?
Evlilik yapmak, kadın ve erkeği kısıtlamak değil, ikisin bir bütün oluşmasını sağlamak içindir
İnsanoğlunun yaratılışından beri evlilik vardır ve tarihin bütün aşamasındaki topluluklarda aile kurumu baş tacı yapılmıştır. Evlilikte karşı iki cins birbirini tamamlamaktadır. İki vücut, iki kalp, iki ruh ve daha doğrusu iki şahsiyet ve karakter birleşmektedir.



Evlilik yapmak gereklimi.jpg



Son dört bin yıldaki 80 e yakın uygarlıkla ilgili bir araştırması olan İngiliz antropolog John D. Urwin, her medeniyet de aile yapısı bozuldukça uygarlığın da parçalanmaya gittiğini görmüştür. Urwin 'e göre erkek, enerjisini şehvet ve arzuları yönünde kullanırken evlendiğinde ev kurmak için ter dökmekte, geleceğe yatırım yaparak en iyi faaliyeti göstermeye çalışmaktadır.

Evlilik neden önemlidir?

Şu son zamanlarda aile bireylerinin görevlerinde bazı değişiklikler olduysa da şu dört temel madde her zaman vardır ve var olmaya devam edecektir:

1.Kadın ve erkeğin Cinsi yönden ihtiyaçlarının karşılanması: Toplumun huzurunun bozulmamasını sağlamak gayesiyle cinsel davranışlara bir nevi kısıtlamalar getirilir; evlilik kuralları da bu kısıtlamalardandır. Ancak cinsel ihtiyaçlar evliliğin tek gayesi olmamalıdır.

2. Ekonomik yönden iş birliğinin sağlanması: Bilinen bütün insan topluluklarında kadın ve erkeğin cinsiyetine göre yüklendiği bir iş bölümü ve işbirliği vardır. Erkeklere fiziki güçleri ve mukavemetleri sebebiyle daha ağır ve zorlayıcı görevler düşmektedir. Kadınlar için ise çocuk doğurma esas olduğundan bu görevin yanı sıra çoğunlukla daha hafif işler uygun görülmüştür. Kısacası kadının ve erkeğin ekonomik işbirliği yönünden aileye verdikleri katkıları birbirini tamamlamış oluyor.

3. Üreme, çoğalma ortamının sağlanması: Allahın biz insanlar için yarattığı üreme sistemi anne ve babanın çocuğuna sahip çıkarak onu büyütmesi.

4. Çocuğun yetiştirilmesi, bakım ve eğitimi (sosyalleşme) : Aile üyeleri, bu konuda kendi paylarına düşen görevleri yerine getirerek aile yapısını ayakta tutmak ve bu yapıya katkıda bulunmaktadırlar.

Evliliğin bizlere faydaları nelerdir?

Evlilik müessesesi bir çok ihtiyacımızın tatminini sağladığı gibi birçok avantajları beraberinde getirir. Onları kısaca sıralayacak olursak:

- Kişinin kendi hayatı düzene girer. Düzenli yeme içmeyle beslenir, ısınması, giyim kuşamı ve barınma ihtiyacı tertip içerisinde gerçekleşir.

- Ruh sağlığına tehdit olan yalnızlık ve sıkıntı veren hisler, ailenin sıcak ortamında kaybolur. Evlilik tek başına yaşamaktan daima daha güvenli bir ortamdır.

- Annelik ve babalık gibi insanın başka çeşit alamayacağı zevklerin en güzeli bu vesileyle tadılır

- Hanımlar ekonomik emniyet duygusunu ve ihtiyacını tatmin ederler.

- İntihar, bunalım, ruhî hastalıklar evlilerde, bekarlara nisbeten daha az karşılaşılır. Çünkü evlilik kişiye bir taraftan sosyal bağımlılıklar ve sorumluluklar getirirken, aynı zamanda sosyal itibar ve korunma sağlar.

- İsraf, kumar, alkol ve benzeri kötü alışkanlıklara düşkünlük, sıkıntı, boşluk hissi, amaçsızlık, zaman israfı, kavgacılığa meyil, çabuk öfkelenme gibi problemler bekarlarda evlilere oranla daha sıktır.

- Evliliğin sağladığı faydalardan en önemlisi ise cinsel ihtiyaçların doyumu için bedenen, ahlaken ve hissi açıdan geçerli en iyi çözüm olmasıdır.

Selam ve dua ile.
 
Evlilikle psikolojik ve emosyonel birliktelik sağlanır. Aile içinde bütün bireyler ve öncelikle de karı ve koca arasındaki karşılıklı ilişkiler menfaate dayalı değildir. Ruhsal bir ilişki de söz konusudur ve bu ilişki sevgiyi, şefkati, merhameti, sevecenliği, karşılıklı güveni, fedakarlığı, teselli ve yardımı doğurur ve devam ettirir. İnsan tabiatının kendini en iyi şekilde ifadesi bu ilişki ile filizlenir. Erkek ve kadının ruhsal potansiyeli sadece aile kurumu çerçevesi içinde realize olur ve aile çevresi ve dış dünyada bu sayede iyilik ve fazilet duygularını yeşertir.
Evlilik arkadaşlığında her eş sürekli artan bazı sorumlulukları yerine getirme duygusu yaşar. Aileye çocuklar da katılınca sevgi, şefkat ve fedakarlık değerleri gerçekliğe dönüşür ve sabit kişilik özellikleri haline gelir.
 
Eşlerin karşılıklı olarak birbirini sevdiği, güvendiği, birbirine cesaret verdiği, birlikte gülüp beraber geliştiği ve kendisine yalnızca kendisine ait olduğunu bildiği birinin olmasının getirdiği güven duygusu evliliğin bir diğer faydası ve güzelliklerindendir. Evlilik yapmanın amaç ve maksadı, eşleri kısıtlamak değil, ikisini bir bütün yapmaktır. Karşılıklı destek, sevgi ve teşvikle mümkün olan en üst seviyeye kadar geliştirmektir.

Kur'an-ı Kerim'de evlilik ve aile hayatı hakkındaki bir ayeti kerimede: İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet var etmesi, O'nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda düşünen milletler için dersler vardır. buyrulmuştur.

Gerçekten aile yapısı toplumun temel taşlarından en önemlisidir. Ve hep var olmaya devam edecektir.
 
Merhabalar hocam. Benim erkek kardeşimin evlilik dışı bir ilişkisi var. Yani flörtü var. Kızla sürekli görüşüyorlar buluşuyorlar . 3 yıl oldu kız evliliğe yanaşmıyor erken diyor. Ve kardeşim bazen kızın yanında da kalıyor . Bu durum da ne tür sakıncalar olabilir. Yazarsanız verdiğiniz bilgileri kardeşime okutacağım.
 
Geri
Üst