Faiz İndirimi Doları 6 Yıl Öncesine Çekti

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Faiz İndirimi Doları 6 Yıl Öncesine Çekti
FED, faizini 50 baz puan düşürünce, dolar YTL karşısında gün içinde 1.22'ye kadar inerek 6 yıl önceki değerini gördü. Bono faizleri de yüzde 17'nin altına indi

Amerikan Merkez Bankası (FED) günlerdir beklenen faiz inidirimini 50 baz puan olarak açıklayınca, piyasalar adeta bayram yaptı. Dolar gün içinde son altı yılın en düşük değerini gördü. Bono faizleri de geçen yıl haziran ayından bu yana yeniden yüzde 17'nin altına indi.
Son yıllarda dolarize olmuş Türk tasarrufçusu dün oldukça heyecanlı bir gün geçirdi. Dolar, FED'in faiz indirimi sonrasında Japon yeni hariç hemen hemen tüm dünya para birimleri karşısında değer kaybetti.

1.22'ye kadar indi

FED'in indirimi tüm dünya piyasalarında olduğu gibi Türk para ve sermaye piyasalarına da olumlu yansıdı.

Yabancıların dolar satıp borsa ve bonoya girmesi, doları gün içinde 1.22'lere kadar düşürdü. ABD çekirdek enflasyonun dün beklentiler düzeyinde gelmesi de doların düşüşünde etkili oldu. Dolar, seçimlerden hemen sonra 1.23'lere kadar inmişti.
Dün yüzde 2.15 değer kaybeden doların, 16 Ağustos'tan bu yana YTL karşısındaki kaybı yüzde 13'e ulaştı.

15 ayın en düşük seviyesi

Bono piyasasında Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı 25 baz puanlık indirimle 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin faizi FED'in faiz indirim kararında sonra da düşmeye devam etti. Faizler dün yüzde 17'nin de altına inerek yüzde 16.86 ile 2 Haziran 2006'dan bu yana en düşük değerine indi. Ancak faiz öğleden sonra yüzde 16.93'e çıktı.


Milliyet
 
Geri
Üst