Fako ile Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Fako ile Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gözümüzün renkli tabakasının hemen arkasında yerleşmiş ve normalde şeffaf olan bir mercek olan lensimizin herhangi bir nedenle saydamlığını kaybetmesine katarakt denir.

Katarakt özellikle yaşlılarda görülür. Tüm dünyada 1. sırada gelen körlük nedenidir. Ancak katarakt tedavi edilebilir bir görme kaybıdır.



NELER KATARAKTA YOL AÇAR?

Yaşlılık (en çok görülen neden)
Zararlı güneş ışınları
Kortizon gibi bazı ilaçlar
Göz travmaları
Daha once geçirilen göz hastalıkları (üveit, glokom) veya ameliyatları
Işın tedavisi
Şeker hastalığı
Doğuştan




9.jpg







KATARAKT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Görmede yavaş yavaş azalma
Işığa hassasiyet, kamaşma
Çift görme
Okuma zorluğu
Sonradan ortaya çıkan miyopi
Renklerin soluklaşması ve sararması

NE KADAR HIZLI GELİŞİR?

Kataraktın gelişim hızı kişiden kişiye, hatta iki göz arasında bile değişebilir. Bazı insanlarda yıllar içinde, yavaş yavaş katarakt gelişirken, bazılarında özellikle şeker hastalarında hızla ilerleme gösterir, hatta her iki gözde birden katarakt gelişebilir.

KATARAKT NASIL TESPİT EDİLİR?

Göz doktorunun yapacağı detaylı bir muayene ile kataraktın varlığı, sebep olduğu görme azlığının derecesi ve ameliyat zamanlaması ortaya konabilir.

Katarakt haricinde, görmenizi etkileyen glokom veya retina hastalığı varsa, kataraktın ameliyatı ile elde edilebilecek görme kazancının ne kadar olacağı konusunda doktorunuz size bilgi verecektir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Katarakt başladıktan sonra onu geri döndürecek ya da durduracak bir ilaç ya da diyet yoktur. Kataraktın tedavisi bugün için ancak ameliyatla mümkün olmaktadır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt ameliyatı iğnesiz, narkozsuz ve hastanede yatmadan yapılabilmektedir. Ameliyatla kesifleşmiş merceğimiz alınmakta ve yerine numarası hesaplanmış yapay göz içi lensi konmaktadır.

TEDAVİ NE ZAMAN YAPILMALI ?

Günlük yaşantınızı olumsuz etkilemeye başlayan görme azalması, kamaşma ya da iki göz arasındaki görme farkı varsa ameliyat zamanı gelmiş demektir. Eğer araba kullanıyorsanız veya aktif olarak çalışıyorsanız ameliyat daha erken yapılabilir. Eskiden olduğu gibi kataraktın olgunlaşmasını beklemek artık gereksizdir. Günümüz modern ameliyat yöntemlerinin uygulanabilmesi ve istenen göz içi lensinin kullanılabilmesi için kataraktın henüz yumuşak iken ameliyat edilmesi hem hasta hem de cerrah için daha uygundur.

KATARAKT AMELİYATI NASIL YAPILIR ?

Katarakt ameliyatı genellikle lokal ya da topikal (damla) anestezi ile ve mikroskop altında yapılır. Kataraktınızın sertlik derecesine göre MELTEM HASTANESİ"NDE güncel ameliyat yöntemlerinden size uygun olan birisi kullanılacaktır. Günümüzde kullanılan en modern katarakt ameliyatı yöntemi ?FAKO? dur. FAKO ile katarakt ameliyatı genellikle 30 dakikadan az sürer, dikiş gerekmez, iyileşme hızlıdır ve kısa sürede normal hayata dönebilmek mümkündür.

Katarakt özellikle yaşlılarda görülür. Tüm dünyada 1. sırada gelen körlük nedenidir. Ancak katarakt tedavi edilebilir bir görme kaybıdır.
 
Geri
Üst