Ey Vatan / Arkadaşlar uykulardan uyansın

HaYaL

Daimi Üye
Üye
Ey Vatan / Arkadaşlar uykulardan uyansın
Savaştan çıkmış bir milletin yeniden dirilişi....


eyvatan-7938.jpg


“Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok”un yazarı Osman Pamukoğlu, “Ey Vatan”da Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmış bir ulusun yeniden doğuşunu anlatıyor. Vatan olgusunun ulusların oluşumunda ve vatana sahip çıkmanın ulusların gelişimindeki önemini vurgulayan Pamukoğlu, Türklerin aslında barışsever bir ulus olduğunu, savaşın insanlığa yıkımdan başka bir şey getirmediğini ama ulusal varlığımızı tehdit eden bir saldırı karşısında Türklerin nasıl kahramanca vatanlarını savunacağını gösterdiğini anlatıyor. ABD’nin Irak’a haksız müdahalesi ve Türkiye’nin tutumuyla ilgili düşüncelerini de açıklayan Pamukoğlu, Irak müdahalesinin daha ilk günlerinde bu savaşın kolay kolay bitmeyeceğini ve ABD’nin ikinci bir Vietnam’la karşılaşacağını söylediğinin ve durumun bugün tam da söylediği gibi geliştiğinin altını çiziyor. Ey Vatan, 30 yılı aşkın bir süre Türk Ordusu’na hizmet vermiş ve Güneydoğu’da ateşin içinden geçmiş bir generalin, deneyimlerinden ortaya çıkan Vatan, Savaş ve Liderlik üzerine görüşlerini içeriyor.

Kitabın içinden (önsözden)
Tarih ve kültür olmadan millet olunmaz. Tarih duygusu, şeref duygusu, vakarı bir ulusun her şeyidir. Bir ulus zayıf düşürülmemelidir.
Bir millet ricalarla, adalet ve merhamet dilenerek şeref ve bağımsızlığını sürdüremez.
Özgür olmak isteyip izin bekleyerek; hakkını isteyip lütuf bekleyerek; hiçbir şey yapmadan her şeyi isteyip, yakınarak; ne gidilecek yer, ne de elde edilecek bir şey vardır.
Şükran duygusu asaletin göstergesi, nankörlük sevginin mezarıdır.
Mirasyediler bile “kimi varmış kimi yokmuş” diye başlar. Binlerce yılın birikimi kültürden seçmeler olan bu anlatımlarda sadece “varolanlar” yer alabilir. Öldükleri zaman “hiç yaşamamış olan” kişi ve toplumlar değil.
Bir iyileşmeden önce her şey kötü olur.

Kitabın Künyesi
Yayınevi: İnkılâp Kitabevi
Yazar: Osman PAMUKOĞLU
Türü: Politika-Siyaset, Tarih
Sayfa Sayısı: 158
ISBN: 9751022401
Basım Tarihi: 2004
 
Geri
Üst